FOTO: Austrofoma 2019

V sredo, 9. 10. 2019, smo se zaposleni Oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko Gozdarskega inštituta Slovenije udeležili sejma gozdarske mehanizacije in opreme Austrofoma. Sejem je potekal v Avstriji na Gradiščanskem blizu avstrijsko-madžarske meje (Esterhazy – Forchtenstein). Organiziran je le vsake štiri leta in je vsakokrat prirejen na drugi lokaciji.

 

Sejemsko območje zajema krožno pot po gozdu in posebno območje namenjeno bioenergiji (bioenergijska vas). Organizirani avtobusi omogočajo hitro in učinkovito premikanje po prizorišču.

 

Vsebinsko je letošnji program je obsegal pester nabor gozdarske mehanizacije in pripomočkov, videti je bilo na primer štirikolesne traktorje, posebne gozdarske in zgibne traktorje, gozdarske prikolice, vitle (tudi prenosne), verige, pnevmatike, stroje za sečnjo, zgibne polprikoličarje, različne izvedenke procesorskih glav, simulator za usposabljanje upravljalcev stroja za sečnjo, žičnične žerjave, sekalnike, rezalno cepilne stroje, motorne žage (tudi električne), stroje in orodja za sadnjo, sadike in semena gozdnih dreves, precizne instrumente za merjenje (višine, dolžine, površine … ; z laserjem in ultrazvokom) in osebno varovalno opremo. Na sejmu smo videli demonstracije strojev v realnih delovnih pogojih v gozdu. Kot zanimivost smo na sejmu videli tudi prikaz spravila lesa s konji.

Od skupno 151 razstavljalcev je bilo tudi šest slovenskih podjetij (Veriga k.f. d. o. o., Tajfun Liv d. o. o., Bijol d. o. o., Pišek - Vitli Krpan d. o. o., Tajfun Planina d. o. o. in Uniforest d. o. o.). Na fotografijah predstavljamo nekaj utrinkov s sejma.



Avtor besedila: Urban Žitko, Gozdarski inštitut Slovenije
Avtorica fotografij: Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije