Gozdarska tehnika na razstavi Agritechnica

V začetku novembra je v Hannovru/Nemčija potekala največja razstave kmetijske tehnike na svetu, ki se nanaša predvsem na pogonske stroje (traktorji) in transportne stroje ter stroje za delo na poljih in travnikih. Del razstave pa je bil namenjen tudi opremi za dodelavo, sušenje in skladiščenje pridelkov, obnovljivim virom energije in gozdarstvu. Slednji tematiki sta bili med sabo močno prepleteni, dopolnjevali pa so jih še stroji za pripravo terenov, predvsem gozdarski mulčerji.

Pri klasični gozdarski tehniki Agritechnica seveda ni primerljiva s specializiranimi gozdarskimi razstavami. Razstavljala sta vodilna svetovana proizvajalca motornih žag ter večje število proizvajalcev gozdarskih prikolic, pri gozdarskih vitlih pa so osrednje mesto zavzeli vsi trije slovenski proizvajalci, ki so razstavljajo tudi druge svoje proizvode. Na celotni razstavi je sicer razstavljalo 18 slovenskih podjetij, spisek si lahko ogledate na povezavi www.agritechnica.com

Pri strojih za pripravo lesnih goriv so prednjačili proizvajalci sekalnikov. Najbolj opazna je bila večja ponudba sekalnikov kot namensko izdelanih samostojnih mobilnih strojev. Bogata je bila tudi ponudba sekalnikov na kamionih, manjših traktorsko gnanih sekalnikov pa je bilo za vzorec. Prikazani so bili tudi rezalno cepilni stroji, cepilniki in različne krožne žage za razrez cepanic v polena. Razstava Agritechnica poteka v zaprtih halah sejmišča v Hannovru, na odprtem, a večinoma nadkritem prostoru pa je potekal prikaz delovanja gozdarskih prikolic in nekaterih strojev za pripravo lesnih goriv.

Dodajamo tudi nekaj foto utrinkov. Kogar pa kaj več zanima o kmetijskem delu razstave in trendih v kmetijski tehniki, pa si to lahko prebere v decembrski številki revije Kmetovalec.
Marjan Dolenšek
Gozdarski inštitut Slovenije

Za več informacij se obrnite na avtorja prek emaila (marjan.dolensek@gozdis.si).