Portret proizvajalca Uniforest d.o.o.

Nadaljujemo s serijo krajših predstavitev slovenskih proizvajalcev kmetijske in gozdarske tehnike ter opreme. Tokrat predstavljamo podjetje Uniforest d.o.o. iz Latkove vasi pri Preboldu, proizvajalca gozdarske tehnike in ponudnika gozdarske opreme. S portretom se ujema tudi 25. letnica delovanja tega podjetja.


Zgodovina

Podjetje Uniforest d.o.o. je bilo ustanovljeno v letu 1992 kot ponudnik opreme in sredstev za poljedelstvo. Začetek proizvodnje gozdarskih vitlov beležijo v letu 1995. Pomembno je tudi leto 1999, ko so se prvič predstavili na sejmu SIMA v Parizu. V letu 2001 so pričeli s trženjem cepilnikov italijanskega proizvajalca, tri leta kasneje pa so izdelali prvi lasten prototip. V letu 2006 so pričeli z razvojem profesionalnih vitlov z zobniškim pogonom. Ta vitel, ki je dobil oznako G, so že leta 2008 predstavili na sejmu Agritechnika v Hannovru. Proizvodni program se je v naslednjih letih razširil še na klešče in prijemala za hlodovino. V podjetju Uniforest se zavedajo, da morajo biti njihovi stroji poleg vrhunske kakovosti ter varne in enostavne uporabe, tudi prijetni na pogled, zato so v letu 2007 pričeli sodelovati s priznanim slovenskim industrijskim oblikovalcem Ernestom Bevcem, ki je za njih najprej oblikoval gozdarske vitle. Nato pa so sodelovanje razširili na vse ostale stroje. Vodilo njegovega oblikovanja je bilo ustvariti prepoznavno linijo, ki odraža robustnost, zanesljivost in varnost, je prijazna do uporabnika in ne daje škatlastega vtisa.

Po več mejnikih v razvoju podjetja je bila pomembna prelomnica v letu 2008, ko so odprli proizvodno halo z lakirnico, montažo in skladiščem v industrijski coni v Latkovi vasi. Leta 2014 so objekt dogradili s prodajalno z dodatno gozdarsko opremo v pritličju ter pisarniškimi in upravnimi prostori v prvem nadstropju. Trenutno imajo 6.000 m2 pokritih površin. Danes Uniforest zaposluje 60 sodelavcev, od teh 6 visoko izobraženih inženirjev v razvoju oz. proizvodnji. Prisotni so tako doma kot v tujini. 85 % njihove prodaje predstavljajo tuji trgi, predvsem Avstrija, Nemčija, Francija, Italija, Švica, Hrvaška, Velika Britanija, ZDA, Kanada in Čile.Uniforest proizvodnjaSlika: Prostori podjetja Uniforest (foto: Uniforest d.o.o.).


Uniforest je danes v svetu poznan kot proizvajalec visokokakovostne gozdarske mehanizacije, ki je varna in enostavna za uporabo ter ima dolgo življenjsko dobo. Njihovi stroji imajo izdelan in prepoznaven dizajn s poznanima barvama melona in antracit siva.

Proizvodnja

Proizvodnja v podjetju Uniforest poteka za znanega kupca. Stroj lahko prilagodijo po željah posameznega naročnika, posledično je zaloga gotovih izdelkov manjša. Dobavni roki so kratki, saj imajo na zalogi veliko količino podsklopov.

Obdelava kovinskih materialov in varjenje sta osnovi v proizvodnji gozdarskih strojev. V podjetju Uniforest že precej let sodelujejo z nekaterimi visoko-tehnološkimi podjetji. Zaradi sledljivost sami nabavljajo material. Cevi in palični material najprej razrežejo na CNC žagi, ki ga kooperanti obdelajo na CNC stružnicah in obdelovalnih centrih. Tudi laserski razrez in izdelava nekaterih varjenih delov je organizirana v kooperaciji. Širjenje obsega proizvodnje je narekovalo izgradnjo 2.000 m2 novih proizvodih prostorov. Večji del so namenili za varilnico. Več kot 80 % vseh zvarjencev se vari v robotskih celicah, ki se pred tem pripravijo v varilnih pripravah.Varilnica podjetja Uniforest d.o.o.
Slika: Na klasičen način varijo predvsem sestavne dele za večje stroje (fotografija levo: Uniforest d.o.o.), okoli 80% varjenja opravijo varilni avtomati (robotske celice)“.


Protikorozijska zaščita s prašnim lakiranjem in predhodno fosfatizacijo je danes standard pri proizvodnji gozdarskih strojev, tudi v podjetju Uniforest. Nekatere dele, ki ne prenesejo sušenja barve pri visokih temperaturah (npr. hidravlični valji) lakirajo na klasičen način, z nanosom mokrih barv. Večina obdelovancev se pred barvanjem peska, da se odstrani korozija in poveča oprijem barve.Lakiranje in montaža strojev v podjetju Uniforest d.o.o.
Slika: Protikorozivna zaščita s prašnim lakiranjem, s predhodno fosfatizacijo in peskanjem (fotografija levo) in montaža rezalno-cepilnih strojev (fotografija desno: Uniforest d.o.o.)


Montaža v podjetju Uniforest poteka na več stalnih montažnih linijah. Za vitle imajo tri, glede na velikost in tip vitlov. Na dveh montirajo vitle z verižnim pogonom, na enem pa vitle z zobniškim gonilom. Eno montažno mesto je namenjeno rezalno-cepilnim strojem, naslednje pa cepilnikom. Omeniti je potrebno, da v podjetju Uniforest pri izdelavi svojih strojev vgrajujejo visokokakovostne in certificirane dele priznanih proizvajalcev FAG, INA, LUK, HAWE in drugih.

Pred odpremo vsakega stroja, opravijo natančno končno kontrolo, ki mora ustrezati zahtevanim kriterijem. Dodatno pa so za namen meritve vlečne in zavorne sile vitlov sami razvili računalniško podprto napravo, ki po koncu izpiše potrdilo z vsemi meritvami.

Proizvodi

Gozdarski vitliso glavni proizvod podjetja Uniforest. Teh letno izdelajo okoli 5.000 in prav vsi njihovi modeli imajo pridobljen KWF certifikat. Tritočkovni vitli z verižnim pogonom so glede na izvedbo na voljo v dveh skupinah. V skupini Standard so na voljo vstopni modeli do 50 kN (5 ton), ki imajo enoploščno (eno lamelo) sklopko in modeli od 60 do 80 kN (6 do 8 ton), ki imajo triploščno (tri lamelno) sklopko. V skupini Premium vsi modeli (od 45 do 85 kN) vsebujejo triploščno (tri lamelno) sklopko. V obeh skupinah je na voljo mehansko ali elektrohidravlično krmiljenje vitla. Premium vitli z elektrohidravličnim krmiljenjem imajo hidravlično črpalko gnano s zobniškim gonilom, hidravlično gnan zgornji škripec za pomoč pri izvleki vrvi iz vitla (naprava za odvijanje vrvi). Ta je opremljena tudi s končnim izklopnim stikalom pri privleki bremena.Skupina premium vitlovSlika: V skupini Premium so vitli za profesionalno uporabo, s triploščno (trilamelno) sklopko in vlčnimi silami od 45 do 85 kN (4,5 do 8,5 ton). Krmiljani so lahko mehansko ali elektrohidravlično (foto: Uniforest)


Profesionalni gozdarski vitli serije G, s tritočkovnim priklopom in z zobniškim gonilom so na trgu prisotni že 10. let in v tem segmentu je podjetje Uniforest eden izmed vodilnih proizvajalcev. So robustni, imajo dolgo življenjsko dobo, veliko vlečno silo razvijejo tudi pri zgornjih navitjih vlečne vrvi na boben. Natančno in enakomerno navijanje vlečne vrvi na boben dosežejo s sistemom za navijanje žične vrvi. Modeli z vlečno silo 65 kN oziroma 2 x 65 kN imajo gonilo z spiralno stožčastimi zobniki, modeli z vlečno silo 85 kN oz. 2 x 85 kN pa polžasto gonilo.Gozdarski vitli serije GSlika: Gozdarski vitli serije G z zobniškim gonilom so na trgu prisotni že 10 let


>Uniforest izdeluje tudi profesionalne vitle za fiksno vgradnjo na gozdarske traktorje, na katere je možno namestiti njim prilagojeno odvijalno napravo. Najpogosteje prodajani so modeli z vlečno silo 2 x 85 kN. Samo v Sloveniji so do sedaj vgradili že več kot 300 takšnih vitlov.Vitli za fiksno vgradnjo na gozdarske traktorjeSlika: Uniforest izdeluje tudi vitle za fiksno vgradnjo na gozdarske traktorje (fotografija: Uniforest d.o.o.)


Nadgradnja Serije G so vitli s konstantno vlečno silo Serije GK (68 oz. 85 kN). Njihove prednosti so v tem, da je vlečna sila v vsakem trenutku enaka, vlečna vrv tanjša in posledično daljša, traktor pa je lahko manjših moči. Lažja žična vrv pripomore k večji storilnosti in hitrejšemu spravilu lesa na eni in k manjši utrujenosti uporabnika na drugi strani. Na vitel so namestili senzor za merjenje dejanske vlečne sile. Na tej osnovi s pomočjo elektronsko krmiljenega proporcionalnega ventila ustrezno uravnavajo tlak na valju sklopke oziroma vlečno silo. Model 90 GKpower so nadgradili z možnostjo nastavitve zavorne sile in upravljanja preko Terra Funk daljinskega krmiljenja.

Hidravlični gozdarski vitli podjetja Uniforest imajo možnost nadgradnje z dvema patentiranima funkcijama, ki pomembno prispevata k daljši življenjski dobi žične vrvi in enostavnejšemu delu.

AUTO STOP (končno stikalo) samodejno izklopi funkcijo navijanja vlečne vrvi na boben. Ta funkcija preprečuje: mehanske poškodbe odvijalne naprave, zatikanje in poškodbe vlečne vrvi.

Pravilno krmiljena odvijalna naprava omogoča poleg odvijanja žične vrvi tudi njeno napetost med odvijalno napravo in bobom tako v procesu navijanja kot odvijanja.

SMART 3in1 funkcija: Pri vleki hlodovine med vožnjo s traktorjem lahko uporabnik naleti na določeno oviro (vzpetino, korenine). Če traktor teh ovir ne more premostiti, se odvijalno napravo prestavi v funkcijo SMART 3in1 in tako lahko nadaljuje z vožnjo. Samodejna regulacija zagotavlja napeto žično vrv med vitlom in bremenom. Uporabi se jo lahko tudi med odvijanjem žične vrvi do bremena.

TITANIUM je nova serija pokončnih cepilnikov s cepilno silo od 100 do 260 kN (10 do 26 ton). Hidravlična črpalka je lahko gnana s traktorsko priključno gredjo, z elektromotorjem ali kombinirano. Dva modela imata lastno podvozje in pogon z bencinskim motorjem, ki je nameščen na to podvozje. Ta lahki priklopnik, ki skupaj s cepilnikom ne presega z največje dovoljene mase 750 kg, je mogoče priklopiti na osebna vozila, njihovo podvozje pa vsebuje integriran hidravlični valj, s pomočjo katerega je možno cepilnik postaviti v delovni ali transportni položaj. Črpalko poganja bencinski motor moči 8 kW ali elektromotor moči 5,5 kW. V podjetju so velik poudarek namenili varnemu delu s strojem, njegovi enostavni uporabi in priročnosti. Za skoraj vso dodatno opremo se na dosegu rok nahajajo odlagalna mesta (nosilnik motorne žage, sekire, cepina, majhnega cepina, prilagodljiv nosilec posode za gorivo, križ,…), ki uporabnika pri delu ne ovirajo. Dodatno ponujajo razširjeni cepilni mizi z možnostjo nastavitve dveh višin (odvisna od dolžine polen in velikosti uporabnika) ali brez. Opcijsko je na voljo tudi manjši hidravlični vitel s kleščami za privleko in dvig lesa za cepljenje. Za lažji ročni transport cepilnika pa imajo vsi modeli možnost nadgradnje s kolesi in ročico. Nova serija cepilnikov je bila nagrajena s prestižno nagrado »German Design Award Special 2017«, nagrado za oblikovalski presežek v kategoriji Industrija.Titanium je nova serija pokončnih cepilnikovSlika: Titanium je nova serija pokončnih cepilnikov s cepilno silo od 100 do 260 kN. (fotografija: Uniforest d.o.o.)


Rezalno-cepilni stroj TITAN 40/20 lahko razžaga in razcepi hlode debeline do 40 cm. Žaganje poteka s krožno žago, ki ima zobe iz karbidnih trdin. Za razliko od verige hlod odreže hitreje, je ni potrebno mazati z oljem, brušenje je potrebno le občasno. Tako pomembno prispeva k zelo nizkim stroškom vzdrževanja in varovanju okolja. Cepljenje poteka v vzporednem cepilnem kanalu na isti višini kot žaganje. Sila cepljenja znaša največ 200 kN (20 ton). Pogon stroja poteka s traktorsko priključno gredjo (standard) ali pa z elektromotorjem (opcija). Krmiljenje poteka z mehanskimi hidravličnimi ventili. Podjetje Uniforest ponuja izvedbo s teleskopsko hidravlično dvižno mizo, opcijsko pa je na voljo tudi dozirna miza z verižno dovajalno napravo.Uniforest proizvodnjaSlika: Rezalno-cepilni stroj TITAN 40/20 lahko razžaga in razcepi hlode debeline do 40 cm (fotografija: Uniforest d.o.o.)


Uniforest proizvaja tudi izvlečne klešče za hlodovino SCORPION (pet modelov s fiksno ali teleskopsko roko). Nanje je možno vgraditi vitel na daljinsko upravljanje z vlečno silo 18 kN. Kompaktna in dodatno ojačana prijemala za les (pet modelov z odpiralno razdaljo od 1,1 do 1,8 m) je možno namestiti ali na gozdarske prikolice ali na dvigala.

Rezalne klešče RK 250 imajo premični nož iz materiala Hardox 500 in odpiralno razdaljo 1 m. Namestiti jih je mogoče na dvigalo ali na bager, prerežejo pa lahko debla mehkega lesa premera do 25 cm in trdega lesa do 20 cm.Rezalne klešče imajo premičen nož in odpiralno razdaljo 1mSlika: Rezalne klešče imajo premičen nož in odpiralno razdaljo 1m. Namestimo jih lahko na dvigalo ali na bager (fotografija: Uniforest d.o.o.)


Nudijo tudi povezovalnike metrskih cepanic PYTHON, krožne žage, kjer je možna tudi izvedba s transportnim trakom ter mehanske in hidravlične platoje GIBON.

Za v bodoče v podjetju Uniforest načrtujejo ostati v obstoječih proizvodnih programih, ki jih bodo dopolnjevali in izpopolnjevali z novimi tehnologijami. Njihov osnovni cilj pa ostaja: uporabnikom prijazni, učinkoviti in okolju prijazni stroji, ki imajo edinstven izgled.

Druge dejavnosti

Poleg svoje proizvodnje so se v Uniforestu odločili tudi za prodajalno z gozdarsko in kmetijsko opremo, ki deluje v stavbi na sedežu podjetja v Latkovi vasi. Nudijo motorne žage, osebno varovalno opremo, različno gozdarsko opremo in tudi drugo opremo potrebno za delo na kmetiji.Osebna izkaznica

Naziv podjetja Uniforest d.o.o.
Naslov PE Latkova vas 81/d, 3312 Prebold
Telefon 03 777 14 23
E-pošta prodaja@uniforest.si
Spletna stran www.uniforest.si
Dejavnost Proizvodnja gozdarskih strojev, Trgovina
Število zaposlenih 60

Marjan Dolenšek

Gozdarski inštitut Slovenije

Članek avtorja Marjana Dolenška je bil objavljen v reviji Kmetovalec, ki jo lahko naročite na Kmetijski založbi, www.kmetovalec.si.