Posledice pandemije covida-19 - Sejmi in razstave v Evropi

 

Zaradi posledic pandemije novega korona virusa oz. bolezni covid-19 organizatorji eden za drugim odpovedujejo letošnje sejme, razstave, prireditve, prikaze itn. oz. jih prestavljajo na začetek prihodnjega leta. Tudi na področju kmetijstva in gozdarstva oz. na področju kmetijske in gozdarske tehnike. O nekaterih odpovedih smo že kratko poročali v junijski številki Kmetovalca, tu pa vam pripravljamo nekaj obširnejši pregled obstoječega stanja. Trenutno so odpovedani vsi pomembnejši evropski kmetijski sejmi oz. prireditve, ki so bili predvideni do vključno novembra. Organizatorji sejmov poudarjajo, da na eni strani ni mogoče zagotoviti izvedb tovrstnih prireditev na način, da ne bi obiskovalcev in drugih udeležencev (razstavljavcev, organizatorjev) sejma izpostavljali nevarnosti okužbe z novim korona virusom, po drugi strani pa je tu preveliko ekonomsko tveganje za organizacijo prireditve, ki bi bila lahko zaradi ponovnega širjenja virusa (drugi val) nenadoma odpovedana ali prepovedana. Stroški razstavljavcev in organizatorjev (logistika, osebje) nastanejo že pred samo prireditvijo, če navedemo samo ta vidik, bistveno pa je seveda tveganje za zdravje.

 

DLG poljedelske dneve 2020, največji evropski prikaz poljskih poskusov in pridelovalnih postopkov v poljedelstvu, ki do bili načrtovani za junij 2020, so prestavili na leto 2021, a ker je bilo za prikaz vse pripravljeno, so pripravili digitalno izvedbo, ki je že na voljo na https://www.dlg-feldtage.de/de/feldtage-digital/. Za september načrtovano največjo evropsko srečanje pridelovalcev krompirja in prikaz tehnike za pridelavo krompirja Potato Europe (Francija 2. do 3. september 2020) so odpovedali. Naslednja prireditev bo septembra 2021 na Nizozemskem. Odpovedali so za oktober načrtovano razstavo kmetijske tehnike ZLF v Münchnu, ki poteka vzporedno z veliko pivsko prireditvijo Oktoberfest.

 

Kar nekaj ironije je v tem, da sta se dva prireditelja večjih razstav kmetijske tehnike, to je francoski SIMA Pariz in danski Agromek pred kakšnim letom odločila, da razstavo iz začetka leta prestavita na november (na veliko jezo italijanske EIMA Bologna), sedaj pa so oboji izvedbo v novembru odpovedali in razstavi prestavili »nazaj«. Danski Agromek je predviden za 19. do 22. januar 2021, francoska SIMA pa 21. do 25. februar 2021.

 

Največjo letošnjo razstavo kmetijske tehnike EIMA Bologna, načrtovano od 11. do 15 novembra 2020, so prestavili na 3. do 7. februar 2021, v načrtovanem terminu v novembru pa bodo izvedli digitalno prireditev. Organizatorji obljubljajo, da bo mogoče v petih dneh preko spleta doživeti razstavo skoraj tako, kot bi bili tam. Na voljo naj bi bili virtualni razstavni prostori, seminarji, predstavitve, vse na https://www.eima.it/. Kot zadnjo pa so odpovedali oz. prestavili največjo evropsko razstavo tehnike za živinorejo EuroTier v Hannovru, za 17. do 20. november 2020 predvideno prireditev so prestavili na 9. do 12 februar 2021.

 

Kako pa je v Sloveniji? Novo razstavo kmetijske in gozdarske tehnike Agritech Celje, ki je bila v januarju 2020 organizirana drugo leto zapored, so spravili pod streho, ko epidemije v Sloveniji še ni bilo, spomladanski kmetijsko obrtni sejem Komenda so odpovedali, Pomurski sejem, organizator Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, je odpovedal letošnjo izvedbo sejma načrtovanega za konec avgusta in načrtuje naslednjo izvedbo v avgustu 2021.

 

Marjan Dolenšek