Valtra G5

Valtra na novo strukturira svoje serije traktorjev in z novo serijo G vstopa v peto generacijo svojih traktorjev, ki prestavlja uvod v delovno praznovanje Valtrine 70-letnice prihodnje leto. Serija G5, ki so jo konec avgusta predstavili na dobro obiskani oz. gledani virtualni oz. online predstavitvi v tovarni na Finskem, je kompaktna kot serija A in s tehničnimi rešitvami kot serija N, oz. se uvršča med ti dve seriji tako po merah, moči motorja kot po opremljenosti. Model G135 Versu je tudi kandidat za traktor leta 2021 v kategoriji »Najboljši vsestranski traktor« (Best utility 2021).

 

Valtra na prvi pogled

Modele nove serije G5 je z nekaj oddaljenosti po zunanjosti komaj mogoče ločiti od drugih Valtra traktorjev. Od blizu v oči pade nekoliko spremenjen sprednji del pokrova motorja (maska), ki se tudi nekoliko boj strmo spušča naprej in novo bronasto lakiranje. Štirje modeli G105, G115, G125 Eco in G135 pokrivajo območje moči od 105 do 145 KM in se po močeh nekoliko prekrivajo z močnejšimi modeli serije A, s šibkejšimi modeli serije N pa ne, saj so s serijo G5 nadomestili tudi modele serije z motorjem prostornine 4,4 l. V seriji N so (trenutno) ostali tako še trije modeli z močnejšim motorjem prostornine 4,9 l. So pa modeli serije G5 nekaj manjši in lažji od »predhodnikov« v seriji N, a imajo z 2,55 m relativno dolgo medosno razdaljo, kar zagotavlja stabilnost pri cestni vožnji in delu s sprednjim nakladalnikom. V osnovi novi G5 tehtajo 5,2 toni, kar ob največji dovoljeni masi 9,5 tone zagotavlja nosilnost 4,3 tone.Traktor Valtra med delom


Agco Power stopnje 5

Štirivaljni motorji proizvedeni v tovarni koncerna Agco, kamor sodi tudi Valtra, prostornine 4,4 litra, že nekaj časa dajejo moč traktorjem serije A. Sedaj izpolnjujejo stopnjo 5 za izpušne pline. Čistil sklop za izpušne pline sestavljajo dizel oksidacijski katalizator, filter dizel delcev in obdelava izpušnih plinov s sečnino (SCR) in je nameščen pod desno stranjo kabine, med premama. To in pa poševen položaj hladilnikov, omogoča nizek položaj pokrova motorja in boljši pogled naprej. Turbinski polnilnik je elektronsko krmiljen, vbrizg goriva poteka preko skupnega voda. Največje moči motorjev (brez dodatne moči) v KM se ujemajo z oznakami modelov. Model G125 je na voljo tudi v ECO izvedbi – pri 1.750 vrt/min doseže moč 86 kW/115 KM. Modeli serije G5 imajo na voljo od 5 do 10 KM dodatne moči, model G125ECO pa z dodatno močjo doseže maksimalno moč standardnega modela (125 KM). Če ročico spreminjevalnika smeri vožnje pomaknemo v položaj parkirne zavore, se število vrtljajev motorja prostega teka iz 850 zniža na 700 vrt/min. Menjava olja motorja poteka na 600 ur, zalogovnik za gorivo iz umetne mase ima prostornino 200 l, za AdBlue pa 21 litrov.

Avtomatiziran menjalnik 24/24

Pri seriji G5 so pri Valtra prvič vgradili menjalnik s 6 pod obremenitvijo prestavljivimi prestavam in štirimi skupinami (A, B, C in D). Menjalnik prihaja iz tovarne GIMA v Franciji – skupna tovarna Agco & Claas, njegovo krmiljenje pa so zasnovali pri Valtra. Poleg avtomatizirane izbire šestih prestav je tu npr. še avtomatizirano pretikanje iz skupine B v C in med C in D. Vsi modeli so opremljeni z funkcijo AutoTraction, ki omogoča vožnjo skoraj brez uporabe sklopke – traktor se zaustavi pri pritisku delovne zavore in spelje, ko jo spustimo. Serijsko je nameščena tudi funkcija Hill-Hold, ki omogoča speljevanje na nagibu brez uporabe zavore. Vklop ročne zavore je integriran v ročico spreminjevalnika smeri vožnje. Menjalnik tako nudi 24/24 prestav, oz. z opcijskimi plazečimi prestavami 48/48 prestav. Največja hitrost vožnje znaša po podatkih proizvajalca 43 km/h pri 1.910 vrt/min motorja, pri modelu G125ECO pa to hitrost doseže že pri zavidljivih 1.640 vrt/min. Najmanjša hitrost znaša 1,3 km/h, oz. pri izvedbi s plazečimi prestavami 0,11 km/h. Pri Versu modelih je mogoče menjalnik krmiliti tudi z vozno ročico. Pri vrtljajih zadnje priključne gredi je mogoče izbirati med 540/1000 vrt/min ali 540/540E/1000 vrt/min ali z zadnjo izvedbo plus pogonom preko menjalnika. Pri vseh skupinah vrtljajev, razen pri 540E motor po potrebi da na razpolago dodatno moč (SigmaPower)

Vzmetena kabina

Kabina oz. okvir kabine nove serije G5 temelji na isti osnovi kot kabina serije A, notranjost kabine pa je spremenjena. Za vstop so namestili aluminijaste stopnice, zavidljive širine in globine ter s samočistilnimi robustnimi protidrsnimi konicami. Z voznikovega sedeža je skozi šipo iz enega koda in nad naprej spuščenim pokrovom motorja zelo dober pogled naprej, na sprednje priklopno mesto ali na sprednji nakladalnik. Če ga ima traktor nameščenega, pa tudi sicer, je za pogled navzgor v strehi kabine lahko nameščeno strešno okno, ki ga od sprednje šipe, ki rahlo zaobljena v streho kabine, loči le ozek nosilni pas okvirja kabine. Volan s pomočjo stopalke nastavimo po nagibu, oz. ga za izstop ali vstop preklopimo naprej. Klimatska naprava ima ročno izbiro želene temperature v kabini. Za prostor pri nogah je na voljo dodatno gretje. Mehansko vzmetenje kabine je pet stopenjsko nastavljivo. V kabini je več odlagalnim mest, mesto za pametni telefon, USB polnilna vtičnica, pa tudi varnostni trikotnik priročno nameščen na desni strani volanskega stolpa. Po podatkih proizvajalca najvišji nivo hrupa v kabini znaša 75 dB(A). Na voljo je tudi opcijsko vzmetenje sprednje preme.Ogrodje kabine serije G5 je zasnovano na enaki zasnovi kot pri seriji A, notranjost pa je prilagojena novi seriji, a kot je značilno za vse Valtra skandinavsko robustna in funkcionalna, npr. s številnimi odlagalnimi prostori. Na sliki izvedba krmiljenja funkcij traktorja Versu s krmilnimi napravami na naslonjalu za roko in krmilno nadzornim terminalom, kot pri serijah N, T in S.


Traktorji serije G5 so namenjeni za vsestransko uporabo, od polj do travnikov za dvoriščna dela, kjer dajejo poseben poudarek uporabi sprednjih nakladalnikov.


HiTech, Active in Versu

Novi G5 so, glede na krmiljenje funkcij traktorja, na voljo v izvedbah HiTech, Active in Versu. HiTech in Active imata nameščeno desno krmilno konzolo Valtra ARM, Versu izvedba pa ima krmilno naslonjalo za roko Valtra SmartTouch. Ta izvedba ima tudi enake funkcije za pametno kmetovanje kot serije N, T in S. Pri vseh izvedbah je na voljo oddaljen nadzor delovanja in diagnosticiranja Valta Connect, samodejno vodenje po parceli (navigacija) Valtra Guide pa je na voljo pri izvedbah Active in Versu. Poleg navedenih treh izvedb krmiljenja pa je pri seriji G5 na voljo več paketov opreme in sicer, Comfort, Technology in Technology Pro, ki se razlikujejo po vzmetenju sprednje preme, vzmetenju kabine, delovnih lučeh, hidravličnih krmilnih ventilih, ISOBUS krmiljenju priključnih strojev itn. S ponudbo Valtra Unlimited Studio pa proizvajalec tudi pri seriji G5 izpolni tudi posebne želje kupcev, od barv, oblog v kabini itn.Valtra ponuja širok spekter barv, s serijo G5 so dodali še bronasto. Ustrežejo pa vsem, še tako nenavadnim željam, če so le tehnično izvedljive.


Valtra Unlimited Studio« je ponudba proizvajalca za posebna individualna naročila kupcev. Večina naročil se nanaša na posebno opremo v kabini, ponujajo pa tudi druge rešitve, kot je npr. naprava za prečni nagib delovnega orodja sprednjega nakladalnika.


Hidravlika

Po podatkih proizvajalca dvignejo novi modeli serije G5 z zadnjim hidravličnim dvigalom 5 ton, z opcijskim sprednjim pa 3 tone. Glede na opremo imajo lahko vgrajeno klasično hidravlično črpalko s stalnim pretokom in največ 100 l/min ali pa Load-Sensing črpalko s spremenljivim pretokom in največ 110 l/min. Spredaj je mogoče namesti do štiri in zadaj do pet parov hitrih spojk za hidravlične krmilne ventile. Pri izvedbi Versu so vsi ventili krmiljeni električno, s številnimi možnostmi nastavitev. Med drugim mini krmilne ročice delujejo proporcionalno – bolj kot jih pritisnemo, večji je pretok olja. Traktorji nove serije G5 so že na voljo, oz. drugače povedano, serijska proizvodnja se je že začela. S serijo G5 Valtra uvaja tudi možnost internetne rezervacije traktorja. Po vplačilu kavcije kupce s krajevno pristojnim trgovcem doreče vse podrobnosti o opremi, odkupu starega traktorja, plačilu celotne kupnine itn. Trenutno je ta možnost na voljo za Finsko, Veliko Britanijo in Nemčijo.Z novo serijo G5 ima Valtra v programu 6 serij, od sadjarsko vinogradniške serije F (75 do 105 KM) si po največji moči sledijo A (75 do 130 KM), G (105 do 145 KM), N (145 do 201 KM), T (170 do 270 KM in S z najmočnejšimi modeli moči od 290 do 405 KM.


Tehnični podatki
Fotografije - proizvajalec

Avtor: Marjan Dolenšek,
Gozdarski inštitut Slovenije