Varovanje divjih živali pri košnji trave

Pöttinger Sensosafe, naprava za odkrivanje živih divjih živali v travi, ki so jo pri Pöttingerju predstavili na lanski Agritechnici, je v letošnji prvi košnji prestala več prototipnih testiranj, z zelo obetavnimi rezultati. Pri življenju je bilo ohranjenih veliko mladičev divjih živali in ohranjena čista krma, so zapisali v Pöttingerjevem sporočilu za javnost.

 

Odlična osnovna krma je predpogoj za zdravje in dobro proizvodnjo živine. To zagotavljajo kakovostna košnja, čisto zgrabljanje krme in pobiranje krme brez izgub. Brezpogojno pa potrebno preprečiti umazanje krme z ostanki mrtvih divjih živali in s tem pojav botulizma. Spomladi, ko se v visoki travi skrivajo mladiči srn in druge manjše divje živali, je pri prvi košnji to velik problem. Živali se ob hrupu, ki nastane ob košnji refleksno pritajijo, ne pobegnejo s travnika in zagrabi jih kosilnica.

Pöttinger je razvil asistenčni sistem za zaznavanje živali v travi. Sensosafe je opremljen z optičnimi senzorji, ki po zagotovilih proizvajalca brez težav deluje tudi pri polni dnevni svetlobi in sijanju sonca. Optični senzorji so nameščeni na nosilniku na sprednji kosilnici in/ali na nosilniku nameščenem stransko, pred zadnjo kosilnico. Sensosafe optični senzorji pretvorijo svetlobo različnih valovnih dolžin v električni signal. Tako zaznajo srnje mladiče ali druge male živali v travi. Sistem pošlje signal v krmilni sistem hidravlične naprave sprednje kosilnice in ta se samodejno dvigne. Voznik dodatno dobi optični in zvočni signal in lahko začne zavirati. Pri izvedbi za zadnjo kosilnico so senzorji nameščeni na bočnem nosilniku, ki je nameščen na sprednjem hidravličnem dvigalu. V delovnem položaju je nosilnik preklopljen na stran, v vodoravni položaj, v transportnem položaju pa je preklopljen pokonci. Senzorji zajemajo delovno širino zadnje kosilnice in je zadostno oddaljen od zadnje kosilnice, da voznik lahko zaustavi traktor, ko sistem zazna žival v travi. Voznik lahko izstopi in žival odnese iz nevarnega območja, ali pa enostavno dvigne kosilnico in manjšo površino, na kateri je žival, pusti nepokošeno.Slika 1: Delovanje Pöttinger Sensosafe


Marjan Dolenšek,
Gozdarski inštitut Slovenije