Stroji za strojno sečnjo iz Finske

Ponsse. Eden vodilnih proizvajalcev strojev za strojno sečnjo prihaja iz centralnega dela Finske, iz kraja Vieremä. So edini med velikimi svetovnimi igralci, ki proizvajajo izključno stroje za strojno sečnjo in spravilo lesa, harvesterje, harvesterske glave in forwarderje, pa tudi informacijske sisteme in simulatorje.

 

Podjetje Ponsse je staro enainpetdeset let. Leta 1970 je Einari Vidgren, sin manjšega kmeta, odprl tovarno za proizvodnjo gozdarskih traktorjev, a z gozdarstvom se je kot štirinajstletnik začel ukvarjati že leta 1957, konec šestdesetih let prejšnjega stoletja pa je iz različnih, predvsem rabljenih delov sestavil prvi gozdarski traktor. Ko se je Einari s svojim na izgled precej »brutalnim« traktorjem zapeljal po vasi, je sovaščan pripomnil »Kakšen Ponsse pa je zdaj to?« Ponsse je bil namreč po vasi klateči se pes mešanec, a odličen lovec na divjad. Tako sta ta traktor in kasneje tudi tovarna dobila ime. Einari Vidgren se je z entuziazmom in vztrajnostjo prebijal skozi razvoj proizvodov in zagotavljanje financ, padce in vzpone, a danes je ta tovarna v družinski lasti dejavna v štiridesetih državah sveta. Do sedaj so proizvedli okoli 1.200 harvesterjev, sredi letošnjega avgusta pa je proizvodne trakove zapustil njihov 17.000 gozdarski stroj, in sicer forwarder Elk.


Ponsse danes nudi sedem modelov harvesterjev, in sicer so to (našteto po velikosti oz. zmogljivosti) Beaver, Fox, Cobra, Scorpion, Scorpion King, Ergo in Bear. Beaver in ena izvedba Ergo sta triosna (šest koles), ostali pa štiriosni (osem koles). Moči motorjev s stopnjo pet za izpušne pline znašajo od 150 do 210 kW, različna dvigala pa imajo doseg od 8,6 do 11 m, harvesterske glave z oznakami od H5 do H10 pa zmogljivost premera drevesa od 53 do 89,5 cm. Seveda morajo biti stroj, dvigalo in glava medsebojno usklajeni. Na sliki Scorpion King, foto proizvajalec.


Ponsse nudi sedem modelov forwarderjev, in sicer so to (našteto po velikosti oz. zmogljivosti) Wisent, Elk, Buffalo. Buffalo King, Bison Active Frame, Elephant in Elephant King. Vsi so štiriosni (osem koles), po ena od izvedb Elka in Buffala pa sta na voljo tudi s po desetimi kolesi. Moči motorjev znašajo od 150 do 210 kW, nosilnosti pa od 12 do 20 ton. Na sliki Elk, foto Veronika Valentar Zabev.


V začetku letošnjega julija je Postojnska poslovna enota družbe Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) na Mašunu od podjetja Interexport d.o.o., ki v Sloveniji zastopa Ponsse, v uporabo prevzela harvester Scorpion King in forwarder Elk. To je četrti komplet SiDG za strojno sečnjo, vreden okvirno 700 tisoč evrov. S temi kompleti, ki delajo v dveh izmenah, in drugo lastno gozdarsko tehniko lahko opravijo okoli 20 odstotkov sečnje in spravila v državnih gozdovih. Navedeni harvester ima moč motorja 210 kW, maso 23,2 tone, s harverstersko glavo H7 pa zmore podirati drevesa do premera 65 cm. Forwarder srednje velikosti, ki lahko vozi po večini obstoječih vlak, ima moč motorja 150 kW, maso 19 ton in nosilnost 13 ton. Stroja na sliki še nimata nameščenih gosenic, ki so nameščene na po dve kolesi. Foto Marjan Dolenšek.


Sredi letošnjega avgusta je družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) sklenila pogodbo o nakupu poslovne stavbe podjetja Gozdarstvo Grča d.o.o. v Kočevju. Za ceno 925.000 evrov so dobili še pripadajoča funkcionalna zemljišča, dostopne poti in parkirišče. Poslovna stavba, v kateri je bila družba SiDG do sedaj najemnica, je bila zgrajena v letu 1978 in jo bo družba za današnjemu času primerno prenovila. Foto SiDG.


Marjan Dolenšek
Gozdarski inštitut Slovenije