Cepilnik Uniforest Titanium 23

Cepilnik Uniforest Titanium 23

Priprava drv za kurjavo je že od nekdaj ena najpomembnejših dejavnosti od nafte manj odvisnega človeka. Od mukotrpnega cepljenja polen na roke, preko nevarnih svedrastih cepilnikov so se kot ena najzanesljivejših rešitev te težave izkazali hidravlični cepilniki. Čeprav se po osnovnem načelu hidravlični cepilniki ne razlikujejo veliko med seboj, pa na varno in učinkovito cepljenje ter zanesljivost pri uporabi vpliva kar nekaj stvari. Najpomembnejši dejavnik je seveda kakovost izdelave, saj nihče noče čez zimo kuriti celih polen. Zelo pomembna je varnost, kjer je na voljo veliko rešitev, vendar se je marsikatera izkazala kot neprijetna za delo in jo je marsikdo zamenjal za nevarnejšo alternativo. Tu so še razni dodatki, kot je pogon z elektromotorjem in dodaten vitel za lažje dvigovanje goli. Zato je najpomembnejše, da se pred nakupom cepilnika dobro pozanimamo in izberemo takšnega, ki nam bo najbolj odgovarjal, in da izberemo priznanega proizvajalca, ki za svoje proizvode jamči in nudi tudi celovit in zanesljiv servis. Lani poleti je na trg prišla serija hidravličnih cepilcev Titanium pri nas dobro poznanega in zanesljivega proizvajalca Uniforest.

Cepilnik Titanum 23 iz prenovljene Uniforestove zbirke.

Slika: Cepilnik Titanum 23 iz prenovljene Uniforestove zbirke.

V podjetju Unioforest iz Savinjske doline, kjer izdelujejo mehanizacijo za delo v gozdu, hidravlične cepilce izdelujejo že kar nekaj časa. Med množico cepilcev, prisotnih na našem trgu, so glede na kakovost izdelave, ergonomske rešitve in enostavnost upravljanja prav gotovo zelo dobra izbira. V Uniforestu izdelujejo pokončne hidravlične cepilce z oznako Titanium, ki so gnani preko kardana, elektromotorja ali pa kombinirano.

Cepilnik je gnan preko kardanske gredi ali elektromotorja.

Slika: Cepilnik je gnan preko kardanske gredi ali elektromotorja.

Cepilci so lahko opremljeni tudi z vitlom za privlek polen. Serijo že tako izvrstnih cepilcev Titanum so prenovili, kar bo povprečen opazovalec najhitreje ugotovil po novi zunanjosti cepilca. Zunanjost cepilca morda za delo ni najpomembnejša, vsekakor pa je delo z lepo oblikovanim strojem prijetnejše. Za obliko nove serije cepilcev Titanium so si v Uniforestu v sodelovanju s priznanim slovenskim industrijskim oblikovalcem Ernestom Bevcem prislužili prestižno nagrado za industrijsko oblikovanje GERMAN DESIGN AWARD, kar je že samo po sebi potrditev kakovostnega dela in priznanje, s katerim se v Sloveniji pohvali redkokatero podjetje. Na test smo dobili cepilec Uniforest Titanium 23 CD-E, ki je gnan preko kardanske zveze oz. elektromotorja.

Cepilci so lahko opremljeni tudi z vitlom za privlek polen.

Slika: Cepilnik je gnan preko kardanske gredi ali elektromotorja.

Cepilec je drugi najmočnejši v novi seriji cepilcev Titanium. Cepilnik z maso 470 kg, globino 824 mm, širino 1150 mm in višino 2780 mm (v transportnem položaju 1900 mm) cepi drva s silo 210 kN. Cepilno silo ustvari delovni tlak 260 barov, za katerega je odgovorna črpalka s pretokom 70 l/min. Omenjeni pretok poganja cilinder s hodom 1100 mm pri hitrosti 0,145 m/s. Maksimalna cepilna višina polen je 1150 mm.

Bistvena novost pri prenovljeni seriji so še kakovostnejši hidravlični ventili in cevi. Na konstrukcijo cepilca so razporejeni tako, da so razdalje med njimi čim krajše. Zaradi krajših hidravličnih cevi, ki so po ogrodju speljane tako, da uporabnika med delom ne motijo, je upor olja v sistemu manjši, kar zahteva manj potrebne energije za cepljenje. Tudi glavni hidravlični ventil je izbran glede na čim manjši upor med delovanjem, kar prav tako prispeva k manjši porabi energije. Tako se stroj po nepotrebnem ne pregreva. Hidravlične cevi so dodatno zaščitene, kar zelo zmanjša tveganje poškodb uporabnika stroja v primeru predrtja.

Zaščitene hidravlične cevi.

Slika: Zaščitene hidravlične cevi.

Za ekonomičnost uporabe je zelo pomembna življenjska doba stroja, zato je pri tako obremenjenem stroju, kot je cepilec, posoda za olje integrirana v samo ogrodje. To omogoča zelo dobro zaščito rezervoarja pred poškodbami, hkrati pa je uporabniku najmanj v napoto. Pri posodi za olje je pomembna neobremenjenost varov, kar kljub dolgi uporabi onemogoča pokanje in posledično iztekanje olja. Upravljanje cepilca je lahko lahkotno in predvsem varno. Polena na stroj pričvrstimo s pomočjo gibljive ročke, razcepimo pa jih s pomočjo ergonomsko oblikovanega vzvoda za vklop, kar delo naredi manj utrudljivo.

Upravljanje je enostavno z dvoročnim vzvodom.

Slika: Upravljanje je enostavno z dvoročnim vzvodom.

Na cepilcih nove serije Titanium so predvidena oz. nameščena tudi mesta za vso dodatno opremo in orodje, ki jih pri cepljenju potrebujemo. V cepilec so vstavljeni nosilci za sekiro, cepin in motorno žago. Kot opcija je lahko na njem nameščen tudi nosilec za posodo goriva za motorno žago. Na dnu konstrukcije, nad posodo za olje, je pritrjena dodatna štiristranska cepilna sekira. Cepilec Titanium 23 CD-E ima na desni strani dvižni lok za dviganje polen. Lok lahko s pomočjo varovala tudi učvrstimo v dveh pozicijah, kar ga spremeni v lok za pridržanje polen. Na levi strani ima cepilec izvlečni lok za pridržanje polen, na njem pa je tudi odlagališče za enoročni cepin.

"Titanum

Slika: Titanum cepilnike odlikujejo praktična odlagalna mesta.

Izklop cilindra pri povratnem gibu je prestavljen na stransko šestoglato jekleno palico. Z njeno pomočjo brezstopenjsko nastavljamo višino oz.mesto,kjer želimo, da se sekira ustavi. Višina je brezstopenjsko nastavljiva med 60 in 115 cm. Za cepljenje krajših polen imajo cepilci Titanium 23 CD-E dodatno cepilno mizo. Cepilna miza je dvodelna, za cepljenje kratkih (60 cm) in zelo kratkih (40 cm) polen. Dvodelna miza omogoča udobno, za hrbtenico neobremenjujoče delo pri cepljenju polen. Cepilna sekira se ne glede na višino cepilne mize samodejno ustavi pred njo, tako da se uporabniku ni potrebno ukvarjati z drugimi nastavitvami. Cepilna miza ima lahko postavljivo dodatno odlagalno mesto, ki ga brez težav odstranimo, ko ga ne potrebujemo več.

"Cepilna

Slika: Cepilna sekira se ne glede na višino cepilne mize samodejno ustavi.

Delo z opisanim cepilcem je vsekakor učinkovito, varno in udobno, kolikor je tako delo sploh lahko. Glede na izkušnje s prejšnjo serijo cepilcev Titanium drugega tudi nismo pričakovali. Dodane so mu pomembne malenkosti, ki na učinek stroja nimajo neposrednega učinka, zelo pomembne pa so za upravljavca stroja. Z lahkoto dosegljivo orodje in odlagalna mesta ob koncu dneva pomembno povečajo produktivnost stroja in obenem zmanjšajo izčrpanost upravljavca. Skupaj z večjo zmogljivostjo naprave je to zanesljiv recept za uspeh.

Verzija 23 CD-E je opremljena z dvižnim lokom za dviganje polen.

Slika: Verzija 23 CD-E je opremljena z dvižnim lokom za dviganje polen.


Cepilnik Uniforest Titanium 23 CD-E sta preiskusila Andrej Kenda in Marko Kenda.

Za več informacij se obrnite na avtorja ali si preberite celoten članek, ki je bil objavljen v prilogi Gozd in obnovljivi viri 1/2017, ki je del revije Kmetovalec. Revijo lahko naročite na Kmetijski založbi, www.kmetovalec.si.