Motorna kosa Husquarna 535 RXT

Mlada zelena trava je nezamenljiv del cvetočih travnikov, ki predstavljajo zmago življenja nad zimo. Iz nerazumnih razlogov je večina vikendašev in honorarnih domorodcev prepričanih, da je to pomladansko travo, znanilko življenja, po dolgi zimi potrebno, takoj ko preseže višino 6,2 cm, neusmiljeno pokositi in okoli svojih »pribežališč v naravi« zgraditi varovalni pas puščave pred napadom le-te.

 

Košnja, kakor se imenuje opravilo, s katerim si zagotavljajo varnost pred travo, se ponavadi izvaja ob sobotah popoldan in nedeljah zjutraj, tako da cela dolina ali planota ve, da so delaljubni nosilci razvoja po celem mesecu že doma. Časi, ko se je trava še kosila s koso, za uporabo katere si potreboval še oslo in klepišče, so hvala bogu že minili, ker so sedaj na voljo nepregledne množice tako imenovanih motornih kos, ki jih zagnani kosci najverjetneje kupujejo glede na raven hrupa, ki ga povzročajo. Poleg živo pisanih cenenih napravic, namenjenih mučenju trave in bližnjih, pa obstajajo tudi motorne kose, namenjene resnemu in učinkovitemu delu. Med proizvajalce slednjih s svojim izborom kos, sposobnih tudi najtežjih profesionalnih del, sodi tudi švedska Husquarna. V preizkus so nam poslali njihov najbolje prodajani model, motorno koso Husquarna 535 RXT. V enem letu, kolikor časa smo preizkušali omenjeni model, ne samo ob sobotah po 16.00, smo ga dodobra preizkusili in spoznali njegove lastnosti.Slika: Husqvarnina motorna kosa 535 RXT je najbolje prodajan model med profesionalnimi motornimi kosami.


Motorna kosa Husquarna 535 RXT ima brez rezalne garniture maso 6,7 kg. Široka in visoka je 25 cm, dolga pa 174,5 cm, pri čemer na cev odpade 148,3 cm. Motor s prostornino valja 34,6 cm3 največjo moč 1,6 kW razvije pri 8400 obratih/min. V prostem teku ima motor 2900 obr/min, sklopka pa se vklopi pri 3600 obr/min.Slika: Koso upravljamo s pomočjo nastavljivih ergonomsko oblikovanih ročajev.


Prostornina posode za gorivo znaša 0,6 litra. Po podatkih proizvajalca je poraba goriva 475 g/kWh oz. 0,99 kg/h. Kot večina Husquarninih motorjev je opremljen s sistemom x-Torq, ki ob 20 % manjši porabi goriva ustvari kar 75 % manj nevarnih izpuhov. Za lažji zagon je motor opremljen s črpalko za gorivo. Razmerje kotnega prenosa je 1,4, njegov kot pa 35°. Seveda ga je potrebno tudi redno podmazovati z mineralno mastjo. Hrup, ki ga med delom kosa proizvaja, je bil izmerjen v višini 111 dB (A), na uporabnikova ušesa pa pritiska z jakostjo 96 dB (A). Koso nosimo s pomočjo prilagodljivega ergonomsko oblikovanega oprtnika, ki s široko hrbtno oporo in bočno blazinico učinkovito porazdeli maso. Na oprtnik jo pripnemo preko nastavljivega nosilnega kavlja, s katerim enostavno dosežemo ravnotežje kose.Slika levo: Samodejno povratno stop stikalo, nameščeno na desnem ročaju. Slika na sredini: Masa motorne kose brez rezalne garniture je 6,7 kg. Slika desno: Za košnjo trave uporabljamo kosilno glavo ali nož.


Koso upravljamo s pomočjo nastavljivih ergonomsko oblikovanih ročajev, ki jih s pomočjo dvignjenega nosilca, preko katerega so montirani na cev, enostavno nastavimo na nam najbolj udoben delovni položaj. Učinkoviti blažilci tresljajev (LowVib) na nosilcu ročajev absorbirajo tresljaje in njihovo raven kar se le da zmanjšujejo. Na desnem ročaju je nameščeno samodejno povratno stop stikalo in ročica za plin, tako da je upravljanje s koso maksimalno poenostavljeno. Kosa Husquarna 535 RXT je namenjena le za košnjo trave, pri čemer lahko uporabljamo kosilno glavo ali nož, oboje pa je zavarovano s kombiniranim ščitnikom. Kosilnih glav je več vrst, nekatere so polavtomatske, izberemo pa lahko glede na naše opravilo oz. vrsto košnje. Verjetno je odveč razlagati, da za delo z motorno koso potrebujemo tudi primerna delovna oblačila ter zaščito sluha in oči.Slika: Husqvarna 535 RXT je učinkovito orodje, rokovanje pa je enostavno in odzivno.


V enem letu smo koso temeljito preizkusili. V rokah kolikor toliko usposobljenega delavca se je izkazala kot učinkovito orodje, s katerim lahko delamo hitro in učinkovito, predvsem pa varno.Prilagodljivost oprtnika in ročajev je zelo dobra, rokovanje enostavno in lahko razumljivo. Za tako zmogljivo in odzivno napravo, kot je kosa Husquarna 535 RXT, je masa majhna, zato lahko z njo rokujejo tako moški kot ženske. Vzdrževanja je relativno malo in je enostavno. Potrebno je le dolivanje goriva, čiščenje filtra in mazanje kotnega prenosa. Čeprav je motorna kosa Husquarna 535 RXT namenjena le košnji trave, njene zmogljivosti gotovo zadostijo potrebam vsake domačije, morda celo vikenda po tovrstni košnji.Marko Kenda

Članek je bil objavljen v reviji Kmetovalec 2/2018, ki jo lahko naročite na Kmetijski založbi, www.kmetovalec.si.Slika z naslovnice je last proizvajalca (www.husqvarna.com)