Motorna žaga Husqvarna 562XP

Vse imenitne vizije načrtovalcev razvoja slovenskih gozdov (vsaj uspešne) morajo na koncu uresničiti gozdni delavci. Ti naj bi bili za delo v gozdu čim bolje izobraženi in pripravljeni, po drugi strani pa opremljeni z opremo, ki zagotavlja največjo varnost ob učinkovitem delu. Pričakovanja glede tega, kaj vse morajo znati in narediti ljudje, ki si kruh služijo z delom v gozdu, so vsaj glede na plačilo, ki ga prejemajo, s strani stroke in javnosti velikokrat pretirana, čeprav se je izobraženost in strokovnost gozdnih delavcev tudi po zaslugi zakonodaje in nadzora močno dvignila. Vzporedno je uporaba zaščitne opreme, ne samo med profesionalci, postala samoumevna. Izboljšali sta se tudi varnost in učinkovitost orodja, med katerim ima motorna žaga pomembno, če že ne najpomembnejše mesto, vendar so motorne žage še vedno naprave, ki človeka lahko tudi ubijejo. Od množice motornih žag, prisotnih v naših trgovinah, delo v gozdu skoraj v celoti opravijo motorke treh ali štirih znamk. To samo po sebi zgovorno priča o njihovi kakovosti in uporabnosti, med njimi pa imajo motorne žage Husqvarna pomembno mesto. O kakovosti in uporabnosti Husqvarninih žag smo se že velikokrat prepričali. Pomladi 2016 smo dobili v preizkus žago 562 xp, ki je med najbolj izpopolnjenimi,učinkovitimi in tudi prodajanimi modeli motornih žag Husqvarna. Skupaj s sestro dvojčico, motorno žago Husqvarna 560 xp, od katere se razlikuje le po koraku verige in večjem ter bolj zmogljivem zračnem filtru, je namenjena ljudem, ki se z delom v gozdu stalno in profesionalno ukvarjajo in tudi v najtežjih delovnih razmerah od žage pričakujejo zanesljivo, varno in učinkovito .

Kot vse ostale Husqvarnine žage, ne glede na namen uporabe, je tudi za Husqvarno 562 xp samoumevno, da je opremljena z vso potrebno opremo, ki uporabniku zagotavlja maksimalno zaščito in varnost med delom. Kombinirano in z lahkoto dosegljivo stikalo vžiga, inercijska zavora verige, lovilec verige, ostroga, učinkoviti blažilci vibracij, jasne in nedvoumne podiralne oznake, ki jih dopolnjuje značilno vitko, ergonomsko, za Husqvarnine žage značilno ohišje in so standardne za vse modele te tovarne. Pod hitro snemljivim pokrovom ohišja motorna žaga Husqvarna 562 xp skriva zmogljiv motor z magnezijevim ohišjem in kovano tridelno motorno gredjo.

Pod ohišjem se skriva zmogljiv motor.Slika: Pod ohišjem se skriva zmogljiv motor.

Motor s prostornino 59,8 cm3 razvije maksimalno moč 3,5 kW pri 9600 obratih/min. V prostem teku motor deluje z 2800 obrati/min, maksimalen navor, ki ga razvije, je 3,65 Nm. Motor je opremljen z X-Torq tehnologijo, ki ob 20 % nižji porabi goriva in hkrati zelo znižanem nivoju emisij (do 75 %) zagotavlja potrebno moč. Motor je krmiljen preko avtomatskega uplinjača. Auto Tune, ki z avtomatsko nastavitvijo zagotavlja optimalno moč motorja. Sistem samodejno upošteva in medsebojno prilagaja vse parametre, ki vplivajo na učinkovito delovanje motorja (vlažnost in temperaturo zraka, vrsto goriva, zapackan zračni filter, nadmorsko višino) in s tem uporabniku prihrani čas z nastavljanjem uplinjača. Pri maksimalni moči veriga doseže hitrost 21,3 m/s, kar v kombinaciji s sistemom RevBoost, s katerim je opremljena žaga 562 xp, omogoča izredno hitro pospeševanje in posledično zelo dobre rezultate pri kleščenju. Gorivo za svoje delovanje motor dobiva iz rezervoarja s prostornino 0,65 litra, ki je opremljen s prozornim okencem za kontrolo količine goriva in preklopnim pokrovčkom, ki zelo olajša dolivanje.

Žago zaganjamo s pomočjo sistema Smart-Start, ki s pomočjo dekompresijskega ventila, ročne črpalke za gorivo in nenazadnje lahko dosegljivega start/stop stikala omogoči izredno lahek vžig. Upor na zagonsko vrvico je zmanjšan kar za 40 %. Žaga je opremljena tudi s centrifugalnim sistemom za čiščenje vsesanega zraka (Air-Injection), s katerim zmanjšujemo obrabo, povečujemo intervale med čiščenji zračnega filtra in zagotavlja mirnejši tek motorja.

Žaga 562 XP je ena najučinkovitejših motornih žag.Slika: Žaga 562 XP je ena najučinkovitejših motornih žag.

Vibracije na žagi so, poleg zmogljivih amortizerjev, znižane še s pomočjo principa dveh mas (LowVib), kljub temu pa na uporabnika še vedno vplivajo tresljaji z jakostjo 2,7m/s2. Hrup je 106 dB(A). Svoje delo Husqvarna 562 xp opravlja s pomočjo mečev, ki so lahko dolgi od 38 pa kar do 70 cm. Meč je s pomočjo v ohišje integriranih matic pritrjen na žago. Verigo napenjamo s pomočjo stranskega napenjalca. Pogonski korak je 3/8 palca, mazana je s pomočjo samodejne, nastavljive oljne črpalke, ki olje za mazanje verige iz rezervoarja s prostornino 0,35 litra črpa v količinah med 6 in 15 ml/min. Masa opisane motorne žage brez verige in meča je 6 kg, izvedba z ogrevanimi ročaji pa je za spoznanje težja.

Princip LowVib znižuje vibracije pri delu.Slika: Princip LowVib znižuje vibracije pri delu.

Žago smo preizkušali od lanskega maja. V rokah sekača, ki se z delom v gozdu preživlja, je v tem času potrošila kar nekaj bencina, po drugi strani pa ni bila deležna nobene posebne skrbi. Uporabna je za vsakršno delo v gozdu, čeprav njena moč, učinkovitost in odzivnost najbolje pridejo do izraza pri delu v sestojih z malo debelejšim drevjem. Pri izvedbi gojitvenih del in tanjših redčenjih ima namreč konkurenco v posebno za te namene specializirani različici. V sestojih od debeline drogovnjaka naprej, pri rednih sečnjah ali pri poseku lesa v izrednih razmerah (žled, snegolom) prideta do pravega izraza moč in odzivnost v kombinaciji z ostalimi lastnostmi. Ni veliko žag, ki bi se lahko primerjale z motorno žaga Husqvarna 562xp. Varno rokovanje in učinek, ki ga ob nezahtevnem vzdrževanju razvije v veščih rokah, sta nedvomno vredna 967 evrov.

Delovanje je varno in zanesljivo.Slika: Delovanje je varno in zanesljivo.

Motorno žago Husqvarna 562 xp je preiskusil Marko Kenda (za fotografije je poskrbel Marjan Dolenšek).

Za več informacij se obrnite na avtorja ali si preberite celoten članek, ki je bil objavljen v prilogi Gozd in obnovljivi viri 1/2017, ki je del revije Kmetovalec. Revijo lahko naročite na Kmetijski založbi, www.kmetovalec.si.