Na testu zaščitna oblačila za sekače

Zaščitne sekaške jakne in hlače niso nobena novost na trgu. Pri nas so se v zadnjem času dobro uveljavile tako pri profesionalnih sekačih kot tudi pri lastnikih gozdov. Skozi čas se je njihova učinkovitost pri varovanju bistveno izboljšala, poleg tega najdemo na trgu oblačila, ki dosegajo zelo različne cene. To je posledica razvoja udobja nošenja in trajnosti oblačil, ki sta poleg samega varovanja zelo pomembna, saj sekači ta oblačila nosijo cele dneve skozi vse leto. Eden novih proizvajalcev, ki s svojimi izdelki prodira na slovenski trg, je nemško podjetje Pfeifer Sicherheitsysteme. Izdeluje moderna oblačila v različnih barvnih kombinacijah, ki so za povrh vsege še veliko lažja od primerljivih konkurenčnih. Pfeifer s svojo kolekcijo pokriva širok spekter zaščitnih oblačil, poleg katerih so še hitrosušilne majice, termo oblačila in ostali dodatki kot so naprimer naramnice. Podjetje poudarja svojo trajnostno naravnanost, saj so oblačila izdelana iz recikliranih materialov, kar skupaj s kakovostno izdelavo pripomore k varstvu okolja.

Jakna X-treme vario

Jakna X-treme vario je namenjena za delo v različnih vremenskih razmerah in tekom večjega dela leta, saj lahko ima snemljive rokave in jo lahko v toplejših dneh nosimo kot brezrokavnik. Jakna je na več izpostavljenih mestih ojačana s kevlarskim premazom (npr. komolci in ramena).Jakne Pfeifer so namenjene delu v vseh letnih časih.Slika: Jakne Pfeifer so namenjene delu v vseh letnih časih.

Hlače X-treme Light

Vsi tipi Pfeifer-jevih hlač zagotavljajo 20 m/s protivrezne hitrosti. Novi modeli hlač nudijo izboljšan sistem zračenja ter boljšo zaščito v predelu ledij. Poleg tega so opremljeni z dodatnimi žepi. Hlače X-treme Light so trenutno ene najlažjih na trgu, saj tehtajo zgolj 990g. Hlače so primerne predvsem za toplejše mesece oz. traktorista, ki ni stalno izpostavljen mrazu. Za vse hlače je značilna petslojna zaščita.Hlače X-treme light so lahke in zračne.Slika: Hlače X-treme light so lahke in zračne. V teh hlačah se dobro počutimo, odlikuje pa jih dobra zaščita ledij


Gozdarska oblačila sta preiskusila Martin in Marko Kenda. Povzetek njunega prispevka sem pripravil Matevž Triplat.Za večinformacij se obrnite na avtorja ali si preberite celoten članek, ki je bil objavljen v prilogi Gozd in obnovljivi viri 1/2017, ki je del revije Kmetovalec in jo lahko naročite na Kmetijski založbi, www.kmetovalec.si.