Predstavitev strojev za spravilo lesa iz gozda in pripravo lesnega goriva

KRPANOV DEMO 2017

Letošnji spomladanski prikaz strojev za spravilo lesa iz gozda in pripravo lesnih goriv so v podjetju Pišek – Vitli Krpan d.o.o. pripravili v Mirni peči na Dolenjskem. Pri prikazu so sodelovali člani tamkajšnjega govedorejskega društva in člani strojnega krožka Novo mesto. V gozdu pri industrijski coni Mirna peč so prikazali spravilo lesa z vitli, z izvlečnimi kleščami, uporabo gozdarskih prikolic ter pripravo cepanic in polen.

Kot vse, se spreminjajo tudi gozdarski vitli za tritočkovni traktorski priklop. Proizvajalci razvijajo vitle z izboljšanimi lastnostmi in za katere bi lahko rekli, da združujejo lastnosti fiksnih vitlov, oz. so jim podobni, a so nameščeni na naletno odrivno desko in tritočkovno pripeti na traktor. Serija DH je ponudba tovrstnih vitlov podjetja Pišek – Vitli Krpan. Označujejo jih kot vitle s konstantno vlečno silo, ne glede na količino na bobnu navite vrvi, kar zagotavlja patentiran hidravlični sistem z regulatorjem tlaka za ohranjanje konstantne vlečne sile Pogon vitla je diferencialno zobniški, ki ima po proizvajalčevih navedbah 98 odstotni izkoristek, kar pomeni manjšo potrebno pogonsko moč traktorja. Boben za navijanje vlečne vrvi je nameščen vzporedno z naletno odrivno desko in tako se vlečna vrv pri navijanju ne obrača za 90 stopinj kot pri klasičnih tritočkovnih vitlih. Potisni valj in patentiran mehanizem nihajne podajne roke zagotavljata enakomerno navijanje vrvi preko celotne širine bobna. Samoumevno je, da so vitli te serije krmiljeni elektrohidravlično oz. daljinsko in imajo nameščen izvlečni škripec ter zavoro žične vrvi. V seriji nudijo dva vitla, z vlečno silo 65 kN (6,5 tone) in 85 kN (8,5 tone). Prvega so prikazali na demu v Mirni peči.Vitel 6,5 DH s konstantno vlečno silo 65 kN (6,5 t), ki jo dosega ne glede na količino na bobnu navite vrvi. Slika: Vitel 6,5 DH s konstantno vlečno silo 65 kN (6,5 t), ki jo dosega ne glede na količino na bobnu navite vrvi.


Ko govorimo o izvleki lesa iz gozda imamo praviloma v mislih izvleko z vitlom. A če se lahko s traktorjem pripeljemo do samih sortimentov in če so le ti zbrani kolikor toliko skupaj, npr. po privleki z žičnico, pa lahko za to uporabimo tudi izvlečne klešče. Ta tritočkovno nameščeni priključni stroj krmilimo iz traktorja (s traktorskimi krmilnimi ventili ali z mehansko ali elektrohidravlično krmilno ročico), torej vozniku ni potrebno izstopati, s kleščami zagrabimo les in ga izvlečemo iz gozda. V podjetju Pišek – Vitli Krpan izdeluje več tipov, v Mirni peči so pokazali najzmogljivejšega, s teleskopsko roko.

Krpanove izvlečne klešče s teleskopsko roko in rotatorjem.Slika: Krpanove izvlečne klešče s teleskopsko roko in rotatorjem.


V Mirni peči so prikazali pripravo cepanic z ležečim cepilnikom. V podjetju ponujajo cepilnik s potisno silo 31 ton in največjo dolžino cepljenja 1260 mm. Na voljo so dvo, štiri, šest in osem delni cepilni noži. Cepilnik ima hidravlično premično dvižno mizo, ki jo hkrati uporabljamo kot začasno odlagalno mizo in odlagalno mizo za razcepljene cepanice. Ima nameščen tudi manjši hidravlični vitel za privleko hlodov do dvižne mize oz. cepilnika. Prikazali so tudi zlaganje in povezovanje cepanic v butare.

Krpanov cepilnik za ležeče (horizontalno) cepljenje. Ta je opremljen tudi z manjšim hidravličnim  vitlom za privleko lesa. Dobrodošel je tudi povezovalnik cepanic v butare (manjša slika).
Slika: Krpanov cepilnik za ležeče (horizontalno) cepljenje. Ta je opremljen tudi z manjšim hidravličnim vitlom za privleko lesa. Dobrodošel je tudi povezovalnik cepanic v butare (manjša slika).


Po razširitvi strojev za pripravo lesnih goriv tudi z rezano cepilnim stroji, so v podjetju najprej predstavili mehansko krmiljeno izvedbo CS 420. V Mirni peči pa so prikazali drugo generacijo teh strojev in CS 420 Pro, z elektrohidravličnim krmiljenjem. Rezalno cepilni stroj CS je dvovišinske izvedbe, na prvi višini se izvaja žaganje hloda z verižno žago, pod njo pa je cepilno korito, kamor pade odrezan kos dela. Hidravlični valj les potisne v cepilni nož, polena se od tu pomikajo na transportni trak in padejo na prikolico. Za dvig hlodov na transportni trak ponujajo dvižno mizo kompaktne izvedbe, pa tudi verižno rampo.

Kompakten, dvovišinski Krpanov rezalno cepilni stroj CS druge generacije z elektrohidravličnim krmiljenjem.Slika: Kompakten, dvovišinski Krpanov rezalno cepilni stroj CS druge generacije z elektrohidravličnim krmiljenjem.


Gozdarske prikolice z gozdarskimi dvigali so zadnji Krpanov proizvod in odgovor na dogajanje na trgu gozdarskih strojev. Ponujajo tri osnovne modele z največjo dovoljeno maso 8, 10 in 12 ton s tandemskim podvozjem. Serijsko so opremljene s hidravličnimi zavorami na vseh štirih kolesih, podaljškom nakladalnega prostora, hidravlično premakljivim podvozjem, svetlobno opremo, gibljivim vlečnim ojem in podporno nogo. Prikolice prodajajo z nameščenimi gozdarskimi dvigali, uporabnik pa lahko izbira med različno zmogljivimi dvigali. Standardno imajo dvigala nameščene gozdarske klešče, lahko pa tudi rezalno ščipalne klešče. V Mirni peči so prikazali gozdarko prikolico GP 10D z nameščenim gozdarskim dvigalom GD 8,4 K in rezalno ščipalnimi kleščami.

Novi Krpanovi proizvodi in njegov odgovor na dogajanje na trgu gozdarskih strojev, so gozdarske prikolice z gozdarskimi dvigali. V Mirni peči so prikazali uporabo rezalno ščipalnih klešč (manjša slika).Slika: Novi Krpanovi proizvodi in njegov odgovor na dogajanje na trgu gozdarskih strojev, so gozdarske prikolice z gozdarskimi dvigali. V Mirni peči so prikazali uporabo rezalno ščipalnih klešč (manjša slika).


Marjan Dolenšek, (Fotografije: Boštjan Hrovatič, SK Novo mesto)

Gozdarski inštitut Slovenije

Članek avtorja Marjana Dolenška je bil objavljen v prilogi Gozd in obnovljivi viri 2/2017, ki je del revije Kmetovalec in jo lahko naročite na Kmetijski založbi, www.kmetovalec.si.