Rezalno-cepilni stroj RCA 330 JOY

Podjetje Tajfun Planina d.o.o., s sedežem na Planini pri Sevnici, je najbolj znano po proizvodnji gozdarskih vitlov. Svoj asortiment izdelkov so leta 2001 dopolnili še s ponudbo rezalno-cepilnih strojev. Tajfunovi rezalno-cepilni stroji, uveljavljeni pod blagovno znamko RCA, so nepogrešljivi pripomoček pri predelavi okroglega lesa slabše kakovosti v drva. Za omenjene stroje so na sejmu AGRA prejeli tudi zlato medaljo.

 

V Tajfunu je razvoj strojev usmerjen k optimalni in enostavni uporabi za upravljalca stroja. Njihove rezalno-cepilne stroje odlikujejo naslednje lastnosti: energijska učinkovitost (minimalna poraba goriva oz. električne energije za delovanje), enostavna in hitra postavitev iz transportnega v delovni položaj ter obratno, visoka zmogljivost stroja, kompaktna in hkrati robustna izvedba, enostavno in varno upravljanje. Ponudba rezalno-cepilnih strojev je obsegala do lanskega leta RCA 380, RCA 400 JOY, RCA 480 JOY in RCA 480 JOY PLUS. Na sejmu AGRA 2017 je Tajfun predstavil najmlajši in hkrati tudi najmanjši stroj iz družine rezalno-cepilnih strojev RCA, za katerega so prejeli tudi zlato medaljo.

RCA 330 JOY je rezalno-cepilni stroj, ki omogoča žaganje in cepljenje hlodovine do premera 33 cm na dolžino od 20 do 40 cm. Hitro in zanesljivo žaganje omogoča verižna žaga s hitrostjo 25 m/s Cepilni valj ima potisno silo 110 kN in s hitrim vračanjem omogoča tekoč delovni proces. Kot vsi ostali modeli je tudi RCA 330 JOY gnan s traktorsko priključno gredjo in tritočkovno nameščen na traktor, kar stroju omogoča mobilnost. Stroj upravljamo s krmilno ročico, kar omogoča uporabniku enostavnejše, ergonomsko in varno upravljanje glavnih funkcij stroja. V osnovni izvedbi ima stroj tri metrski transporter, v kolikor je potrebno pa se lahko naroči tudi štiri metrski transporter, ki ima nastavljivo brezstopenjsko hitrost traku od 0 do 0,8 m/s.

Vsi cepilni noži za rezalno-cepilne stroje so narejeni iz Hardox jekla, ki zagotavlja največjo ostrino in vzdržljivost. Odvisno od modela rezalno-cepilnega stroja je možno uporabljati nož za cepljenje na 4, 6, 8, 12 in 16 polen. Da bo delo ob izdelavi drv še varnejše in prijaznejše uporabniku, je podjetje Tajfun Planina razvilo še dodatno opremo za rezalno-cepilne stroje kot je: dvižna miza za dvig hlodovine, nakladalna rampa za odlaganje hlodovine, elektro pogon, enoto za pogon z dizel motorjem, sesalno enoto za žagovino in ločevalnike za izločanje nečistoče.dr. Nike Krajnc

Za več informacij se obrnite na avtorja prek elektronske pošte (nike.krajnc@gozdis.si).