Zaščitna oblačila Husqvarna

Udobna, lahko nosljiva zaščitna oblačila so pomemben pogoj za varno in učinkovito delo, tudi za delo v gozdu. Da je primerna delovna obleka ključ za uspešno delo, razen delavcev vedo tudi vsi odgovorni delodajalci, kar se kaže v opremljenosti delavcev, ki se opazno izboljšuje. Tudi med lastniki gozdov je vse manj takih, ki pri delu v gozdu namesto primernih zaščitnih oblačil uporabljajo tenis copate, trenirke in klobuke.

 

Vzporedno z ozaveščenostjo izvajalcev del v gozdovih se veča tudi ponudba zaščitnih oblačil na trgu, ki je pri nas glede na stanje v bližnji preteklosti prav osupljiva. Razvoj zaščitnih delovnih oblačil je hiter, materiali so glede vzdrževanja, odpornosti, udobnosti nošenja in še česa vedno boljši. Oblikovanost in ukrojenost zaščitnih oblačil tudi ni več na ravni vreče za krompir, temveč se marsikje približuje ravni zakmašnih oblek. Zaradi velike konkurence je tudi cena delovnih oblačil glede na kakovost zelo ugodna. Med proizvajalci zaščitnih oblačil za delo v gozdu ima podjetje Husqvarna pomembno mesto kot proizvajalec različnih strojev in naprav za delo v gozdu ponuja tudi zaščitno opremo, ki je potrebna za delo z njimi. Dolgoletna tradicija in poznavanje potreb ter zahtev pri različnih delih v gozdu se odražajo v zaščitnih oblačilih, ki so prilagojena različnim potrebam, izkušnjam in zahtevnosti uporabnika. Njihova oblačila sledijo razvoju na področju materialov, ergonomije in oblikovanja ter se nenehno posodabljajo. Po nekaj letih smo tako prejeli v preizkus izdelke iz njihove prenovljene serije zaščitnih oblačil za delo v gozdu, ki pa so obdržala stara imena. To so kolekcije z imeni Classic, Functional, Technical in Technical Extreme. V vsaki skupini je več vrst zaščitnih hlač, z naramnicami ali brez, različnih jaken, ki se med seboj razlikujejo glede na namen uporabe, podobne pa so si glede kakovosti, ciljne skupine uporabnikov in cene. Husqvarna seveda izdeluje tudi vsa ostala zaščitna sredstva, od čelad, čevljev, škornjev do več vrst rokavic, vendar ti niso predmet tega članka. Vsa zaščitna oblačila in oprema Husqvarna so seveda tudi testirale in certificirale pooblaščene organizacije.

Slika: Oblačila iz kolekcije 'Tecnical' (na levi) in oblačila kolekcije 'Functional' (na desni).Slika: Oblačila iz kolekcije 'Tecnical' (na levi) in oblačila kolekcije 'Functional' (na desni).Pod oznako Classic Husqvarna ponuja kolekcijo oblačil, ki so namenjena občasnim, neprofesionalnim uporabnikom. Oblačila so iz materialov, ki ne prenesejo toliko kot materiali, iz katerih so izdelane preostale kolekcije. Tudi kroji so enostavnejši in imajo manj malenkosti, ki krojijo ostale skupine. Pomembno pa je, da je zaščita pri oblačilih Classic prav taka kot pri ostalih oblačilih Husqvarna, kar je že zaradi pričakovane nevšečnosti dela za uporabnika nujno. V kolekciji so hlače z naramnicami in brez naramnic, zaščitne hlačnice in zaščitne bluze. Vsi izdelki imajo žepe z zadrgami, na izpostavljenih mestih so ojačani s trpežnimi materiali, poskrbljeno pa je tudi za zračenje, med drugim z zadrgami na zadnji strani hlač.

Kolekcija Functional Husqvarna ponuja skupino oblačil, namenjeno uporabnikom, ki se z delom v gozdu ukvarjajo občasno. Primerna so tudi za celodnevno delo, na izpostavljenih mestih so močneje ojačana, kar poveča trpežnost. Za zračenje je s pomočjo zadrg in s primernimi kroji dobro poskrbljeno, kar omogoča tudi svobodno in neovirano gibanje. Glede na ciljno skupino uporabnikov so tudi materiali in cena oblačil Functional primerno prilagojeni. Pod oznako Functional lahko kupimo hlače z zaščito pred urezom prvega (20 m/s) ali drugega (24 m/s) razreda, z naramnicami ali brez naramnic. Hlače so ojačane na kolenih in spodnjih delih nog, prav tako so po rokavih ojačane tudi zaščitne jakne.

Slika: Hlače iz kolekcije 'Tecnical' (na levi) in hlače kolekcije 'Technical Robust' (na desni).Slika: Hlače iz kolekcije 'Tecnical' (na levi) in hlače kolekcije 'Technical Robust' (na desni).Oblačila z oznako Technical so namenjena dolgotrajnemu, profesionalnemu delu. Značilno zanje je, da so izdelana iz vrhunskih materialov, ki dobro prenašajo obrabo, obenem pa omogočajo veliko svobodo gibanja, so lahki in raztegljivi ter uporabnika kar najmanj obremenijo. Oblačila se tesno prilegajo, kar s pomočjo manšet na rokavih, jermenov na hlačah in vrvicami v jaknah lahko še dodatno izboljšamo ter prilagodimo osebnim meram. Zračenje je omogočeno z odprtinami v ramenskem delu in na zgornjem delu hrbta, dodatno pa še z zadrgami pod pazduhama in na zadnji strani hlačnic. Oblačila imajo več lahko dostopnih žepov z zadrgami, ojačana so na izpostavljenih mestih, kot so ramena, boki, rokavi, kolena in spodnji deli hlačnic. V skupini so hlače z zaščito pred vrezom z naramnicami ali brez naramnic, več različnih jaken, med njimi tudi jakna za delo pri negi dreves na višini, ki ima rokavno zaščito pred vrezom. V kolekciji so tudi hlače in jakna, namenjeni za delo pri košnji z motorno kosilnico. Značilnost slednjih je oblazinjenje bokov in zaščitne blazinice. Kot posebnost so v tej skupini še dopasne zaščitne hlače Tehnical Robust, izdelane iz vrhunskih, na obrabo odpornih materialov. Zdržale naj bi dolgotrajno trdo delo v gozdu ob udobnem nošenju, ki ga zagotavljajo raztegljivi materiali. Hlače so opremljene tudi z zaščito proti klopom.

Slika: Kaveljček za pričvrstitev gamaš (na levi) in odprtina za zračenje pod pazduho (na desni).Slika: Kaveljček za pričvrstitev gamaš (na levi) in odprtina za zračenje pod pazduho (na desni).Za najzahtevnejše uporabnike Husqvarna izdeluje zaščitne hlače in jakno pod imenom Tehnical Extreme. Hlače in jakna so izdelani iz najboljših materialov, ki se odlikujejo po majhni teži, raztegljivosti in trpežnosti. Odprtine za zračenje, ki poskrbijo za hlajenje pri težkem delu, so nameščeni kot pri seriji Tehnical in omogočajo dober nadzor temperature. Žepi so številni, opremljeni z zadrgami, namenjeni različnim potrebam, med njimi je žep za prenosni telefon. Obleka je na izpostavljenih mestih dodatno ojačana in opremljena z odsevnimi trakovi. Hlače so predupognjene v kolenih, jakna pa v komolcih. Jakno lahko s pomočjo manšet in vrvic popolnoma prilagodimo telesu, prav tako tudi hlače. Hlače so nastavljive v pasu, imajo pa tudi gamaše, ki jih s kaveljčkom pripnemo na čevelj. Obleka Tehnical Extreme je izjemno prilagodljiva in uporabniku omogoča svobodno gibanje. Omenjene kolekcije zaščitnih oblačil Husqvarna smo preizkusili pri delu v gozdu. Izbira je res velika in primerna za skoraj vsak žep in potrebe. Med uporabo nismo ugotovili nič posebnega, kar ne bi ustrezalo navedbam proizvajalca. Tudi oblačila iz najcenejše skupine Classic so lahko nosljiva in primerna za občasno težje delo. Zaščitna oblačila Husqvarna Tehnical in še posebej Tehnical Extreme so vsekakor odlična izbira. Ob udobni nošnji omogočajo vrhunske učinke, kar opraviči tudi njihovo malo višjo ceno. Tako tesno prilegajočo obleko kot Tehnical Extreme je pred nakupom vsekakor dobro pomeriti, njeno tesno oprijemanje vsaj na začetku ni všeč čisto vsem, čeprav se ga večina zlahka privadi. Vsa oblačila so opremljena z jasnimi in nazornimi navodili za vzdrževanje in imajo priloženo blago za manjša popravila. Zaščitna oblačila za delo v gozdu Husqvarna so glede kakovosti in udobnosti ostala vsaj na ravni prejšnjih kolekcij, s svojo raznovrstnostjo pa lahko zadostijo potrebam vseh, tudi najzahtevnejših uporabnikov.Oblačila Husqvarna je preiskušal Marko Kenda članek je povzet po reviji Kmetovalec v celoti objavljen prilogi Gozd in obnovljivi viri v septemberski številki (št. 9).