Vitli Krpan - Novosti 2022 na Agri

Vitli Krpan - Novosti 2022 na Agri

03.11.2022

Sejmi in razstave so priložnost, da proizvajalci potencialnim kupcem in širši publiki predstavijo razvojne dosežke in novosti v svojih proizvodnih programih. Pri podjetju Pišek – Vitli Krpan tako na letošnjem sejmu Agra predstavljajo letošnje novosti, ki so že na voljo kupcem ali pa bodo v prodaji v prihodnjem letu. Nekatere izmed teh smo v minulih mesecih že preskusili in vam jih predstavili v reviji Gozd in obnovljivi viri, druge pa vam predstavljamo tokrat .

Kamionski dvigali

V letošnjem letu, ko pri podjetju obeležujejo 45. letnico delovanja, so vstopili tudi v segment kamionskih dvigal. Namenjena so vgradnji na tovorna vozila in delu v gozdarstvu (nalaganju hlodovine, polnjenje sekalnikov) ter v komunalnih in podobnih dejavnostih (pri recikliranju materialov, surovin, ravnanju z odpadki itn.). Dvigali sta zasnovani na sodobnih rešitvah. Omenimo varjeni podstavek, kovani spodnji del stebra, obračalni sistem zobatih letev v oljni kopeli, obračalni kot 425o, namestitev hidravličnih cevi v notranjosti stebra in v notranjosti dvižnih rok, kar varuje cevi in jim podaljša življenjsko dobo.
Dvigali imata doseg 10,5 m, spadata pa v velikostni razred 12 tonmetrov (to je dvižni moment izražen z maso bremena na ročici dvigala; 1 tm = cca 10 kNm ). Trenutno sta na voljo dve izvedbi oz. modela, in sicer vzdolžno zložljivo dvigalo (preklop med prvo in drugo dvižno roko) D 120 K in prečno zložljivo dvigalo v obliki črke »Z« D 120 Z.

Ščipalne klešče KS 320 B

Ščipalne klešče so namenjene učinkoviti in varni sečnji dreves, grmičevja in drugih lesnatih rastlin v gozdovih, na travnih  in brežinah. Razvili so nov model KS 320 B, ki omogoča maksimalni premer rezanja z enim rezom 320 mm, namenjene pa so za namestitev na 5- do 15-tonske bagre. Nove klešče so zasnovane tako, da imajo na eni strani fiksno oporno ogrodje na drugi  pa gibljiv prijemalno-potisni vzvod, ki s pomočjo hidravličnega valja potisne drevo ob fiksno nameščeno rezilo in ga odreže.

Rezalno-cepilni stroj CS 4218

Novi rezalno-cepilni stroji z verižno žago in z verižnim rezalnim/žagalnim sklopom, so bili razviti na novo. Na voljo so s tremi različnimi načini krmljenja. M z delno mehanskim , H s hidravličnim  z mehansko-hidravličnimi ventili in PRO z elektrohidravličnim krmiljenjem. Novi rezalno-cepilni stroji lahko prežagajo in razcepijo hlode premera do 42 cm, cepilna masa znaša 18 ton.

Rezalno-cepilni stroj CSKZ 4218

Z novim rezalno cepilnim strojem CSKZ 4218 pri Vitlih Krpan vstopajo tudi v segment rezalno-cepilnih strojev s krožno žago, ki je manj občutljiva od verižne, rezalni in cepilni sklop sta v eni ravnini. Stroj je zato širši.  Za pogon stroja zadošča že traktor moči 40 kW/54,4 KM. Zaradi kompaktne izvedbe je masa stroja približno 2200 kg, zato je za transport potreben nekoliko večji traktor, kar pa so pri Krpanu upoštevali in pripravili opcijo vlečenega podvozja.  S strojem lahko razrežemo in razcepimo hlode do premera 42 cm, cepilna masa znaša 18 ton. Premer žagalnega lista je 1000 mm, v zalogovnik gre 90 l olja, hladilnik olja je nameščen serijsko, teleskopski transportni trak je dolžine 5 m, na voljo je tudi več dodatne opreme. Na voljo sta dve izvedbi krmiljenja stroja, in sicer H z mehansko-hidravličnimi ventili in PRO z elektrohidravličnim krmiljenjem. Pri obeh izvedbah bo opcijsko možno dograditi integrirano odsesovalno napravo, lahko pa se uporabljajo tudi obstoječe zunanje odsesovalne naprave.

Gozdarske prikolice

Letos so pri Vitli Krpan prenovili ponudbo gozdarskih prikolic z gozdarskimi dvigali. Tako ponudba sedaj obsega 8 modelov z največjo dovoljeno maso od 8 do 14,8 ton. Na voljo so različne izvedbe hidravlično premakljivega podvozja za spreminjanje težišča prikolice, dvigal iz njihove ponudbe v izvedbi K (klasična žerjavna dvigala) in Z (zložljiva žerjavna dvigala), pogon koles in številna druga oprema. Nove Krpanove gozdarske prikolice smo predstavili v marčevski številki revije Gozd in obnovljivi viri.

Foto: proizvajalec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

»Članek je bil objavljen v prilogi Gozd in obnovljivi, ki je del revije Kmetovalec in jo lahko naročite na Kmetijski založbi, www.kmetovalec.si.«

mag. Marjan Dolenšek, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Zmogljivosti obnovljivih virov energije: Renewables 2023 19.02.2024

Zmogljivosti obnovljivih virov energije: Renewables 2023

Mednarodna agencija za energijo (International Energy Agency – IEA) je v začetku leta 2024 izdala letno poročilo o energiji iz obnovljivih virov za leto 2023. Glavna ugotovitev tega poročila je, da...

Več ...
Obiskali smo podjetje PLP d.o.o. 14.02.2024

Obiskali smo podjetje PLP d.o.o.

Podjetje PLP lesna industrija d.o.o. Velenje (PLP d.o.o.) v lesnopredelovalni panogi deluje od leta 1991. Ustanovljeno je bilo z namenom, da oskrbuje Premogovnik Velenje, d.o.o. z vsemi potrebnimi ...

Več ...
Evropska mreža inovacijskih partnerstev FOREST4EU 09.02.2024

Evropska mreža inovacijskih partnerstev FOREST4EU

Projekt FOREST4EU spodbuja operativne skupine za gozdarstvo in kmetijsko gozdarstvo. Je projekt programa Obzorje Evropa 2020, katerega cilj je povezati obstoječe operativne skupine iz različnih drž...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127