Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v FEBRUARJU 2021

Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v FEBRUARJU 2021

14.03.2021

V februarju 2021 smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije ponovno izvedli zbiranje odkupnih cen gozdnih lesnih sortimentov iz zasebnih gozdov na slovenskem trgu. V tokratni anketi je sodelovalo 32 podjetij.

Izmed sodelujočih v anketi je kar 77 % manjših do srednje velikih podjetij, katerih letni odkup znaša do 30.000 m3 lesa. 10 % sodelujočih podjetij letno odkupi med 30.000 in 50.000 m3 lesa, 13 % podjetij pa letno odkupi več kot 50.000 m3 lesa.

Posledice epidemije koronavirusa in ukrepov za njeno zajezitev, so v zadnjem letu vplivale na aktivnosti v slovenskem gospodarstvu nasploh, zato nas je zanimal vpliv tudi na odkup lesa iz zasebnih gozdov. 66 % podjetij sodelujočih v anketi je poročalo, da izredne razmere zaradi koronavirusa ne vplivajo na njihov trenutni odkup. Izmed podjetij, ki pa so poročala o vplivu na odkup, jih kar 57 % kot glavni razlog navaja manj ponudbe lesa na trgu. Zmanjšanje odkupa se pri podjetjih giba med 10 in 80 %.




Slika 1: Obseg zmanjšanja odkupa okroglega lesa na kamionski cesti v februarju 2021, glede na februar 2020, pri podjetjih, katera so glede na poročanje zmanjšala količine odkupa.

V nadaljevanju so podane cene v €/m3 brez DDV, prikazana je srednja vrednost (mediana) vseh posredovanih cen.

CENE OKROGLEGA LESA IGLAVCEV

Cene hlodovine iglavcev so v februarju 2021 višje kot ob zadnjem rednem zbiranju cen v novembru 2020, z izjemo lesa rdečega bora kakovostnega razreda B, kjer cena ostaja enaka.

Cene sortimentov smreke so glede na preteklo zbiranje višje od 5 do 15 %. Največje zvišanje smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda D1, kjer je februarska cena znašala 59,3 €/m3 brez DDV. Cene hlodovine smreke za vse kakovostne razrede so v februarju dosegale najvišje vrednosti vse od začetka zbiranja cen v letu 2017. Pri jelki smo prav tako zabeležili dvig cen za vse kakovostne razrede v primerjavi z mesecem novembrom, in sicer od 8 in do 17 % višje cene. Največje zvišanje smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda C, kjer je cena znašala 70 €/m3 brez DDV. Tudi cene hlodovine jelke trenutno dosegajo najvišje vrednosti od začetka zbiranja cen v letu 2017, edino za kakovostni razred A, smo enako ceno (90 €/m3 brez DDV) zabeležili že ob koncu leta 2017 in v začetku leta 2018. Pri sortimentih rdečega bora so se cene dvignile za 1 do 14 %. Največje zvišanje smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda A, kjer je februarska cena znašala 80 €/m3 brez DDV. Srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa rdečega bora za kakovostna razreda A in C trenutno dosega najvišje vrednosti od začetka zbiranja cen v letu 2017.



Slika 2: Prikaz cen hlodovine iglavcev v letu 2020 in 2021 za kakovostni razred D1.

Če primerjamo trenutne cene hlodovine iglavcev s cenami v enakem obdobju lansko leto ugotovimo, da so cene za večino kakovostnih razredov višje, razen v primeru rdečega bora za kakovostne razrede B, C in D1, kjer cena ostaja enaka. Pri smreki in jelki zvišanje cen znaša od 10 do 17 %. Največje zvišanje smo zabeležili pri kakovostnem razredu C pri obeh drevesnih vrstah. Pri rdečem boru pa so cene glede na enako obdobje lani višje pri kakovostnem razredu A (7 %) in D2 (0,3 %).

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče je v primeru smreke in jelke 4 % višja kot pretekli mesec in znaša 26 €/m3 brez DDV. Cena rdečega bora pa ostaja enaka kot pretekli mesec in znaša 25 €/m3 brez DDV. Če cene lesa za celulozo in plošče primerjamo s cenami v enakem obdobju lansko leto ugotovimo, da so cene v primeru smreke in jelke za 4 % višje, v primeru rdečega bora pa cena ostaja enaka.

Srednja vrednost vseh posredovanih cen brusnega lesa iglavcev ostaja enaka kot ob preteklem zbiranju v novembru 2020 in znaša 35 €/m3 brez DDV. Trenutna cena je 5,4 % nižja kot februarja lansko leto.



Slika 3: Odkupne cene lesa za celulozo in plošče ter brusnega lesa iglavcev v letu 2020 in 2021.

CENE OKROGLEGA LESA LISTAVCEV

Cene hlodovine listavcev so v februarju 2021 padle v primerjavi s cenami v novembru 2020, ko smo zbirali cene za četrti kvartal leta 2020. Cene hlodovine bukve so po dvigu v novembru ponovno padle in sicer za 2 do 11 %, razen v primeru kakovostnega razreda A, kjer cena ostaja enaka in znaša 100 €/m3 brez DDV. Največji padec smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda A2, kjer februarska cena znaša 80 €/m3 brez DDV, v primeru kakovostnega razreda D pa smo zabeležili najnižji padec cene, kjer februarska cena znaša 54 €/m3 brez DDV.

Če primerjamo cene bukove hlodovine s preteklimi zbiranji ugotovimo, da so letošnje februarske cene nižje kot februarja lansko leto, in sicer pri kakovostnih razredih A2 za 9 % in D za 2 %. V primeru kakovostnih razredov A1 in B je cena enaka, za kakovostni razred C pa je cena 4 % višja.



Slika 4: Prikaz odkupnih cen hlodovine bukve v letu 2020 in 2021.

Cene hlodovine hrasta nam je tokrat posredovalo 11 podjetij. Zaradi manjšega števila poročevalskih enot, cene hlodovine hrasta prikazujemo zgolj za izbrane kakovostne razrede. Cene srednje do slabših kakovostnih razredov (B, C in D), ki jih tudi prikazujemo na grafikonu, so nižje kot v novembru 2020. Vendar v večini primerov višje, če jih primerjamo s cenami v enakem obdobju lansko leto. Največji padec glede na preteklo redno zbiranje cen smo zabeležili v primeru hrasta premera do 50 cm za kakovostni razred B, kjer je cena padla kar 25 %. Nižji padec cen je za hrast premera nad 50 cm, in sicer do 15 %. V primeru kakovostnega razreda D cena celo ostaja enaka kot novembra lansko leto. V primerjavi s cenami v februarju lansko leto pa so cene hrasta premera nad 50 cm, za kakovostne razrede B, C in D od 7 do 16 % višje.



Slika 5: Prikaz odkupnih cen hlodovine hrasta v letu 2020 in 2021 za kakovostne razrede B, C in D.

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče so v primeru bukve enake glede na preteklo redno zbiranje v novembru 2020 (45 €/m3 brez DDV). V primeru drugih trdih listavcev pa je letošnja februarska cena kar 8 % višja (oz. za 3 €/m3) kot novembra lani in znaša 40 €/m3 brez DDV. Če primerjamo februarsko ceno s ceno v enakem obdobju lansko leto ugotovimo, da februarska cena v primeru bukve ostaja enaka, v primeru drugih trdih listavcev pa je cena 5 % višja.



Slika 6: Odkupne cene lesa za celulozo in plošče bukve in drugih trdih listavcev v letu 2020 in 2021.

CENE LESA ZA KURJAVO

Srednja vrednost zbranih cen lesa za kurjavo, v primerjavi s cenami v novembru, ostaja enaka ne glede na drevesno vrsto. Tako trenutna srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa bukve znaša 50 €/m3 brez DDV, srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa drugih trdih listavcev pa znaša 40 €/m3 brez DDV. V primerjavi s cenami v enakem obdobju lansko leto so februarske cene ne glede na drevesno vrsto enake.

ZAHVALA

Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so sodelovala z nami in nam posredovala podatke.

 

 

Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127