Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v JUNIJU 2020

Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v JUNIJU 2020

13.07.2020

V juniju 2020 smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije izvedli že tretje zbiranje odkupnih cen gozdnih lesnih sortimentov iz zasebnih gozdov na slovenskem trgu v času izrednih razmer, ki jih je povzročila epidemija COVID-19.

Kljub temu, da je bila epidemija s 15. majem uradno preklicana, menimo, da bodo posledice, ki se izražajo predvsem v upadu odkupa in padcu cen gozdnih lesnih sortimentov, trajnejše. Zato naš namen mesečnega zbiranja odkupnih cen iz zasebnega sektorja zaenkrat ostaja. V tokratni anketi je sodelovalo 27 podjetij. Več kot 70 % teh podjetij je manjših do srednje velikih podjetij, katerih letni odkup znaša do 30.000 m3 lesa. Izmed vseh poročevalskih enot jih 22 % odkupuje les v enakih količinah kot v preteklem zbiranju v maju 2020, pri 22 % se je odkup popolnoma ustavil, pri 56 % podjetij pa se je odkup zmanjšal glede na rezultate anketiranja v aprilu. Zmanjšanje odkupa se pri podjetjih giba med 30 in 80 % (Slika 1).




Slika 1: Obseg zmanjšanja odkupa okroglega lesa na kamionski cesti v juniju 2020, glede na maj 2020, pri podjetjih, katera so glede na poročanje zmanjšala količine odkupa.

V nadaljevanju so podane cene v €/m3 brez DDV, prikazana je srednja vrednost (mediana) vseh posredovanih cen.

CENE SORTIMENTOV IGLAVCEV

Trenutne cene sortimentov iglavcev so za večino kakovostnih razredov nekoliko nižje kot ob preteklem zbiranju v maju 2020. Cene sortimentov smreke so padle od 1 do 10 %, razen v primeru kakovostnega razreda C, kjer cena od aprila naprej ostaja enaka. Pri jelki so cene padle za 3 do 7 %, razen v primeru kakovostnega razreda D2, kjer cena ostaja enaka kot ob preteklem zbiranju cen. Pri rdečem boru je prišlo do največjega padca cen, kar 17 %, za kakovostni razred A. Pri kakovostnem razredu D1 je prišlo do 14 % dviga cene, za ostale kakovostne razrede pa cene ostajajo enake kot v maju 2020.




Slika 2: Prikaz cen v letu 2020 za kakovostni razred D1 za iglavce.

Pri smreki smo zabeležili največji padec cene za kakovostni razred A, kjer gre za 10 % padec v primerjavi z majem 2020. Glede na cene februarja letos, pa smo največji padec zabeležili v primeru kakovostnega razreda B, kjer je cena nižja 19 %. Je pa cena okroglega lesa poleg razmer na trgu odvisna tudi od letnega časa, ko je bil les posekan; hlodovina iglavcev dosega najvišje cene jeseni in pozimi, spomladi in poleti pa so cene nižje.

Največji padec cene smo pri jelki zabeležili za kakovostni razred A, kjer gre za 7 % padec cene v primerjavi z majem 2020. Glede na cene februarja letos, pa smo največji padec zabeležili v primeru kakovostnega razreda B, kjer je cena nižja 21 %.

NNajvečji padec cen, v primerjavi s cenami v maju 2020, smo zabeležili pri rdečem boru, kjer je cena za kakovostni razred A padla za 17 %. Če ceno primerjamo glede na februar 2020, pa gre kar za 33 % padec cene. Prav tako v primeru kakovostnega razreda B, je trenutna cena nižja 33 % glede na februar 2020.

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče v primeru smreke in jelke ostaja enaka glede na preteklo zbiranje, v primeru rdečega bora pa je cena 5 % višja kot v maju 2020. Cena brusnega lesa iglavcev pa je 14 % nižja kot ob preteklem zbiranju.




Slika 3: Odkupne cene lesa iglavcev za celulozo in plošče ter brusni les v juniju 2020.

CENE SORTIMENTOV LISTAVCEV

Srednja vrednost vseh posredovanih cen sortimentov bukve kakovostnega razreda A1 je znatno padla glede na cene v maju 2020 in sicer kar za 33 %. Prav tako je znaten padec cene za kakovostni razred A2, kjer so cene padle 17 %. Pri kakovostnem razredu B in C smo zabeležili rast cene glede na ceno v maju, pri kakovostnem razredu D pa sprememb glede na preteklo zbiranje ni. Enako kot pri hlodovini iglavcev, je tudi pri hlodih listavcev cena poleg drugih dejavnikov odvisna tudi od letnega časa, ko je bil les posekan; v času letnih sečenj les hlodovine listavcev večinoma dosega nižje cene kot v zimskem obdobju.




Slika 4: Prikaz cen v letu 2020 za kakovostne razrede B, C in D za bukev.

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče v primeru drugih trdih listavcev ostaja enaka kot ob preteklem zbiranju, v primeru lesa bukve pa je cena višja za 5 % kot v maju 2020.




Slika 5: Odkupne cene lesa bukve in drugih trdih listavcev za celulozo in plošče v juniju 2020.

CENE LESA ZA KURJAVO

Cene bukovega lesa za kurjavo so v primerjavi s cenami v maju zrasle za 10 %. Cene lesa drugih trdih listavcev pa so padle za 5 %. Tako trenutna srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa bukve za kurjavo znaša 50 €/m3, srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa drugih trdih listavcev za kurjavo pa znaša 38 €/m3.

ZAHVALA
Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so sodelovala z nami in nam posredovala podatke.
 

Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Razvoj marteloskopa za ocenjevanje biotske raznovrstnosti in lesne zaloge s pomočjo digitalnega dvojčka 05.05.2025

Razvoj marteloskopa za ocenjevanje biotske raznovrstnosti in lesne zaloge s pomočjo digitalnega dvojčka

Operativne skupine (OS) v gozdarskem in kmetijsko gozdarskemu sektorju imajo ključno vlogo pri spodbujanju inovacij na ravni EU. Razširjajo rezultate dejavnosti in inovacij OS v druge države EU v o...

Več ...
Krepitev trajnostnega gospodarjenja z gozdovi v evropskem kontekstu: Sistem za podporo pri odločanju PRI.FOR.MAN 28.04.2025

Krepitev trajnostnega gospodarjenja z gozdovi v evropskem kontekstu: Sistem za podporo pri odločanju PRI.FOR.MAN

Učinkovito gospodarjenje z gozdovi je ključnega pomena za ohranjanje ravnotežja med ekološkimi, ekonomskimi in družbenimi cilji. Ta izziv je posebej izrazit v regijah, kot je Furlanija – Julijska k...

Več ...
Vitli Krpan: zimski demo tour 2025 24.04.2025

Vitli Krpan: zimski demo tour 2025

»Nič ni tako zanesljivega kot spremembe«, velikokrat slišimo, a ne vemo, če so imeli to v mislih v skupini za trženje (marketing) in prodajo podjetja Vitli Krpan, ko so začeli razmišljati o novih n...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127