Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v AVGUSTU 2020

Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v AVGUSTU 2020

15.09.2020

V avgustu smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije izvedli že tretje redno zbiranje odkupnih cen gozdnih lesnih sortimentov iz zasebnih gozdov na slovenskem trgu v letu 2020 in kar peto zbiranje cen z namenom spremljanja odkupa okroglega lesa v času razmer, ki jih je na trgu lesa povzročila epidemija COVID-19.

V tokratni anketi je sodelovalo 31 podjetij. Več kot 80 % teh podjetij je manjših do srednje velikih podjetij, katerih letni odkup znaša do 30.000 m3 lesa. Izmed vseh poročevalskih enot jih 45 % odkupuje les v enakih količinah kot v preteklem zbiranju v juliju 2020, med katerimi je tudi nekaj podjetij, ki že vsaj od junija nimajo odkupa. Pri 13 % se je odkup glede na julij popolnoma ustavil, pri 42 % podjetij pa se je odkup zmanjšal glede na rezultate anketiranja v juliju. Zmanjšanje odkupa se pri podjetjih giba med 15 in 80 % (slika 1).

 

 




Slika 1: Obseg zmanjšanja odkupa okroglega lesa na kamionski cesti v avgustu 2020, glede na julij 2020, pri podjetjih, katera so glede na poročanje zmanjšala količine odkupa.

V nadaljevanju so podane cene v €/m3 brez DDV, prikazana je srednja vrednost (mediana) vseh posredovanih cen.

CENE SORTIMENTOV IGLAVCEV

Trenutne cene sortimentov iglavcev ostajajo podobne cenam ob preteklem zbiranju v juliju 2020. Cene sortimentov smreke ostajajo za vse kakovostne razrede enake kot v preteklem mesecu. Na primer, srednja vrednost vseh posredovanih cen za smreko, kakovostni razred B, je v avgustu znašala 70 €/m3 brez DDV, za kakovostni razred C pa 60 €/m3 brez DDV. Pri jelki smo zabeležili 5 % padec cene za kakovostni razred A in 2 % rast cene v primeru kakovostnega razreda D1. Pri rdečem boru pa je prišlo do dviga cen. Največje zvišanje cene je za kakovostni razred A, kjer je cena 9 % višja kot v preteklem mesecu. Za kakovostni razred C je cena višja za 6 % (47,5 €/m3 brez DDV) in kakovostni razred D2 za 3 % (40 €/m3 brez DDV). V primeru kakovostnih razredov B in D1 pa cena ostaja enaka kot v preteklem mesecu.


 




Slika 2: Prikaz cen v letu 2020 za kakovostni razred D1 za iglavce.

Če primerjamo cene s preteklimi obdobji zbiranja, ugotovimo, da so trenutne cene nižje kot v začetku leta 2020, in sicer do 20 %, v nekaterih primerih pa je cena enaka (npr. smreka kakovostnega razreda A). V primerjavi s cenami v maju, to je s cenami v prejšnjem rednem zbiranju, so srednje vrednosti zbranih cen za smreko vseh kakovostnih razredov enake. Pri jelki je za kakovostni razred A trenutna cena 7 % nižja, za kakovostni razred B, D1 in D2 nekoliko višja, za kakovostni razred C pa je cena enaka kot v maju 2020. Trenutne cene hlodovine rdečega bora pa so 14 do 25 % višje kot v maju, razen za kakovostni razred A, kjer cena ostaja enaka. Je pa cena okroglega lesa poleg razmer na trgu odvisna tudi od letnega časa, ko je bil les posekan; hlodovina iglavcev dosega najvišje cene jeseni in pozimi, spomladi in poleti pa so cene nižje.

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče se je v primeru smreke in jelke dvignila v primerjavi s preteklim zbiranjem v juliju. Za smreko je cena kar 19 % višja, v primeru jelke pa 14 % in za obe drevesni vrsti trenutno znaša 25 €/m3 brez DDV. Cena rdečega bora ostaja enaka glede na preteklo zbiranje. V primerjavi s cenami v prejšnjem rednem zbiranju, torej v maju, je trenutna cena lesa smreke in jelke za celulozo in plošče 14 % višja, za rdeči bor pa 5 % višja.

Srednja vrednost vseh posredovanih cen brusnega lesa iglavcev je trenutno 9 % nižja kot ob preteklem zbiranju v juliju 2020 in 14 % nižja kot maja letos in znaša 30 €/m3 brez DDV.




Slika 3: Odkupne cene lesa iglavcev za celulozo in plošče ter brusni les v avgustu 2020.

CENE SORTIMENTOV LISTAVCEV

Srednja vrednost vseh posredovanih cen sortimentov bukve kakovostnega razreda A1 je padla glede na cene v juliju 2020 in sicer za 5 %. Prav tako je cena padla za kakovostni razred C, kjer je trenutna cena 6 % nižja glede na ceno v juliju in znaša 57,5 €/m3 brez DDV. Pri kakovostnem razredu A2, B in D nismo zabeležili sprememb cene glede na ceno v juliju. Če cene sortimentov bukve primerjamo s cenami v februarju letos, ugotovimo, da so trenutne cene do 10 % nižje, razen v primeru kakovostnega razreda B, kjer cena ostaja enaka kot ob začetku leta. V primerjavi s cenami v maju pa so trenutne cene za kakovostne razrede A1, A2 in D enake, za kakovostna razreda B in C pa 3 do 5 % višje.




Slika 4: Prikaz cen v letu 2020 za kakovostne razrede B, C in D za bukev.

Cene hlodovine hrasta nam je posredovalo le 6 podjetij, od tega je 5 enakih kot v preteklem zbiranju cen. Zaradi majhnega števila poročevalskih enot, ki nam redno poročajo in posledično zaradi ne dovolj zanesljivih rezultatov, cene hlodovine hrasta v poročilu ne prikazujemo.

Cene lesa za celulozo in plošče so se ponovno dvignile glede na preteklo zbiranje v juliju 2020. V primeru bukve je cena višja za 9 %, v primeru drugih trdih listavcev pa za 6 % glede na ceno v juliju. Če cene lesa za celulozo in plošče listavcev primerjamo s cenami v februarju letos, ugotovimo, da so trenutne cene nižje in sicer 7 % za bukev in 8 % za druge trde listavce. Če cene primerjamo s cenami v maju letos pa ugotovimo, da je cena v primeru bukve 5 % višja, v primeru drugih trdih listavcev pa manj kot 1 % nižja.




Slika 5: Odkupne cene lesa bukve in drugih trdih listavcev za celulozo in plošče v juliju in avgustu 2020.

CENE LESA ZA KURJAVO

Cene bukovega lesa za kurjavo so v primerjavi s cenami v juniju padle za 8 %, cene lesa drugih trdih listavcev pa ostajajo enake kot v preteklem mesecu. Tako trenutna srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa bukve za kurjavo znaša 45 €/m3 brez DDV, srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa drugih trdih listavcev za kurjavo pa znaša 40 €/m3 brez DDV. V primerjavi s cenami v začetku leta so trenutne cene za bukev 10 % nižje, za druge trde listavce pa je cena enaka. V primerjavi s cenami v maju je trenutna cena bukovega lesa za kurjavo 1 % nižja, v primeru drugih trdih listavcev pa cena ostaja enaka.

ZAHVALA
Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so sodelovala z nami in nam posredovala podatke.

 


 

Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127