Registracija in podpora skupinam proizvajalcev gozdnih in lesnih proizvodov

Registracija in podpora skupinam proizvajalcev gozdnih in lesnih proizvodov

11.09.2017

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo osnutek pravilnika za priznanje skupin proizvajalcev, ki bodo lahko iz ukrepa 9 Programa razvoja podeželja v prihodnjem letu pridobili neposredno finančno podporo.

V skupino proizvajalcev se lahko poveže najmanj 5 lastnikov gozdov s površino najmanj 50ha gozda, pogoj za priznanje in delovanje skupine proizvajalcev pa je skupno trženje gozdno lesnih proizvodov, za kar mora skupina določiti pravila trženja, glasovanja, računovodska pravila ter obveznosti in pravice članov. Registrirana mora biti pravna oseba, torej kot podjetje, zadruga ali gospodarska družba. Priznana skupina proizvajalcev bo lahko pridobila nepovratna sredstva, ki bodo omogočila lažje delovanje in konkurenčnejše pogoje na trgu. Skupine bodo predvidoma priznane še letos, razpis pa naj bi bil objavljen ob začetku prihodnjega leta.

Prispevek je v celoti objavljen v prilogi Gozd in obnovljivi viri 3/2017, ki je del revije Kmetovalec in jo lahko naročite na Kmetijski založbi, www.kmetovalec.si.

Uredništvo WCM,

Novice

V letu 2024 ohladitev trga z gozdnimi nepremičninami 28.07.2025

V letu 2024 ohladitev trga z gozdnimi nepremičninami

Geodetska uprava Republike Slovenije (v nadaljevanju GURS) je 1. aprila objavila letno poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2024, v katerem že v uvodu izpostavlja nadaljevanje večletn...

Več ...
Nova zemljevida namenjena boju s požari v naravnem okolju 18.07.2025

Nova zemljevida namenjena boju s požari v naravnem okolju

Orientacija na terenu in pregled nad širšim območjem sta zelo pomembna v boju s požari v naravnem okolju. V ta namen sta bila interventnim službam nedavno v uporabo predana pilotna zemljevida občin...

Več ...
Pripni se in preživi 14.07.2025

Pripni se in preživi

V zadnjem obdobju smo bili priča več tragičnim nezgodam pri prevrnitvah s traktorji. Če bi upoštevali številna priporočila, kako ravnati, bi bilo nezgod veliko manj. A kljub vsemu bo še vedno priha...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127