15. licitacija vrednejših sortimentov v Slovenj Gradcu

15. licitacija vrednejših sortimentov v Slovenj Gradcu

25.02.2021

Že tradicionalna 15. licitacija vrednejših sortimentov je letos prvič potekala na novi lokaciji v industrijski coni Pameče pri Slovenj Gradcu. Letošnja licitacija je bila zaznamovana z epidemijo, a je kljub vsem ukrepom Društvu lastnikov gozdov Mislinjske doline v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Zvezo lastnikov gozdov uspelo uspešno izpeljati celotno organizacijo dogodka.

Licitacija v Slovenj Gradcu je največja licitacija v alpskem prostoru, organizirajo jih tudi v Švici, Avstriji in Nemčiji. Po podatkih organizatorjev je letos 568 prodajalcev ponudilo 3960 hlodov 35 različnih drevesnih vrst v skupni izmeri 4066,78 m3. Količina lesa je bila sicer nekoliko manjša kot lani, a kljub epidemiji še vedno ena najvišjih. Prodana je bila skoraj celotna lesna masa. Neprodanih je ostalo le 249 m3 hlodovine, kar znaša le 6 %.




Slika 1: Razstavljena hlodovina smreke

Na licitaciji je letos sodelovalo 568 prodajalcev. Večina ponujenega lesa na licitaciji je iz Slovenije, nekaj 100 m3 so nanjo pripeljali tudi prodajalci iz Avstrije in Hrvaške. Na licitaciji je sodelovala tudi družba Slovenski državni gozdovi. Za ponujeno hlodovino se je letos potegovalo rekordno število kupcev. Ponudbo je oddalo 46 kupcev: 26 Slovencev, 8 Avstrijcev, 5 Italijanov, 3 Nemci in po en Hrvat, Madžar, Portugalec in Čeh. Približno 600 kubičnih metrov, so prek posrednikov kupili kupci iz Kitajske. Ti kupujejo največ hrasta, javorja in jesena, letos so prvič kupovali tudi bukev.

Povprečna cena lesa na letošnji licitaciji je znašala 263 EUR/m3. Najvišja dosežena cena pa 11.575 EUR/m3, ki jo je tako kot prejšnja leta dosegel gorski javor rebraš. Za celoten hlod je lastnik iz okolice Ljubljane prejel 13.475 EUR. Za najdražji hlod rebraša pa je prodajalec z območja Ruš prejel 20.263 EUR oziroma 4.275 EUR/m3.

V celotni ponudbi pa je bilo največ hrasta gradna s skupno prostornino 1.170 m3. Graden je dosegel povprečno ceno 272 EUR/m3. Hrast dob je bil zastopan z manjšo kubaturo, dosegal pa je višjo ceno kot graden, 431 EUR/m3. Po zastopanosti so sledili še smreka (744 m3), gorski javor (672 m3), in veliki jesen (450 m3). Glede na povprečno ceno po kubičnem metru je z 671 izstopala hlodovina črnega oreha, prodanih pa je bilo le 10 hlodov. Kakovostne hlodovine bukve je bilo le za vzorec, saj že več let zapored na dražbi dosega le malenkost višje cene kot pri klasični prodaji na kamionski cesti. Poprečna cena na letošnji licitaciji je znašala 100 EUR/m3.




Slika 2: Hlodovina hrasta

 

 

Podatki vseh petnajstih licitacij.

 

 

Primerjava doseženih najvišjih cen po drevesnih vrstah

Gorski javorji, ki dosegajo najvišje cene, so običajno rebraši. To so javorji s posebno obliko rasti, imajo namreč kratka valovita vlakna, ki jih lahko jasno prepoznamo, šele ko odstranimo lubje. Tak les je zelo zaželen v proizvodnji glasbil. Točnega vzroka nastanka takšnih rebrastih struktur pri javorju zaenkrat še ne poznamo.




Slika 3: Rebraš z značilnimi valovitimi (rebrastimi) vlakni

Povprečna vrednost prodanega lesa po kubičnem metru je bila približno takšna kot lani, vrednost celotne licitacije pa je znašala okrog 1.200.000 EUR. Veliko truda zahteva tudi sama organizacija licitacije. Organizatorji zanjo zaračunajo 14 EUR/m3 za doseženo ceno pod 400 EUR/m3 ter 5 % vrednosti za hlode z doseženo ceno nad 400 EUR/m3. Največ tega denarja se porabi za skladiščno manipulacijo, pripravo prostora, pripravo katalogov, nabavo ploščic, strokovno delo, na koncu za sanacijo prostora ipd.

 

Urban Žitko, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Mirko Baša, Gozdarski inštitut Slovenije

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127