Nova generacija gozdarskih zgibnikov BIJOL ter gasilska nadgradnja

Nova generacija gozdarskih zgibnikov BIJOL ter gasilska nadgradnja

30.05.2021

V aprilu je ekipa Oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko Gozdarskega inštituta Slovenije obiskala podjetje BIJOL d.o.o. na Vranskem. Ogledali smo si nov gozdarski zgibnik, forwarder ter gasilsko nadgradnjo za forwarder. Rumeno barvo prvih Bijolovih zgibnikov je nadomestila rdeča, ki odslej postaja stalnica na področju celotne Bijolove gozdne tehnike.

Tako gozdarski zgibnik, kot tudi forwarder sta predstavljena pod komercialno oznako BWS 240 (MFT 240 v primeru gasilske nadgradnje). Oba poganja zmogljiv, 240 konjski Danfossov agregat. Zgibnik je v zaključni fazi pridobivanja evropske homologacije, ki bo podjetju zagotovila prodor na tuje trge. Po pridobitvi le te, bo prednji del stroja do pregiba tipski, medtem ko bo na voljo več izvedb zadka (zgibnik ali forwarder).

BWS 240, zgibnik, ki smo si ga ogledali je bil poleg z 2x8 t vitlom opremljen tudi z nakladalno roko in kleščami. Posebnost Bijolovih klešč je v tem, da jih strojnik po potrebi lahko sam le v nekaj minutah sname ali namesti. Celoten sistem omogoča strojniku zelo velike učinke, ko se hlodovina nahaja v dosegu nakladalne roke, saj jo lahko nalaga v čeljusti brez zapuščanja kabine. Poleg tega pa se prednosti nakladalne roke, ki se upravlja iz kabine izkažejo tudi pri urejanju skladišča hlodovine ter pri morebitnem samostojnem nakladanju polpriklopnika za nadaljnji transport hlodovine. Detajlni podatki o zgibniku bodo v kratkem objavljeni v ločenem članku.

MFT 240 Forwarder z gasilsko nadgradnjo je bil kot prototip predstavljen že leta 2019 na sejmu Austrofoma, kjer je tudi dobil nagrado za inovacijo. Sama ideja je revolucionarna in nakazuje nove možnosti razvoja gasilske tehnike za gašenje gozdnih požarov. Gasilski forwarder je zasnovan tako, da lahko z njim upravlja in gasi strojnik sam, ali pa v kombinaciji z gasilskim oddelkom, ki upravlja s tremi visokotlačnimi navijaki. Gasilska nadgradnja je lahko na forwarder nastavljena le v toplejšem delu leta, ko je požarna ogroženost naravnega okolja višja. V hladnejšem delu leta pa lahko stoj uporabljamo kot klasičen gozdarski forwarder (BWS 240). Pomembne komponente, ki so stalnica forwarderja, ne glede na nameščeno nadgradnjo so nakladalna roka Palfinger Epsilon, 2x11,5 t vitel z manjšo rampno desko, ter možnost daljinskega upravljanja stroja do 4 km/h.
 

Gasilska nadgradnja, ki smo si jo ogledali ima rezervoar za 5000 l vode in visokotlačno črpalko, ki napaja 3 navijake namenjene gašenju s polnim gasilskim oddelkom, navijak povezan s turbo ročnikom na koncu nakladalne roke, ki lahko curek vode požene do 60 m daleč ter sistem za samogašenje (samoreševanje) vozila. Kabina je opremljena z dodatnim filtrirnim sistemom kabine, ki zagotavlja boljše delovne pogoje v zadimljenem okolju. Poleg vsega naštetega, pa je tista stvar, ki najbolj loči gasilski forwarder od ostalih tipiziranih vozil za gozdne požare 2,3 m širok gozdarski mulčer nameščen na sprednjem delu stroja. Tako lahko MFT 240 izdela protipožarno preseko, ter jo sproti namoči med samim potekom požara.

V prihodnje je pričakovati tudi gasilsko nadgradnjo z 10.000 l vode ter nadgradnje za potrebe civilne zaščite.
 


Avtorji fotografij: Urban Žitko, Gozdarski inštitut Slovenije in spletna stran www.bijol.eu

dr. Jaša Saražin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127