Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v AVGUSTU 2021

Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v AVGUSTU 2021

08.09.2021

V avgustu 2021 smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije ponovno izvedli zbiranje odkupnih cen gozdnih lesnih sortimentov iz zasebnih gozdov na slovenskem trgu. V tokratni anketi je sodelovalo 36 podjetij.

Izmed sodelujočih v anketi je kar 75 % manjših do srednje velikih podjetij, katerih letni odkup znaša do 30.000 m3 lesa. 8 % sodelujočih podjetij letno odkupi med 30.000 in 50.000 m3 lesa, 17 % podjetij pa letno odkupi več kot 50.000 m3 lesa.

V obdobju od zadnjega zbiranja podatkov v maju, se je uradno končala epidemija koronavirusa, ki je v preteklem letu in pol vplivala tudi na odkup lesa iz zasebnih gozdov. Po poročanju sodelujočih podjetij v tokratni anketi, se posledice omejitev zaradi koronavirusa v dejavnosti zmanjšujejo. Tokrat je le še četrtina (oz. 26 %) podjetij poročala, da posledice zaradi omenjenega virusa vplivajo na njihov trenutni odkup. Ta podjetja kot glavni razlog navajajo manj ponudbe lesa na trgu (61 %), temu pa sledi cena (31 %). Glede na dogajanje na trgu okroglega lesa v letošnjem letu lahko manj ponudbe lesa na trgu pojasnimo tudi z nižjim sanitarnim posekom v primerjavi z letom 2020. Glede na podatke Zavoda za gozdove Slovenije, je bilo namreč v obdobju januar–avgust 2021 za 55 % nižji sanitarni posek kot v enakem obdobju lani.

V nadaljevanju so podane cene v €/m3 brez DDV, prikazana je srednja vrednost (mediana) vseh posredovanih cen.

CENE OKROGLEGA LESA IGLAVCEV

Cene hlodovine iglavcev so v avgustu 2021 znatno višje kot ob zadnjem rednem zbiranju cen v maju 2021.

Cene sortimentov smreke so glede na preteklo zbiranje višje od 17 do 26 %. Največje zvišanje smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda D1, kjer je cena v avgustu znašala 88 €/m3 brez DDV, v maju letos je ta cena znašala 70 €/m3 brez DDV, v februarju pa le 59 €/m3 brez DDV. Cene hlodovine smreke za vse kakovostne razrede so že v februarju letos dosegale najvišje vrednosti vse od začetka našega zbiranja cen v letu 2017, v maju in avgustu so se cene še dvignile. Primer, cena kakovostnega razreda B je v avgustu znašala 115 €/m3 brez DDV, kar je 21 % kot v maju 2021, ko je znašala 95 €/m3 brez DDV, to pa znaša 6 % več v primerjavi s februarjem 2021. Cena kakovostnega razreda C je v avgustu znašala 111 €/m3 brez DDV kar je 23 % več kot v maju 2021, ko je znašala 90 €/m3 brez DDV. Primerjava z avgustovskimi cenami hlodovine smreke prodane prek dolgoročnih pogodb iz državnih gozdov pa kaže na višje cene hlodov kakovostnega razreda A, B in C iz zasebnih gozdov ter malenkost višje cene hlodov smreke D1 in D2 iz državnih gozdov.

Pri jelki smo prav tako zabeležili dvig cen za vse kakovostne razrede v primerjavi z mesecem majem, in sicer od 21 in do 28 %. Največje zvišanje smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda C, kjer je cena v avgustu znašala 102 €/m3 brez DDV. Tudi cene hlodovine jelke so v februarju dosegle najvišje vrednosti od začetka zbiranja cen v letu 2017, od takrat pa so se cene še zvišale. Pri sortimentih rdečega bora so se cene zvišale za 15 do 32 %. Največje zvišanje smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda D1, kjer je cena v avgustu znašala 67,5 €/m3 brez DDV. Srednje vrednosti vseh posredovanih cen lesa rdečega bora za vse kakovostne razrede trenutno dosegajo najvišje vrednosti od začetka zbiranja cen v letu 2017.

Če primerjamo avgustovske cene hlodovine iglavcev s cenami v istem obdobju lansko leto ugotovimo, da so cene izrazito višje za vse drevesne vrste in kakovostne razrede. V avgustu lanskega leta so bile sicer cene okroglega lesa še pod vplivom posledic ukrepov za omejitev posledic epidemije COVID-19, ko se je drastično zmanjšalo trgovanje z GLS v državi in po svetu. Pri smreki in jelki zvišanje cen glede na lanski avgust znaša med 40 in 86 %; večje razlike so predvsem pri hlodih srednje do slabše kakovosti. Pri rdečem boru pa smo zabeležili dvig cen od 47 do 69 % glede na enako obdobje lani.

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče je v primeru smreke 12 % višja kot maja in znaša 28 €/m3 brez DDV. Cena jelke je 6 % višja kot maja in znaša 26,5 €/m3 brez DDV. Cena rdečega bora pa ostaja enaka in znaša 25 €/m3 brez DDV. Če cene lesa za celulozo in plošče primerjamo s cenami v enakem obdobju lansko leto ugotovimo, da so cene v primeru smreke (+12 %) in jelke (+6 %) višje, v primeru rdečega bora pa cena ostaja enaka že od novembra lansko leto.

Srednja vrednost vseh posredovanih cen brusnega lesa iglavcev ostaja enaka kot ob preteklem zbiranju v maju in znaša 35 €/m3 brez DDV. Trenutna cena ostaja enaka že od novembra lansko leto.

CENE OKROGLEGA LESA LISTAVCEV

Pri cenah hlodovine listavcev je v tretjem kvartalu leta 2021 le pri nekaterih sortimentih prišlo do zvišanja cen, v nasprotju z iglavci, kjer smo zabeležili dvig cen pri vseh sortimentih, v več primerih smo pri listavcih zabeležili znižanje cen.

Cene hlodovine bukve so se po dvigu v maju ponovno znižale in sicer za 6 do 9 %, razen v primeru kakovostnega razreda A2, kjer se je cena za 6 % zvišala. Največji padec cene smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda A1, kjer je cena v avgustu znašala 100 €/m3 brez DDV in je za 10 € nižja od cene teh sortimentov v maju. V primeru kakovostnega razreda D pa cena ostaja enaka in znaša 55 €/m3 brez DDV. Če primerjamo cene bukove hlodovine s preteklimi zbiranji ugotovimo, da so letošnje avgustovske cene znatno višje kot v enakem obdobju lansko leto, in sicer od 7 % (za kakovostni razred B) pa do 13 % (za kakovostni razred C). Tudi za kakovostna razreda A1 in A2 je cena znatno višja, kar za 10 €/m3. Primerjava z avgustovskimi cenami hlodovine bukve prodane prek dolgoročnih pogodb iz državnih gozdov pa kaže na nižje cene hlodov vseh kakovostnih razredov iz zasebnih gozdov.

Cene hlodovine hrasta nam je tokrat posredovalo 11 podjetij. Srednja vrednost cen hlodov hrasta najboljše kakovosti (F1) se je v avgustu zvišala v primerjavi z mesecem majem. Cene ostalih kakovostnih razredov pa so se znižale ali ostajajo enake. V primerjavi s cenami v enakem obdobju lansko leto pa so cene hlodovine hrasta višje, v primeru hrasta premera nad 50 cm najboljše kakovosti smo zabeležili kar 33 % rast. Cene hlodov hrasta premera do 50 cm so za kakovostna razreda A2 in C v avgustu do 8 % nižje kot v maju letos, v primeru kakovostnih razredov B in D pa cene ostajajo enake. Največji dvig glede na enako obdobje lansko leto smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda C. Ta je znašal 22 % ali 25 €/m3. Cene hlodov hrasta premera nad 50 cm so za kakovostne razrede B, C in D v avgustu od 5 do 18 % nižje kot v maju letos, v primeru kakovostnega razreda A2 pa cena ostaja enaka.

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče je v primeru bukve 7 % (oz. za 3 €/m3) višja glede na preteklo redno zbiranje v maju 2021 in znaša 48 €/m3 brez DDV. V primeru drugih trdih listavcev pa je letošnja avgustovska cena 4 % višja (oz. za 1,5 €/m3) kot maja letos in znaša 38,4 €/m3 brez DDV. Če primerjamo ceno v avgustu letos s ceno v enakem obdobju lansko leto ugotovimo, da je letošnja cena v primeru bukve 14 % višja (oz. 6 €/m3), v primeru drugih trdih listavcev pa je cena 10 % višja (oz. 3,5 €/m3).

CENE LESA ZA KURJAVO

Srednja vrednost zbranih cen lesa za kurjavo v avgustu, v primerjavi s cenami v maju, ostaja enaka v primeru bukve, v primeru drugih trdih listavcev pa je cena 13 % višja. Tako trenutna srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa bukve znaša 50 €/m3 brez DDV, srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa drugih trdih listavcev pa znaša 45 €/m3 brez DDV. V primerjavi s cenami v enakem obdobju lansko leto so letošnje cene bukovega lesa za kurjavo 11 % višje (oz. 5 €/m3), v primeru drugih trdih listavcev pa so cene 13 % višje (oz. 5 €/m3).

ZAHVALA

Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so sodelovala z nami in nam posredovala podatke.
 

Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127