Novost pri vzdrževanju tračnih žagnih listov

28.11.2021

Pravilno pripravljeni in vzdrževani tračni žagni listi imajo pomemben vpliv na kakovost žaganega lesa listavcev in storilnost tračnega žagalnega stroja.

Za razžagovanje listavcev je najprimernejši tračni žagalni stroj, saj omogoča žaganje hlodov vseh debelin in oblik, veliko fleksibilnost razžagovanja in različne načine žaganja.

Za doseganje ustrezne kakovosti proizvodov in storilnosti proizvodnje je stanje tračnega žagnega lista ključnega pomena. Kot poroča podjetje Prochrom-comp d.o.o. z Bleda so skupaj  s partnerji iz Francije izdelal nov sistem za mazanje tračnih žagnih listov. Sistem deluje na osnovi pršenja bio razgradljivega rastlinskega olja, ki z zob tračnega žagnega lista očisti prah in lesene delce, hkrati pa žagni list hladi. Na ta način se podaljša življenjska doba tračne žage, posledično pa se zmanjšajo stroški vzdrževanja. Kot navajajo se z vgraditvijo sistema mazanja podaljša čas rabe žagnega lista med menjavama tudi do 20 %, za 10 - 50 % pa se poveča tudi hitrost žaganja. Sistem je zelo fleksibilen, saj je primeren za vse (tudi starejše) tračne žagalne stroje. Ocenjujejo, da se investicija povrne v obdobju 1,5 do 2 leti, pri čemer pa ne smemo spregledati dejstva, da se z uporabe bio razgradljivega olja zmanjšikemo negativni vpliv na okolje.

Sistem mazanja tračnega žagnega lista z bio razgradljivim oljem že zelo uspešno uporabljajo posamezni žagarski obrati v Sloveniji, kot tudi na Hrvaškem, BiH,  Franciji, Belgiji, Rusiji in Nemčiji.


 

 Vir: Prochrom-Comp d.o.o. (spletna stran: https://www.prochrom-comp.si/).

doc. dr. Dominika Gornik Bučar, Katedra za mehanske obdelovalne tehnologije lesa, Oddelek za Lesarstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Novice

19.01.2022

Cene gozdnih lesnih sortimentov v drugi polovici leta 2021 rekordne

V lanskem letu smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije spremljali odkupne cene gozdnih lesnih sortimentov (v nadaljevanju GLS) iz zasebnih gozdov vsako četrtletje, sicer pa cene za 38 različnih GLS s...

Več ...
16.01.2022

Napredki v primarni predelavi lesa listavcev

Povzetek prispevka z naslovom »New advances for hardwood processing«, ki je bil objavljen v zadnji številki (avgust / september 2021) revije International forest industries.

Več ...
14.01.2022

Binderholz prevzel BSW Timber

Nedavno je avstrijsko podjetje Binderholz GmbH prevzelo britansko podjetje BSW Timber Ltd s sedežem v Earlstonu na Škotskem. Tako bo podjetje Binderholz v letošnjem letu s skupnim letnim prometom v...

Več ...
  • © 2020 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127