Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v NOVEMBRU 2021

Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v NOVEMBRU 2021

08.12.2021

V novembru 2021 smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije ponovno izvedli zbiranje odkupnih cen gozdnih lesnih sortimentov iz zasebnih gozdov na slovenskem trgu. V tokratni anketi je sodelovalo 28 podjetij. Kar 86 % teh podjetij je manjših do srednje velikih, katerih letni odkup znaša do 30.000 m3 lesa. 11 % sodelujočih podjetij letno odkupi med 30.000 in 50.000 m3 lesa, 4 % podjetij pa letno odkupi več kot 50.000 m3 lesa.

V preteklem letu in polovici letošnjega leta je na odkup lesa iz zasebnih gozdov vplivala tudi epidemija covid-19, a po poročanju sodelujočih podjetij se posledice omejitev v dejavnosti zmanjšujejo, kljub ponovnem porastu okužb v zadnji četrtini letošnjega leta. Tokrat je le še 6 (oz. 22 %) podjetij poročalo, da posledice zaradi koronavirusa vplivajo na njihov trenutni odkup. Ta podjetja kot glavni razlog navajajo manj ponudbe lesa na trgu (60 %), temu pa sledi cena (30 %). Glede na dogajanje na trgu okroglega lesa v letošnjem letu lahko manj ponudbe lesa na trgu pojasnimo tudi z nižjim sanitarnim posekom v primerjavi z letom 2020. Glede na podatke Zavoda za gozdove Slovenije, je bilo namreč v obdobju januar–oktober 2021 za 57 % nižji sanitarni posek kot v enakem obdobju lani.

V nadaljevanju so podane cene v €/m3 brez DDV, prikazana je srednja vrednost (mediana) vseh posredovanih cen.

CENE OKROGLEGA LESA IGLAVCEV

Cene hlodovine iglavcev so se v novembru pri večini sortimentov znižale glede na preteklo zbiranje v avgustu 2021.

Cene sortimentov smreke so glede na preteklo zbiranje nižje od 3 do 7 % z izjemo kakovostnega razreda D2, kjer je cena ostala enaka kot v avgustu, in sicer 70 €/m3 brez DDV. Največje znižanje smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda A, kjer je cena v novembru znašala 130 €/m3 brez DDV, v avgustu letos pa je bila cena za 10  €/m3 (brez DDV) višja. Je pa cena hlodov smreke A v novembru še vedno višja kot v letošnjem maju, ko je znašala 116 €/m3 brez DDV in v februarju, ko je znašala 110 €/m3 brez DDV. Sicer so cene hlodovine smreke za vse kakovostne razrede že v februarju letos dosegale najvišje vrednosti vse od začetka našega zbiranja cen v letu 2017, v maju in avgustu so se cene še dvignile. Padec cen pri smrekovi hlodovini je bil v novembru sicer majhen. Cena kakovostnega razreda B je v avgustu znašala 115 €/m3 brez DDV, sedaj, v novembru 2021, pa znaša 110 €/m3 brez DDV, kar je še vedno 22 % več v primerjavi s februarjem 2021. Cena kakovostnega razreda C je v novembru znašala 105 €/m3brez DDV kar je 6 % manj kot v avgustu 2021, ko je znašala 111 €/m3 brez DDV. 

Pri jelki smo prav tako zabeležili rahel padec cen v primerjavi z mesecem avgustom za vse kakovostne razrede, razen za razreda D1 in D2, kjer je cena ostala enaka kot ob preteklem zbiranju (za D1 80 €/m3 brez DDV in za D2 70 €/m3 brez DDV). Cene v ostalih kakovostnih razredih so se znižale od 5 do 7 %. 7 % znižanje smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda C, kjer je cena v avgustu znašala 102 €/m3 brez DDV, v novembru 2021 pa je znašala 95 €/m3 brez DDV. Sicer so tudi cene hlodovine jelke v februarju dosegle najvišje vrednosti od začetka zbiranja cen v letu 2017, do avgusta 2021 pa so se še višale. Pri sortimentih rdečega bora se je novembrska cena pri kakovostnem razredu A zvišale za 3 % in je znašala 92,5 €/m3 brez DDV. Pri kakovostnem razredu D1 pa se je novembrska cena od avgusta 2021 znižala za 11 % in je znašala 60 €/m3 brez DDV. Pri ostalih kakovostnih razredih so cene ostale enake kot ob preteklem zbiranju v avgustu.

Če primerjamo novembrske cene hlodovine iglavcev s cenami v istem obdobju lansko leto ugotovimo, da so cene še vedno izrazito višje za vse drevesne vrste in kakovostne razrede. Pri smreki in jelki zvišanje cen glede na lanski november znaša med 30 in 65 %; večje razlike so predvsem pri hlodih srednje do slabše kakovosti. Pri rdečem boru pa smo zabeležili dvig cen od 25 do 50 % glede na enako obdobje lani. V lanskem letu je trg okroglega lesa zaznamovala epidemija covid-19, bile so tudi drugačne razmere glede razpoložljivosti hlodovine iglavcev na trgu – tako v Evropi kot po svetu.

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče je bila v novembru v primeru smreke 4 % nižja kot avgusta letos in je znašala 27 €/m3 brez DDV. Cena jelke je bila 2 % višja kot avgusta in je znašala 27 €/m3 brez DDV. Cena rdečega bora je bila višja za 8 % in je znašala 27 €/m3 brez DDV. Če cene lesa za celulozo in plošče primerjamo s cenami v enakem obdobju lansko leto ugotovimo, da so cene za vse drevesne vrste za 8 % višje.

Srednja vrednost vseh posredovanih cen brusnega lesa iglavcev se je od preteklega zbiranja v avgustu zvišala in je v novembru znašala 38 €/m3 brez DDV. Tako je po juliju 2019 glede na naše podatke novembrska cena brusnega lesa smreke in jelke dosegla najvišjo vrednost.

CENE OKROGLEGA LESA LISTAVCEV 

Pri cenah hlodovine listavcev je v četrtem kvartalu leta 2021 prišlo do zvišanja cen pri vseh sortimentih, v nasprotju z iglavci, kjer smo zabeležili rahel padec cen pri večini sortimentov.

Cene hlodovine bukve so se pri vseh sortimentih od prejšnjega zbiranja cen v avgustu zvišale in sicer za 7 do 11 %. Največji dvig cene smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda A2, kjer je cena v novembru znašala 100 €/m3 brez DDV in je sedaj za 10 € višja od cene teh sortimentov v avgustu. Če primerjamo cene bukove hlodovine s preteklimi zbiranji ugotovimo, da so letošnje novembrske cene znatno višje kot v enakem obdobju lansko leto, in sicer od 4 % (za kakovostni razred B) pa do 11 % (za kakovostni razred A2). Cene hlodovine bukve kakovostnih razredov A2 in D so bile v letošnjem novembru najvišje zabeležene od začetka zbiranja cen v letu 2017. Podobno velja tudi za kakovostna razreda B in C, le da so bile cene pri teh sortimentih enake kot v novembru letos še v novembru 2018 in maju 2021.

Cene hlodovine hrasta nam je tokrat posredovalo 9 podjetij. Srednje vrednosti cen hlodov hrasta vseh kakovosti in premera do 50 cm in nad 50 cm so se v primerjavi z mesecem avgustom v vseh razredih v novembru zvišale od 7 do 50 %. Najmanjši dvig cene je bil pri hlodih hrasta dimenzije nad 50 cm kakovostnega razreda C, največji pa pri hlodih hrasta dimenzije do 50 cm kakovostnega razreda F2. Tudi v primerjavi s cenami v enakem obdobju lansko leto so novembrske cene hlodovine hrasta dosti višje, v primeru hrasta premera nad 50 cm najboljše kakovosti smo zabeležili 34 % rast, v primeru hrasta premera pod 50 cm najboljše kakovosti pa 33 % rast. Dvig cen je v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležen tudi pri vseh ostalih kakovostnih razredih. Cene hlodovine hrasta podobno kot pri hlodovini bukve pri večini sortimentov dosegajo najvišje vrednosti od začetka zbiranja cen v letu 2017.

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče se v primeru bukve ni spremenila glede na preteklo zbiranje v avgustu 2021 in znaša 48 €/m3 brez DDV. V primeru drugih trdih listavcev pa je letošnja novembrska cena 4 % višja kot avgusta letos in znaša 40 €/m3 brez DDV. Če primerjamo te cene s cenami lesa za plošče listavcev novembra 2020 ugotovimo, da je letošnja cena v primeru bukve 7 % višja (oz. 3 €/m3), v primeru drugih trdih listavcev pa je cena 8 % višja (oz. 3 €/m3).

CENE LESA ZA KURJAVO

Srednja vrednost zbranih cen lesa za kurjavo listavcev v novembru, v primerjavi s cenami v avgustu, ostaja enaka ne glede na drevesno vrsto. Tako trenutna srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa za kurjavo bukve znaša 50 €/m3 brez DDV, srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa drugih trdih listavcev za kurjavo pa znaša 45 €/m3 brez DDV. V primerjavi s cenami v enakem obdobju lansko leto so letošnje novembrske cene bukovega lesa za kurjavo enake, v primeru drugih trdih listavcev pa so za 13 % višje (oz. za 5 €/m3).

ZAHVALA

Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so sodelovala z nami in nam posredovala podatke.

dr. Katarina Flajšman, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127