Obiskali smo podjetje Lesonit d. o. o.

Obiskali smo podjetje Lesonit d. o. o.

22.03.2022

Tovarna Lesonit, lesno kemična industrija, d. o. o., locirana v Ilirski Bistrici, se ukvarja s proizvodnjo vlaknenih plošč (tipa MDF in HDF) za svoje proizvode ima pridobljen FSC certifikat in skladno z njim zagotavlja izvor in sledljivost porabljenega lesa, ki je pretežno iz slovenskih gozdov kateri imajo prav tako pridobljen FSC certifikat za gospodarjenje.

Proizvodna linija omogoča letno proizvodnjo več kot 140.000 m3 vlaknenih plošč in je odvisna v prvi vrsti od povpraševanja. Plošča MDF/HDF Lesonit nastane z  razvlaknjevanjem sekancev, ki jih praviloma pripravljajo sami in jih zmešajo s sečninskimi smolami, ki jih prav tako proizvaja lasten obrat matične družbe Fantoni s. p. a. v Osoppu.

Podjetje je vodilni proizvajalec vlaknenih plošč MDF, proizvaja tudi gostejše in vodoodporne plošče tipa HDF, odlikuje pa se tudi s proizvodnjo ultratanke plošče katere debelina je 1,5 mm, z gostoto do 1000 kg/m3. Njihovi proizvodi, glede vsebnosti formaldehidov, dosegajo standard E1. Tovarna se ukvarja tudi z oplemenitvijo plošč in na tem področju vidijo še velike možnosti nadaljnega razvoja.

V letu 2020 je za proizvodnjo vlaknenih plošč poraba lesa znašala okrog 200.000 ton lesa, v lanskem letu se je poraba lesa povečala na okrog 240.000 ton. Za proizvodnjo vlaknenih plošč tovarna predeluje okrogli les (ki prevladuje z več kot 70 %), lesne ostanke (žamanje in druge žagarske kosovne ostanke) ter lesne sekance (ki jih bodisi proizvedejo sami bodisi jih kupijo). Proizvodnja vlaknenih plošč je bila v lanskem letu rekordna in je znašala nekaj manj kot 200.000 ton oz. 136.000 m3.

Proizvode tovarna Lesonit d. o. o. prodaja večinoma na tuji trg, od tega z več kot polovico prevladuje prodaja v Italijo, sledijo države Turčija, Grčija, Latvija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška. Okrog 5 % izdelkov pa se proda na domači trg.

Načrti za leto 2022

Podjetje je že nekaj let vpeto v postopke pridobivanja ustreznih dovoljenj, ki so potrebna za izvedbo investicije v posodobitev dela proizvodnje, ki bi poleg zamenjave starejših sklopov postrojenja pomenila tudi povečanje kapacitete proizvodnje za 30 %.  Investicija vključuje tudi vgradnjo elektrofiltra, kar bo vplivalo na dodatno čiščenje dimnih plinov iz kurilne naprave. 

S pričetkom investicije, ravno zaradi omenjenih postopkov pridobivanja potrebnih dovoljenj, podjetje zamuja že celi dve leti, zato je kakršna koli napoved za leto 2022 izredno težka.  

 

 

 

 

 

 

 

Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
mag. Janez Zafran, Gozdarski inštitut Slovenije

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127