Obiskali smo podjetje ŽAGA MARINČIČ d. o. o., Pivka

Obiskali smo podjetje ŽAGA MARINČIČ d. o. o., Pivka

09.05.2022

Podjetje ŽAGA MARINČIČ, odkup, prodaja in predelava lesa, d.o.o., Pivka se od leta 1990 ukvarja z žagarstvom in je locirana na JZ Slovenije, v Pivki. Poleg žagarstva se ukvarjajo še s sečnjo in spravilom lesa ter gojitvenimi deli v gozdovih.

V letu 2021 so imeli v podjetju zaposlenih 8 ljudi. Pri svojem poslovanju podjetje sodeluje z družbo SiDG d. o. o., ki upravlja z gozdovi v državni lasti in prav tako s številnimi drugimi podjetji. Hlodovino odkupujejo tako iz državnih in zasebnih gozdov.

Podjetje se ukvarja s predelavo hlodovine iglavcev. Razpoložljiva kapaciteta žagarskega obrata znaša okrog 40.000 m3 na leto. Do leta 2019 so razžagali okrog 20.000 m3 hlodovine na leto, v letu 2020 in 2021 pa so predvsem zaradi pomanjkanja lesa na trgu zmanjšali predelavo za okrog 40 %. V lanskem letu so tako razžagali okrog 12.000 m3 hlodovine iglavcev. V zadnjih dveh letih so zaradi pomanjkanja lesa na domačem trgu, surovino začeli uvažati tudi iz tujine in sicer so v lanskem letu uvozili 60 % lesa, predvsem iz Italije in Nemčije.

Njihovi glavni proizvodi žaganega lesa so morali, podnice, prizmiran les in les za embalažo. Poleg proizvodnje žaganega lesa se ukvarjajo tudi s proizvodnjo sekancev, ki jih prodajo. Kupci njihovih proizvodov so v Sloveniji in tujini.

Po besedah vodstva podjetja, si v prihodnje želijo še bolj razširiti svojo dejavnost na področje gozdarstva in nuditi usluge lastnikom gozdov, tako pri izvedbi gozdarskih storitev (posek, spravilo, gojenje), kot pri odkupu lesa. S tem bi sami pripomogli h krepitvi gozdno-lesnih verig v Sloveniji.

Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
mag. Janez Zafran, Gozdarski inštitut Slovenije

Novice

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
Delavnica projekta Forest4EU - Izbiramo inovacije operativnih skupin v gozdarstvu 04.04.2024

Delavnica projekta Forest4EU - Izbiramo inovacije operativnih skupin v gozdarstvu

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije 26. 3. 2024 smo izvedli delavnico v okviru projekta FOREST4EU z nazivom Evropsko partnerstvo v podporo operativnim skupinam na področju gozdarstva (“European innov...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127