Nova gozdna cesta na Jezerskem

04.08.2022

Ogledali smo si novo gozdno cesto na Kozjem vrhu, ki je mojstrsko speljana preko strmih pobočij z namenom izvajanja modernega žičniškega spravila.

Nedavno je bil izveden prevzem dvokilometrske gozdne ceste Podstoržič-Kozji vrh. Ta gozdna cesta predstavlja prvi odsek od dveh, ki bodo služili odpiranju severnih pobočij Kozjega vrha. Povezava te ceste z obstoječo gozdno cesto Robci-Korito, pa bo predstavljala drugi odsek. Investitor gradbenih del je podjetje Slovenski Državni Gozdovi d.o.o., izvajalca pa Nizke gradnje Celje d.o.o. in Gozdno gospodarstvo Bled d.o.o.

To gozdno cesto v zelo zahtevnem terenu odlikujejo visoke odkopne brežine, številni zidani podporni objekti, prilagajanje zemeljskim plazovom in usadom, ki so se dogodili v času dvoletne gradnje te ceste ter izjemni razgledi. Vse skupaj uvršča omenjeno gozdno cesto med zahtevnejše podvige slovenskega gozdarstva v zadnjih letih.

Ko bo dokončan še drugi krak, na kateremu gradbena dela že dobro tečejo, bo ta nova gozdna cesta predstavljala tudi možen obvoz, za najbolj strm del gozdne ceste Robci-Korito, kjer naklon na posameznih odsekih presega 20 % in s tem onemogoča prevoz gozdarskim transportnim kompozicijam v hladnejšem delu leta.

Literatura

Prevzem izvedenih del na gozdni cesti Kozji vrh - Podstoržič (I. etapa). 2022. Sporočila za javnost in novice SiDG d.o.o. https://sidg.si/index.php/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/prevzem-izvedenih-del-na-gozdni-cesti-kozji-vrh-podstorzic-i-etapa

Brun A. 2022. Gozdna cesta z veliko začetnico. 2022. Gorenjski glas

 

Avtor prispevka je tudi avtor vseh objavljenih fotografij.

dr. Jaša Saražin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

08.08.2022

Intervencijsko izdelane protipožarne preseke ob požaru na Krasu

Za omejitev hitro napredujočega požara se je poveljstvo štaba intervencije skupaj s predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije odločilo za interventno izvedbo presek ob prometnicah in ob ogroženih ob...

Več ...
04.08.2022

Nova gozdna cesta na Jezerskem

Ogledali smo si novo gozdno cesto na Kozjem vrhu, ki je mojstrsko speljana preko strmih pobočij z namenom izvajanja modernega žičniškega spravila.

Več ...
25.07.2022

Les v celulozni in papirni industriji, kot kazalnik stanja biogospodarstva v Sloveniji

Industrija celuloze in papirja je za gozdarstvo pomembna z vidika predelave manj kakovostnega lesa. Les in lesna celuloza sta v skladu s predvidevanji razvoja mednarodnih trgov z lesom v prihodnost...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127