TOTY - traktor leta 2024

TOTY - traktor leta 2024

24.08.2023

Traktor leta (Toty – Tractor of the year) – neodvisen, tradicionalen in mednarodni izbor najboljšega evropskega traktorja, se je začel. Kot običajno so bili v prvi polovici letošnjega leta k sodelovanju za izbor traktorja leta 2024 povabljeni vsi proizvajalci traktorjev, da predložijo svoje kandidate. V juniju se je mednarodna žirija na srečanju »Naj se izziv začne« (Let the challenge begin) seznanila s kandidati, sedaj pa je v toku izbor finalistov, ki jih je lahko največ 5 v posamezni kategoriji. Poleti oziroma v zgodnji jeseni se bo žirija podrobno seznanila s kandidati in jih praktično preizkusila pri delu. Na razstavi kmetijske tehnike Agritechnica v Hannovru bodo zmagovalci razglašeni na prvi dan razstave, to je v nedeljo 12. novembra 2023 ob 12 uri.

Kandidati za traktor leta 2024

Izbor traktorja leta poteka v štirih kategorijah. Za leto 2024 se je vabilu žirije odzvalo 9 proizvajalcev traktorjev, ki so skupaj predlagali 13 kandidatov. V odprti kategoriji Traktor leta (Tractor of the year; brez omejitev lastnosti) so štirje kandidati, in sicer Claas Xerion, Fendt, Massey Ferguson in Valtra. Trenutno o samih kandidatih na željo proizvajalcev ne moremo povedati kaj več, niti objaviti slik, čeprav se slike nekaterih že pojavljajo na družbenih omrežjih. Gre za nove modele oz. serije in proizvajalci želijo kupce še nekaj časa držati v pričakovanju. Pri Claasu za novo serijo Xerion bodo podrobnosti na voljo po 18. juliju. Informacije za Fendt bodo na voljo po 26. septembru, za Valtro po 30. oktobru, za Massey Feruguson pa po 12. novembru. Vsi kandidati so že tudi finalisti, saj jih je skupaj manj kot pet.

V kategoriji Najboljši vsestranski traktor (Best utility; moč med 70 in 150 KM, največ 4-valjni motor in največja dovoljena masa do 10.500 kg) so trije kandidati, in sicer Claas Axos 240, McCormick X5.120 P3-Drive in Solis S90 Stage V. Vsi kandidati so tudi že finalisti, tehnične informacije o kandidatih so navedene pri fotografijah.

V kategoriji Najboljši specializirani traktor (Best specialized; sadjarsko-vinogradniški, gorski in drugi specializirani traktorji) so proizvajalci predlagali šest kandidatov, in sicer Antonio Carraro Tony 11700 V, Fendt, Farmtrac 25 GHST, Landini REX 4-120 GT RoboShiftDynamic, Reform Metrac H70 in Solis HST 26 HyperWeel. Za Fendt bodo informacije na voljo po 26 septembru. Žirija bo izmed šestih kandidatov izbrala pet finalistov.

V kategoriji Najboljši trajnostni traktor (Sustainable Toty) pa sodelujejo vsi kandidati prvih treh kategorij. Žirija bo izmed 13 kandidatov izbrala 5 finalistov, med katerimi bo nato izbrala zmagovalca. Tehnične informacije o kandidatih, razen za Fendt, so navedene pri fotografijah.

Prvi traktor leta v tem mednarodnem izboru je bil na iniciativo italijanske revije Trattori proglašen za leto 1998 in letos poteka 27-tič zapored. Slovenija, ki jo v žiriji zastopa revija Kmetovalec, pri izboru sodeluje od devetega izbora (za leto 2005) naprej. V žiriji sodeluje 25 kmetijskih revij iz 25 evropskih držav. Traktor leta (Tractor of the year) je neodvisen mednarodni izbor in pri njem finančno ne sodeluje noben proizvajalec traktorjev. Ti pokrivajo le lastne stroške, ki jih imajo s sodelovanjem v izboru. Pri pokrivanju skupnih stroškov, ki jih ima žirija pri izboru, pa le-ta sodeluje s partnerjem (sponzorjem), ki je povezan s proizvodnjo traktorjev večine blagovnih znamk, a od njih neodvisen. Od leta 2021 je partner indijski proizvajalec pnevmatik BKT.

Naj na koncu spomnimo, kdo so zmagovalci za aktualno leto 2023. Traktor leta je Fendt 728 Vario, najboljši vsestranski traktor je McCormick X6.414 P6-Drive, najboljši specializirani traktor je New Holland T4.120 F in najboljši trajnostni traktor pa JCB Fastrac 4220 iCon.

 

 

 

mag. Marjan Dolenšek, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Gozdno lesne verige za slovensko biogospodarstvo: vabilo na zaključni dogodek 25.09.2023

Gozdno lesne verige za slovensko biogospodarstvo: vabilo na zaključni dogodek

Več ...
Objavljen prvi začasni standard FSC za gospodarjenje z gozdovi v Sloveniji 25.09.2023

Objavljen prvi začasni standard FSC za gospodarjenje z gozdovi v Sloveniji

S 1. oktobrom 2023 v Sloveniji začne veljati standard za upravljanje z gozdovi FSC- IFSS (Forest Stewardship Council – Interim Forest Stewardship Standard).

Več ...
Analiza kakovosti drv na slovenskem trgu 21.09.2023

Analiza kakovosti drv na slovenskem trgu

V Sloveniji je lesna biomasa široko uporabljana za energetske namene in predstavlja ključni vir energije za izpolnjevanje potreb po toploti v gospodinjstvih kot tudi v proizvodnji toplote v industr...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127