Tanin Sevnica d. d. - zgleden člen slovenske gozdno-lesne verige

Tanin Sevnica d. d. - zgleden člen slovenske gozdno-lesne verige

09.10.2023

Podjetje Tanin Sevnica d. d. je bilo ustanovljeno leta 1923 in letos obeležuje 100. obletnico delovanja. V 80. letih prejšnjega stoletja se je podjetje Tanin usmerilo predvsem v področje prehrane živali. Tanin Sevnica d. d. je danes svetovno vodilno podjetje pri prodaji rastlinskih ekstraktov za različna področja, od tehničnih ekstraktov za usnjarstvo do prehranskih, namenjenih predvsem za prehrano živali. S svojo blagovno znamko so prisotni v številnih državah po svetu vse od ustanovitve.

Poraba okroglega lesa in proizvodnja izdelkov

Tanin Sevnica proizvaja vrsto različnih izdelkov. Osnovna usmeritev je zeleni program, ki obsega proizvodnjo aditivov za prehrano živali in dodatka za enologijo. Izdelki so v obliki prahu, granul, mikrokapsul, peletov, tekočin in gelov.

Proizvodnja temelji na uporabi naravnih surovin iz lesa domačega kostanja (lat. Castanea sativa) in hrasta doba (lat. Quercus robur), ki služijo kot osnova za proizvodnjo taninov. Osnovno surovino podjetje nabavlja na domačem in tujem trgu (največji delež iz Hrvaške). Tanin Sevnica d. d. je pomemben člen v slovenski gozdno–lesni verigi, saj je velik porabnik okroglega industrijskega lesa listavcev slabše kakovosti. Njihova poraba gozdnih lesnih sortimentov letno znaša med 70.000 in 90.000 m³, od tega v zadnjih letih več kot polovico količin izvira iz slovenskih gozdov.

V prvi stopnji tehnološkega procesa podjetje pridobiva tanin z ekstrakcijo kostanjevega in hrastovega lesa. Tanin je rastlinsko strojilo, ki se lahko uporablja za strojenje usnja, posebno podplatnega. V programu za prehrano živali (kot dodatki krmi) je glavni produkt Farmatan, ki je naravni taninski ekstrakt.

Poleg taninov podjetje proizvaja tudi dodatne aktivne komponente, ki se uporabljajo v prehrani živali. To so produkti na bazi maslene kisline kot so Ca butirat ali gliceride- monobutirin. Produkti pozitivno vplivajo na mikrobioto v prebavnem traku živali.

Poleg tega z novimi naprednimi tehnologijami mikrokapsuliranja zaščitijo različne aktivne komponente (tanine, esencialna olja, butirati, org.kisline), da se sproščajo na določenem mestu v prebavnem traku in tako dosežejo maksimalne učinke pri naravni vzreji živali brez uporabe antibiotikov.

Trg

Podjetje svoje izdelke prodaja v več kot 40 državah in kar 99 % prihodkov ustvarijo v tujini.

Razvoj in raziskave

Tanin Sevnica d.d. je inovativno podjetje s sodobno tehnologijo in z bogatimi razvojnimi in raziskovalnimi izkušnjami. Podjetje deluje z lastnim sodobno opremljenim razvojno–raziskovalnim laboratorijem za analizo surovin, polizdelkov in končnih izdelkov. Ustanovili so razvojno–raziskovalno skupino, ki je registrirana pri Javni agenciji za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije. S tem ima podjetje možnost sodelovanja pri razvojno–raziskovalnih projektih s strokovnimi in znanstvenimi inštitucijami ter drugimi podjetji v industriji.

Trenutno se izvaja projekt 'Netopne vlaknine v prehrani živali'. Projekt obsega investicijski del v opremo (sušilnica, mlin, peletirka) in hkratno testiranje na živalih (pujski in perutnina).

Izzivi za prihodnost

Trenutno in v prihodnje bo velik izziv za podjetje zagotavljanje zadostne oskrbe s surovino – kostanjevim in hrastovim lesom – predvsem zaradi možnosti povečanja uporabe lesa slabše kakovosti v energetske namene (tu so mišljeni predvsem večji energetski sistemi). Prav tako se zaradi zaostrenih razmer na trgu lesa in gospodarske krize podjetje sooča s povišanjem cen sortimentov (surovine), kakor tudi s povišanjem proizvodnih stroškov in zato podjetje stremi k:

  • izboljšanju normativov pri ekstrakciji,
  • boljši energetski izkoriščenosti odpadne bio mase po ekstrakciji, večji proizvodnji pare, večji proizvodnji elektrike,
  • proizvodnji aktivnih komponent, ki niso vezane na surovinsko bazo kostanja. To so proizvodi na osnovi kratko in srednje verižnih maščobnih kislin (SCFA), kot so Ca butirat in monobutirini,
  • proizvodnji netopnih vlaken kot dodatek v prehrani živali (pomemben del zdrave hrane),
  • razvoju novih produktov z višjo dodano vrednostjo.

Video predstavitev podjetja

http://www.tanin.si/sl_1_video

Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
dr. Peter Prislan, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Gostota in mehanske lastnosti izbranih drevesnih vrst v Sloveniji 07.10.2024

Gostota in mehanske lastnosti izbranih drevesnih vrst v Sloveniji

V raziskavi gostote in mehanskih lastnosti (upogibna trdnost in modul elastičnosti) smo proučili les naslednjih drevesnih vrst: robinija (Robinia pseudoacacia), pravi kostanj (Castanea sativa), rde...

Več ...
Kakovost peletov na slovenskem trgu v letu 2024 30.09.2024

Kakovost peletov na slovenskem trgu v letu 2024

Letos je potekal že deveti test kakovosti lesnih peletov dostopnih na slovenskem trgu. V analize, ki smo jih opravili v Laboratoriju za lesno biomaso Gozdarskega inštituta Slovenije, je bilo vključ...

Več ...
Analiza kakovosti drv na slovenskem trgu 26.09.2024

Analiza kakovosti drv na slovenskem trgu

V Sloveniji je lesna biomasa široko uporabljana za energetske namene in predstavlja ključni vir energije za izpolnjevanje potreb po toploti v gospodinjstvih kot tudi v proizvodnji toplote v industr...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127