Nov interaktivni spletni pregledovalnik tržnih potencialov okroglega lesa

Nov interaktivni spletni pregledovalnik tržnih potencialov okroglega lesa

10.01.2024

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije, Oddelku za gozdno tehniko in ekonomiko smo posodobili metodologijo izračuna tržnih potencialov okroglega lesa po skupinah: hlodi smreke in jelke srednjega premera 20–59 cm, hlodi listavcev, les slabše kakovosti. Poleg novih podatkov smo pripravili karte s prostorsko razporeditvijo količin ter interaktivni spletni pregledovalnik, ki prikazuje količine in potenciale na prostorski ravni katastrskih občin.

Informacije o tržnih potencialih kakovostnega okroglega lesa oziroma hlodovine so pomembni za podjetja, ki se ukvarjajo z nabavo, predelavo ali prodajo hlodov; to so predvsem žagarski obrati in proizvajalci furnirja ter proizvajalci vezanih furnirskih plošč. Razpoložljive količine okroglega lesa slabše kakovosti pa so pomembne predvsem za celulozno in kemično industrijo, proizvajalce lesnih plošč, proizvajalce lesnih goriv in energetska podjetja, ki proizvajajo in tržijo toploto in/ali elektriko, proizvedeno iz lesne biomase.

Za vse zgoraj omenjene akterje v verigi je poleg poznavanja teoretičnih potencialov naših gozdov pomemben podatek o realno in trenutno razpoložljivi tržni količini lesa. To je količina, ki se dejansko lahko pojavi na trgu in v kateri ni količin lesa, ki se porabijo za lastne potrebe v gospodinjstvih (na primer za ogrevanje gospodinjstev). Dejanski tržni potencial se nanaša na dejanski povprečni letni posek lesa in predstavlja količine, ki so se pojavile na trgu v obdobju od leta 1995 do leta 2022. Teoretični tržni potencial predstavlja maksimalno količino lesa, ki se skladno z gozdnogospodarskimi načrti lahko poseka in je hkrati lahko na razpolago na trgu ter pri tem še vedno zagotavlja trajnostna načela gospodarjenja z gozdovi.

Z novimi podatki smo posodobili interaktivni spletni pregledovalnik, kjer so na voljo kartografski prikazi dejanskih in teoretičnih potencialov okroglega lesa. Količine in potenciali so prikazani na prostorski ravni katastrskih občin (KO). Z izbiro sloja in poljubne KO na zemljevidu lahko uporabniki pridobite podatek o skupnem potencialu izbranih skupin okroglega lesa v izbrani KO. Relativne vrednosti upoštevajo tudi gozdne površine v vsaki KO (v ha), tako da so te objavljene v enotah kubični meter na hektar (m3 / ha) oz. tona absolutne suhe snovi na hektar (tₛₛ / ha).

Več o metodologiji izračuna ocen količin in potencialov okroglega lesa in predstavitev količin je v znanstvenem prispevku:

ŠČAP, Špela, TRIPLAT, Matevž. 2023. Raba lesa, tržne količine in projekcije potencialov okroglega lesa listavcev v Sloveniji. Les, 72, 1: 5–20. DOI: 10.26614/les-wood.2023.v72n01a02

https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-E6KN80SI/18927eae-979b-47d6-bef6-8328fd2453f8/PDF

 

Interaktivni spletni pregledovalnik z ostalimi informacijami je na voljo na povezavi: https://wcm.gozdis.si/sl/podatki/zemljevidi/2021062108383582/potenciali-okroglega-lesa/.

 

Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Matjaž Dovečar, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Matevž Triplat, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Vasja Kavčič, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127