Kako lastništvo gozdnih zemljišč vpliva na investicije v gozdne prometnice in gospodarjenje z gozdom?

Kako lastništvo gozdnih zemljišč vpliva na investicije v gozdne prometnice in gospodarjenje z gozdom?

16.01.2024

V Sloveniji imamo zelo raznoliko strukturo lastnikov gozdov. Zelo pogosta so solastništva gozdnih parcel, prav tako pa se lahko znotraj enega delovnega polja nahajajo parcele različnih lastnikov gozdov. Zato je zelo pomembno, da poznamo omejitve in pravice, ki jih mešano lastništvo nad gozdno posestjo prinaša (Sever in Simčič, 2019; Stare in Krajnc, 2022; ZGS, 2024). Z vidika mešanih lastništev je najkompleksnejša priprava, gradnja in vzdrževanje gozdnih prometnic.

Članek je avtorsko zaščiten ..

Preberi članek

dr. Jaša Saražin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Darko Pristovnik, Zavod za gozdove Slovenije, Služba za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Postopek izdelave slojnatega furnirnega lesa iz bukovine (Fagus sylvatica) na primeru operativne skupine GOFAGUS 27.10.2025

Postopek izdelave slojnatega furnirnega lesa iz bukovine (Fagus sylvatica) na primeru operativne skupine GOFAGUS

Inovacije vključujejo nove metode, tehnologije in prakse. Inovacijo razumemo kot proces, ko se ideja, izum ali novost praktično uporabi in prenese na trg ali v prakso. Inovacija, predstavljena v čl...

Več ...
Stanje na trgu lesa v Sloveniji v letih 2024 in 2025 21.10.2025

Stanje na trgu lesa v Sloveniji v letih 2024 in 2025

Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) vsako leto pripravi Poročilo o stanju na trgu lesnih p...

Več ...
Interaktivni priročnik za podporo lastniku ob investiciji v omrežje gozdnih prometnic 08.10.2025

Interaktivni priročnik za podporo lastniku ob investiciji v omrežje gozdnih prometnic

Na zaključni konferenci projekta TehGozd smo med drugim predstavili tudi spletno orodje za podporo lastniku ob investiciji v omrežje gozdnih prometnic.

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127