Kako lastništvo gozdnih zemljišč vpliva na investicije v gozdne prometnice in gospodarjenje z gozdom?

Kako lastništvo gozdnih zemljišč vpliva na investicije v gozdne prometnice in gospodarjenje z gozdom?

16.01.2024

V Sloveniji imamo zelo raznoliko strukturo lastnikov gozdov. Zelo pogosta so solastništva gozdnih parcel, prav tako pa se lahko znotraj enega delovnega polja nahajajo parcele različnih lastnikov gozdov. Zato je zelo pomembno, da poznamo omejitve in pravice, ki jih mešano lastništvo nad gozdno posestjo prinaša (Sever in Simčič, 2019; Stare in Krajnc, 2022; ZGS, 2024). Z vidika mešanih lastništev je najkompleksnejša priprava, gradnja in vzdrževanje gozdnih prometnic.

Članek je avtorsko zaščiten ..

Preberi članek

dr. Jaša Saražin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Darko Pristovnik, Zavod za gozdove Slovenije, Služba za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Posek v slovenskih gozdovih v letu 2024 11.11.2025

Posek v slovenskih gozdovih v letu 2024

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) vodi in vzdržuje podatkovne zbirke o gozdovih in upravljanju z njimi. Med temi podatki so tudi podatki o posekanih drevesih po izdanih in prevzetih odločbah o posek...

Več ...
Zaključno srečanje mednarodnega programa ambasadork v gozdarstvu 04.11.2025

Zaključno srečanje mednarodnega programa ambasadork v gozdarstvu

Med 21. in 22. oktobrom 2025 je v Zagrebu potekalo dvodnevno zaključno usposabljanje za ambasadorke v gozdarstvu. Gozdarke iz desetih evropskih držav (Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Nemčija, Bosna i...

Več ...
Postopek izdelave slojnatega furnirnega lesa iz bukovine (Fagus sylvatica) na primeru operativne skupine GOFAGUS 27.10.2025

Postopek izdelave slojnatega furnirnega lesa iz bukovine (Fagus sylvatica) na primeru operativne skupine GOFAGUS

Inovacije vključujejo nove metode, tehnologije in prakse. Inovacijo razumemo kot proces, ko se ideja, izum ali novost praktično uporabi in prenese na trg ali v prakso. Inovacija, predstavljena v čl...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127