Tečaj varstva pred gozdnimi požari na Poljskem – Forest camp 2024

Tečaj varstva pred gozdnimi požari na Poljskem – Forest camp 2024

26.06.2024

Letos sem imel odlično priložnost, da sem se lahko med 7. In 10. junijem udeležil tečaja Forest camp, ki se je tokrat izvajal okoli kraja Bardo na Poljskem. Tečaj je namenjen tako gasilcem, kot tudi gozdarjem in raziskovalcem. Ob prihodu je na sprejemnem mestu že viselo 15 zastav udeleženih držav. Čeprav gre že za tretjo ponovitev dogodka, je Slovenska zastava sedaj plapolala prvič. Glavni organizator dogodka je Združenje neodvisnih požarnih strokovnjakov iz Poljske (SNEP), v sodelovanju z drugimi inštruktorji iz EFI in Pau Costa Fundation.

Nastanili smo se v popolnoma novih bungalovih hotela Bardo. Tako novih, da so travo okoli njih razvijali še med našim prihodom...

Naslednji dan - v soboto, pa se je začelo zares. Razdelili so nas v 8 oddelkov. Vsak oddelek 10ih ali 11ih  udeležencev je samostojno izvajal naloge. Naš oddelek je imel pozivni znak “GOLF”, vodil pa nas je poklicni gasilec gozdnih požarov Ryan iz Kansasa. Pisano druščino Golfa so poleg mene in vodje iz Amerike sestavljali še Nemca, Čeha, Nizozemca, Španec, Srb, in Švicar, ki so bili napoteni tako iz prostovoljnih in poklicnih gasilskih organizacij, gasilskih in gozdarskih organizacij, ki izvajajo urjenja iz varstva pred gozdnimi požari kot tudi iz podjetij, ki proizvajajo gasilsko opremo.

Vse delovne točke smo mogli poiskati sami s pomočjo koordinat, ki smo jih dobili. Oddelek Golf smo začeli z dvema vajama, ki nista zahtevali fizičnih naporov: simulacija vodenja večje intervencije ter delavnica prve pomoči. Nadaljevanje pa je bilo seveda pravo garaško gasilsko delo: postavitev in črpanje vode po 500-metrskem cevovodu navzgor do bazena ter postavitev nadaljnjih 500 m visokotlačnega voda in gašenje travniškega požara dobrih 100 višinskih metrov višje nad prvo točko zajema.

V nedeljo pa smo zapustili »srednje evropsko cono udobja« in se posvetili gašenju požarov brez podpore vozil. Uporabljali smo zgolj različno ročno orodje, izjemoma nekaj litrov vode iz naprtnjač, na koncu pa smo se preizkusili še v uporabi protiognja.

Slednji pristopi, ki imajo že zelo dolgo zgodovino v Ameriki, se v zadnjem času vedno bolj uporabljajo tudi na Iberskem polotoku in počasi dobivajo svoj prostor tudi v širšem evropskem prostoru. Pogostost in intenziteta požarov marsikje v Evropi zahtevajo nove pristope, ki so logistično manj zahtevni in so lahko kos požarom izjemnih razsežnosti, ki jih tudi še tako velike količine vode na konvencionalni način ne morejo pogasiti.

Verjetno zato, ker je bilo prijavljenih manj udeležencev, kot so organizatorji pričakovali, nismo bili priča gašenju z letalom ali helikopterjem, kar je bilo prikazano v minulih izvedbah Forest campa. Vseeno je ta dogodek upoštevajoč tudi organizatorje povezoval preko 100 zanesenjakov varstva pred požari v naravnem okolju iz štirih kontinentov. Udeležba na Forest campu je bila odlična izkušnja z veliko praktičnimi izkušnjami, obrodila pa je tudi številna nova poznanstva in prijateljstva.

 

Zahvala

Udeležbo na tečaju je omogočila programska skupina Gozdna biologija, ekologija in tehnologija (P4-0107), zaščitno opremo pa je zagotovilo matično gasilsko društvo PGD Pobegi-Čežarji.

 

dr. Jaša Saražin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Delavnice gozdne pedagogike za učitelje uspešno izvedene na CŠOD Vojsko, Kavka in Cerkno 30.08.2024

Delavnice gozdne pedagogike za učitelje uspešno izvedene na CŠOD Vojsko, Kavka in Cerkno

V avgustu so imeli učitelji Centrov šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD) strokovno usposabljanje svojih zaposlenih. Ekipa Gozda eksperimentov Gozdarskega inštuta Slovenije je bila povabljena k so...

Več ...
KWF dnevi, Nemčija 21.08.2024

KWF dnevi, Nemčija

Junija so na vojaškem vadbišču Schwarzenborn v osrednji Nemčiji potekali 18. dnevi KWF. Prireditev naj bi potekala vsaka 4 leta, a zaradi pandemije koronavirusa je zadnja načrtovana odpadla, in tak...

Več ...
Pomožni zunanji vitli oz. strojna sečnja in spravilo z „winch-assisted“ sistemi 14.08.2024

Pomožni zunanji vitli oz. strojna sečnja in spravilo z „winch-assisted“ sistemi

Strojna sečnja bistveno pripomore k humanizaciji dela v gozdu, saj razbremeni sekača napornega dela, poveča varnost in zdravje pri delu ter učinek sečnje in realizacijo poseka. Strojna sečnja ima t...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127