Začetek izvajanja novega Interreg projekta Wildfire CE

Začetek izvajanja novega Interreg projekta Wildfire CE

08.07.2024

Z junijem smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije začeli izvajati projekt »Enabling cross-boundary assessment, communication and management of wildfire risks in Central Europe«, s kratkim imenom Wildfire CE, kar v prevodu pomeni: Čezmejna ocena, upravljanje in obvladovanje požarne ogroženosti naravnega okolja v Srednji Evropi. Projekt sofinancira program Interreg Srednja Evropa.

Nedavni gozdni požari v obmejnih regijah po Srednji Evropi so izpostavili potrebo po boljšem sodelovanju, komunikaciji in informacijah, tako v smislu upravljanja z gozdom in ostalim prostorom, kot tudi delovanja interventnih in prognostičnih služb. Cilj projekta je spremeniti način ocenjevanja in obvladovanja požarne ogroženosti v obmejnih območjih in širšem srednjeevropskem prostoru.

Gozdarski inštitut Slovenije bo vključen v večino nalog projekta, predvsem pa v naslednja področja:

  • pregled zakonodajnih okvirov,
  • kartiranje infrastrukture, ki jo lahko uporabijo intervencijske službe v primeru požarov v naravnem okolju,
  • modeliranje požarne ogroženosti naravnega okolja (kratkoročna in dolgoročna napoved),
  • izdelavo akcijskih planov, za usklajeno čezmejno oceno in upravljanje s požarno ogroženim naravnim okoljem,
  • izobraževanje strokovnjakov in javnosti.

Projekt bo nadgradil tudi delo na drugih evropskih projektih: Interreg projekt Clim4Cast in DG reform projekt: Capacity building in Croatia, the Czech republic, Saxony (Germany) and Slovenia for wildfire prevention and risk assessment.

11. in 12. Junija smo se v Nemčiji (Bad Schandaw) udeležili »Kick off meetinga«. Poleg predstavitve partnerjev in pregleda projektnih aktivnosti smo si ogledali tudi lokacijo požarišča iz leta 2022, ki je zajel preko 1000 ha gozdov na češki in nemški strani. Požar izjemnih razsežnosti za srednjeevropske razmere, ki je več dni pustošil po nacionalnih parkih (Saksonska Švica in Češka Švica) je s svojim obsegom in razsežnostjo popolnoma presenetil intervencijske službe, ki so se prvič znašle pred tako zahtevno nalogo. K izjemni razsežnosti so pripomogle izjemno sušne razmere, močni vetrovi in velika gradacija podlubnikov, ki je prispevala še več mrtve mase v gozdovih nacionalnih parkov, kot običajno.

TUD Dresden je izdelal 3D model reliefa nacionalnih parkov, na katerem smo z zanimanjem opazovali projiciranje širjenja opožarjene površine tekom minule intervencije.

Nadejamo se uspešnega sodelovanja s Slovenskimi in tujimi deležniki, s katerimi bomo imeli priložnost sooblikovati požarno odpornejše okolje.

 

Zahvala

Projekt »Enabling cross-boundary assessment, communication and management of wildfire risks in Central Europe - Wildfire CE« sofinancira program Interreg Srednja Evropa. Več informacij o projektu je na voljo na spodnjih povezavah:
https://www.gozdis.si/projekti/pozarna-ogrozenost-wildfire-ce/
https://www.interreg-central.eu/projects/wildfire-ce/

 

dr. Jaša Saražin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Ana Seifert Barba, Gozdarski inštitut Slovenije

Sorodne vsebine:

Novice

V letu 2024 ohladitev trga z gozdnimi nepremičninami 28.07.2025

V letu 2024 ohladitev trga z gozdnimi nepremičninami

Geodetska uprava Republike Slovenije (v nadaljevanju GURS) je 1. aprila objavila letno poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2024, v katerem že v uvodu izpostavlja nadaljevanje večletn...

Več ...
Nova zemljevida namenjena boju s požari v naravnem okolju 18.07.2025

Nova zemljevida namenjena boju s požari v naravnem okolju

Orientacija na terenu in pregled nad širšim območjem sta zelo pomembna v boju s požari v naravnem okolju. V ta namen sta bila interventnim službam nedavno v uporabo predana pilotna zemljevida občin...

Več ...
Pripni se in preživi 14.07.2025

Pripni se in preživi

V zadnjem obdobju smo bili priča več tragičnim nezgodam pri prevrnitvah s traktorji. Če bi upoštevali številna priporočila, kako ravnati, bi bilo nezgod veliko manj. A kljub vsemu bo še vedno priha...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127