Začetek izvajanja novega Interreg projekta Wildfire CE

Začetek izvajanja novega Interreg projekta Wildfire CE

08.07.2024

Z junijem smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije začeli izvajati projekt »Enabling cross-boundary assessment, communication and management of wildfire risks in Central Europe«, s kratkim imenom Wildfire CE, kar v prevodu pomeni: Čezmejna ocena, upravljanje in obvladovanje požarne ogroženosti naravnega okolja v Srednji Evropi. Projekt sofinancira program Interreg Srednja Evropa.

Nedavni gozdni požari v obmejnih regijah po Srednji Evropi so izpostavili potrebo po boljšem sodelovanju, komunikaciji in informacijah, tako v smislu upravljanja z gozdom in ostalim prostorom, kot tudi delovanja interventnih in prognostičnih služb. Cilj projekta je spremeniti način ocenjevanja in obvladovanja požarne ogroženosti v obmejnih območjih in širšem srednjeevropskem prostoru.

Gozdarski inštitut Slovenije bo vključen v večino nalog projekta, predvsem pa v naslednja področja:

  • pregled zakonodajnih okvirov,
  • kartiranje infrastrukture, ki jo lahko uporabijo intervencijske službe v primeru požarov v naravnem okolju,
  • modeliranje požarne ogroženosti naravnega okolja (kratkoročna in dolgoročna napoved),
  • izdelavo akcijskih planov, za usklajeno čezmejno oceno in upravljanje s požarno ogroženim naravnim okoljem,
  • izobraževanje strokovnjakov in javnosti.

Projekt bo nadgradil tudi delo na drugih evropskih projektih: Interreg projekt Clim4Cast in DG reform projekt: Capacity building in Croatia, the Czech republic, Saxony (Germany) and Slovenia for wildfire prevention and risk assessment.

11. in 12. Junija smo se v Nemčiji (Bad Schandaw) udeležili »Kick off meetinga«. Poleg predstavitve partnerjev in pregleda projektnih aktivnosti smo si ogledali tudi lokacijo požarišča iz leta 2022, ki je zajel preko 1000 ha gozdov na češki in nemški strani. Požar izjemnih razsežnosti za srednjeevropske razmere, ki je več dni pustošil po nacionalnih parkih (Saksonska Švica in Češka Švica) je s svojim obsegom in razsežnostjo popolnoma presenetil intervencijske službe, ki so se prvič znašle pred tako zahtevno nalogo. K izjemni razsežnosti so pripomogle izjemno sušne razmere, močni vetrovi in velika gradacija podlubnikov, ki je prispevala še več mrtve mase v gozdovih nacionalnih parkov, kot običajno.

TUD Dresden je izdelal 3D model reliefa nacionalnih parkov, na katerem smo z zanimanjem opazovali projiciranje širjenja opožarjene površine tekom minule intervencije.

Nadejamo se uspešnega sodelovanja s Slovenskimi in tujimi deležniki, s katerimi bomo imeli priložnost sooblikovati požarno odpornejše okolje.

 

Zahvala

Projekt »Enabling cross-boundary assessment, communication and management of wildfire risks in Central Europe - Wildfire CE« sofinancira program Interreg Srednja Evropa. Več informacij o projektu je na voljo na spodnjih povezavah:
https://www.gozdis.si/projekti/pozarna-ogrozenost-wildfire-ce/
https://www.interreg-central.eu/projects/wildfire-ce/

 

dr. Jaša Saražin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Ana Seifert Barba, Gozdarski inštitut Slovenije

Sorodne vsebine:

Novice

Popis sekalnikov 2024 15.07.2024

Popis sekalnikov 2024

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije smo spomladi 2024 izvedli že šesti zaporedni popis sekalnikov. Glavni namen raziskave je spremljanje trga lesnih sekancev, analiza tokov lesne biomase v državi ter...

Več ...
Začetek izvajanja novega Interreg projekta Wildfire CE 08.07.2024

Začetek izvajanja novega Interreg projekta Wildfire CE

Z junijem smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije začeli izvajati projekt »Enabling cross-boundary assessment, communication and management of wildfire risks in Central Europe«, s kratkim imenom Wild...

Več ...
Gozdarska žičnica Uniforest Cobra T9500-25 01.07.2024

Gozdarska žičnica Uniforest Cobra T9500-25

Pozimi in v začetku letošnje pomladi smo bili prisotni pri spravilu lesa z gozdarsko žičnico Cobra in vam predstavljamo vtise.

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127