Znižanje cen lesnih goriv ob začetku nove kurilne sezone

Znižanje cen lesnih goriv ob začetku nove kurilne sezone

17.10.2024

Les v Sloveniji predstavlja pomemben energent za ogrevanje gospodinjstev, saj je obnovljiv in lokalno dostopen vir energije. V malih kurilnih napravah, razen v odprtem kaminu, je dovoljeno uporabljati naravni les v vseh oblikah (drva, žagovina, kosi, odrezki, lubje, storži) in lesne ostanke, ki nastajajo pri obdelavi in predelavi lesa ter proizvodnji pohištva, briket ali pelet iz naravnega lesa, plinsko olje, druge vrste tekočega goriva ter zemeljski plin in utekočinjeni naftni plin. V odprtem kaminu pa se lahko uporablja samo naravni les v kosih, vključno s skorjo (polena, sekanci, dračje, storži), lesni ostanki ali briketi ali peleti iz naravnega lesa. Ob tokratnem zbiranju cen (v začetku nove kurilne sezone) smo ugotovili znatno znižanje cen lesnih goriv v primerjavi s cenami ob koncu pretekle kurilne sezone. Ponovno smo zabeležili najvišjo povprečno ceno pri briketih, ki so trenutno najdražja oblika lesnih goriv, sledijo peleti. Cena sekancev ostaja najnižja med lesnimi gorivi, so pa sekanci edini, katerim se je cena dvignila v primerjavi s preteklim obdobjem zbiranja podatkov.

Ob začetku kurilne sezone za pelete pakirane v 15 kg vreče povprečno odštejemo 318 €/t (z vključenim DDV), kar je 11 % manj kot aprila 2024. V primerjavi z enakim obdobjem lansko leto je cena za 25 % nižja. Kaže, da se cene peletov vračajo na stanje pred letom 2022, ko so doživele močno zvišanje. Cene peletov se med kakovostnimi razredi razlikujejo. Trenutno je cena peletov kakovostnega razreda A1 v povprečju 327 €/t, medtem ko je cena kakovostnega razreda A2 za 14 % nižja, znaša pa 280 €/t. Cene peletov se razlikujejo tudi med različnimi skupinami ponudnikov. Pri tokratnem zbiranju cen smo prvič zabeležili, da so cene pri spletnih ponudnikih nižje, kot pri slovenskih proizvajalcih. Razlika je sicer majhna in znaša 1 % oz. slabe 4 €/t.

Cena na trgu prevladujočih sekancev, to je z velikostjo delcev okoli 30 mm (P31) in vlažnosti okoli 30 %, ob začetku kurilne sezone v povprečju znaša 109 €/t (z vključenim DDV), kar je 13 % več kot ob koncu pretekle kurilne sezone. Za suhe sekance istega velikostnega razreda (P31) pa znaša cena 119 €/t. Sekanci so edini med lesnimi gorivi, katerim se je cena ob začetku kurilne sezone dvignila, v primerjavi s ceno ob koncu pretekle kurilne sezone.

Cena suhih drv, to je z vlažnostjo do 20 %, in dolžine 25 cm, ob začetku kurilne sezone v povprečju znaša 252 €/t (oz. 126 €/prm) z vključenim DDV, kar predstavlja 6 % nižjo ceno kot ob koncu pretekle kurilne sezone. Trenutno je na trgu v ponudbi največ polsuhih drv, to je vlažnosti okoli 30 %, in dolžine med 25 in 33 cm. Njihova cena v povprečju znaša 220 €/t z DDV (oz. 110 €/prm). Cena je 32 €/t nižja kot cena suhih drv istih dimenzij.

Briketi, ki so trenutno najdražja oblika lesnih goriv, so ob začetku kurilne sezone za 11 % cenejši kot ob koncu pretekle kurilne sezone. Cena briketov pakiranih v 10 kg embalaži v povprečju znaša 322 €/t z DDV.

Če primerjamo cene lesnih goriv s ceno kurilnega olja, ugotovimo, da so briketi trenutno 40 % cenejši od cene kurilnega olja (primerjano v €/MWh), peleti 41 % cenejši, drva 44 % cenejša in sekanci, kot najcenejša oblika lesnih goriv, kar 72 % cenejši od kurilnega olja. Cena kurilnega olja trenutno (začetek oktobra 2024) znaša 114 €/MWh, cena peletov znaša 68 €/MWh, cena sekancev pa 32 €/MWh z DDV. Največjo razliko med ceno peletov in kurilnega olja smo zabeležili v drugi polovici leta 2012, ko so bili peleti za skoraj 50 % cenejši glede na ceno kurilnega olja. Tako visoki razliki smo se približali tudi v maju 2022, ko je razlika znašala kar 46 %. Najmanjša razlika v ceni pa je bila oktobra 2022, ko so bili peleti le 6 % cenejši od kurilnega olja.

Podrobnejše informacije o cenah lesnih goriv na slovenskem trgu si poglejte na povezavi:

https://wcm.gozdis.si/sl/podatki/cene/podatki/2021100415210921/cene-lesnih-goriv/

 

Graf prikazuje cene lesnih goriv na slovenskem trgu (v €/MWh z DDV) v primerjavi s ceno kurilnega olja

*cene smo zbirali v avgustu 2022


Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
dr. Matjaž Dremelj, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Znižanje cen lesnih goriv ob začetku nove kurilne sezone 17.10.2024

Znižanje cen lesnih goriv ob začetku nove kurilne sezone

Les v Sloveniji predstavlja pomemben energent za ogrevanje gospodinjstev, saj je obnovljiv in lokalno dostopen vir energije. V malih kurilnih napravah, razen v odprtem kaminu, je dovoljeno uporablj...

Več ...
Gostota in mehanske lastnosti izbranih drevesnih vrst v Sloveniji 07.10.2024

Gostota in mehanske lastnosti izbranih drevesnih vrst v Sloveniji

V raziskavi gostote in mehanskih lastnosti (upogibna trdnost in modul elastičnosti) smo proučili les naslednjih drevesnih vrst: robinija (Robinia pseudoacacia), pravi kostanj (Castanea sativa), rde...

Več ...
Kakovost peletov na slovenskem trgu v letu 2024 30.09.2024

Kakovost peletov na slovenskem trgu v letu 2024

Letos je potekal že deveti test kakovosti lesnih peletov dostopnih na slovenskem trgu. V analize, ki smo jih opravili v Laboratoriju za lesno biomaso Gozdarskega inštituta Slovenije, je bilo vključ...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127