Premierna izvedba helikopterskega spravila lesa v Sloveniji

Premierna izvedba helikopterskega spravila lesa v Sloveniji

26.03.2025

Uporaba helikopterjev v gozdarstvu v tujini ni novost. Že več desetletij se uporabljajo na področjih: (1) nadzora in monitoringa gozdov, (2) gašenja gozdnih požarov, (3) pogozdovalnih del, (4) aplikaciji fitofarmacevtskih sredstev za namen varstva gozdov in (5) zračnega - helikopterskega spravila. S prispevkom želimo podati ključne informacije, ki spremljajo slednje področje - helikoptersko spravilo.

Članek je avtorsko zaščiten ..

Preberi članek

Matevž Triplat, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
dr. Jaša Saražin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Peter Smolnikar, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Gašper Ogrin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
dr. Nike Krajnc, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Posek v slovenskih gozdovih v letu 2024 11.11.2025

Posek v slovenskih gozdovih v letu 2024

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) vodi in vzdržuje podatkovne zbirke o gozdovih in upravljanju z njimi. Med temi podatki so tudi podatki o posekanih drevesih po izdanih in prevzetih odločbah o posek...

Več ...
Zaključno srečanje mednarodnega programa ambasadork v gozdarstvu 04.11.2025

Zaključno srečanje mednarodnega programa ambasadork v gozdarstvu

Med 21. in 22. oktobrom 2025 je v Zagrebu potekalo dvodnevno zaključno usposabljanje za ambasadorke v gozdarstvu. Gozdarke iz desetih evropskih držav (Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Nemčija, Bosna i...

Več ...
Postopek izdelave slojnatega furnirnega lesa iz bukovine (Fagus sylvatica) na primeru operativne skupine GOFAGUS 27.10.2025

Postopek izdelave slojnatega furnirnega lesa iz bukovine (Fagus sylvatica) na primeru operativne skupine GOFAGUS

Inovacije vključujejo nove metode, tehnologije in prakse. Inovacijo razumemo kot proces, ko se ideja, izum ali novost praktično uporabi in prenese na trg ali v prakso. Inovacija, predstavljena v čl...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127