Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

07.04.2025

Trajnostna raba prostora, vključno z gozdnimi zemljišči, zahteva celovit in interdisciplinaren pristop, ki upošteva ekološke, ekonomske in družbene vidike. Ozaveščenost javnosti o trajnostnem upravljanju gozdnega prostora narašča, kar obenem povečuje pričakovanja gozdarske stroke glede uvajanja trajnostno ustreznejših metod načrtovanja ter umeščanja procesov pridobivanja lesa (Triplat in sod., 2015; Marchi in sod., 2018). Gospodarske potrebe in vplivi podnebnih sprememb dodatno povečujejo pritisk na gozdne vire, kar poudarja nujnost iskanja inovativnih rešitev, ki omogočajo učinkovitejšo izrabo virov ob zmanjšanih okoljskih vplivih (Ezzati in sod., 2016).

Članek je avtorsko zaščiten ..

Preberi članek

Gašper Ogrin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Matevž Triplat, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Nova zemljevida namenjena boju s požari v naravnem okolju 18.07.2025

Nova zemljevida namenjena boju s požari v naravnem okolju

Orientacija na terenu in pregled nad širšim območjem sta zelo pomembna v boju s požari v naravnem okolju. V ta namen sta bila interventnim službam nedavno v uporabo predana pilotna zemljevida občin...

Več ...
Pripni se in preživi 14.07.2025

Pripni se in preživi

V zadnjem obdobju smo bili priča več tragičnim nezgodam pri prevrnitvah s traktorji. Če bi upoštevali številna priporočila, kako ravnati, bi bilo nezgod veliko manj. A kljub vsemu bo še vedno priha...

Več ...
EUDR v praksi: Kaj prinašajo zadnje poenostavitve in razvrstitev držav? 07.07.2025

EUDR v praksi: Kaj prinašajo zadnje poenostavitve in razvrstitev držav?

Začetek izvajanja Uredbe (EU) 2023/1115 o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov (uredba EUDR) se nezadržno približuje. V letošnjem aprilu in maju je Evropska komisija (v nadaljevanju EK) pred...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127