Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

07.04.2025

Trajnostna raba prostora, vključno z gozdnimi zemljišči, zahteva celovit in interdisciplinaren pristop, ki upošteva ekološke, ekonomske in družbene vidike. Ozaveščenost javnosti o trajnostnem upravljanju gozdnega prostora narašča, kar obenem povečuje pričakovanja gozdarske stroke glede uvajanja trajnostno ustreznejših metod načrtovanja ter umeščanja procesov pridobivanja lesa (Triplat in sod., 2015; Marchi in sod., 2018). Gospodarske potrebe in vplivi podnebnih sprememb dodatno povečujejo pritisk na gozdne vire, kar poudarja nujnost iskanja inovativnih rešitev, ki omogočajo učinkovitejšo izrabo virov ob zmanjšanih okoljskih vplivih (Ezzati in sod., 2016).

Članek je avtorsko zaščiten ..

Preberi članek

Gašper Ogrin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Matevž Triplat, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Heliskid – modul za gašenje požarov na nedostopnih gorskih predelih 28.08.2025

Heliskid – modul za gašenje požarov na nedostopnih gorskih predelih

Na letošnjem tečaju varstva pred požari v naravnem okolju Forest camp (Saražin in Ogrin, 2025) nam je bil med drugim predstavljen modul za gašenje požarov na nedostopnih gorskih predelih Heliskid š...

Več ...
Zbirka primerov dobrih praks karierne orientacije v gozdarstvu 20.08.2025

Zbirka primerov dobrih praks karierne orientacije v gozdarstvu

Gozdarstvo ostaja sektor, kjer so ženske, tako v izobraževanju, usposabljanju in zaposlovanju, še vedno manj zastopane kot moški. Projekt Fem2forests (Inovativne poti za učinkovito vključevanje dek...

Več ...
Nove prikolice Farmtech Fortex 18.08.2025

Nove prikolice Farmtech Fortex

»Vsaka sprememba v podjetju prinese novo energijo«, velja med poznavalci podjetniških dogajanj, in kot kaže, to velja tudi za Farmtech. Po spremembah v lastniški in organizacijski strukturi ter tes...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127