Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

07.04.2025

Trajnostna raba prostora, vključno z gozdnimi zemljišči, zahteva celovit in interdisciplinaren pristop, ki upošteva ekološke, ekonomske in družbene vidike. Ozaveščenost javnosti o trajnostnem upravljanju gozdnega prostora narašča, kar obenem povečuje pričakovanja gozdarske stroke glede uvajanja trajnostno ustreznejših metod načrtovanja ter umeščanja procesov pridobivanja lesa (Triplat in sod., 2015; Marchi in sod., 2018). Gospodarske potrebe in vplivi podnebnih sprememb dodatno povečujejo pritisk na gozdne vire, kar poudarja nujnost iskanja inovativnih rešitev, ki omogočajo učinkovitejšo izrabo virov ob zmanjšanih okoljskih vplivih (Ezzati in sod., 2016).

Članek je avtorsko zaščiten ..

Preberi članek

Gašper Ogrin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Matevž Triplat, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Avgusta zaznan padec cen žagarskih proizvodov 25.09.2025

Avgusta zaznan padec cen žagarskih proizvodov

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije smo letos že tretjič opravili raziskavo med žagarskimi obrati, kjer spremljamo prodajne cene žaganega lesa iglavcev na slovenskem trgu. Raziskavo opravljamo redno,...

Več ...
Cene gozdnih lesnih sortimentov iz zasebnih gozdov na slovenskem trgu v avgustu 2025 17.09.2025

Cene gozdnih lesnih sortimentov iz zasebnih gozdov na slovenskem trgu v avgustu 2025

V avgustu 2025 smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije tretjič letos izvedli anketo o odkupnih cenah gozdnih lesnih sortimentov (GLS) iz zasebnih gozdov na slovenskem trgu. Namen aktivnosti je spreml...

Več ...
Analiza kakovosti drv na slovenskem trgu 15.09.2025

Analiza kakovosti drv na slovenskem trgu

V Sloveniji je lesna biomasa še vedno široko uporabljana za energetske namene in predstavlja ključni vir energije za izpolnjevanje potreb po toploti v gospodinjstvih. Ravno polovico porabljene ener...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127