Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

07.04.2025

Trajnostna raba prostora, vključno z gozdnimi zemljišči, zahteva celovit in interdisciplinaren pristop, ki upošteva ekološke, ekonomske in družbene vidike. Ozaveščenost javnosti o trajnostnem upravljanju gozdnega prostora narašča, kar obenem povečuje pričakovanja gozdarske stroke glede uvajanja trajnostno ustreznejših metod načrtovanja ter umeščanja procesov pridobivanja lesa (Triplat in sod., 2015; Marchi in sod., 2018). Gospodarske potrebe in vplivi podnebnih sprememb dodatno povečujejo pritisk na gozdne vire, kar poudarja nujnost iskanja inovativnih rešitev, ki omogočajo učinkovitejšo izrabo virov ob zmanjšanih okoljskih vplivih (Ezzati in sod., 2016).

Članek je avtorsko zaščiten ..

Preberi članek

Gašper Ogrin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Matevž Triplat, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Stanje na trgu lesa v Sloveniji v letih 2024 in 2025 21.10.2025

Stanje na trgu lesa v Sloveniji v letih 2024 in 2025

Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) vsako leto pripravi Poročilo o stanju na trgu lesnih p...

Več ...
Interaktivni priročnik za podporo lastniku ob investiciji v omrežje gozdnih prometnic 08.10.2025

Interaktivni priročnik za podporo lastniku ob investiciji v omrežje gozdnih prometnic

Na zaključni konferenci projekta TehGozd smo med drugim predstavili tudi spletno orodje za podporo lastniku ob investiciji v omrežje gozdnih prometnic.

Več ...
Zaključni posvet ciljno–raziskovalnega projekta TEHGOZD 06.10.2025

Zaključni posvet ciljno–raziskovalnega projekta TEHGOZD

V torek, 30. septembra 2025, smo sodelavci Gozdarskega inštituta Slovenije, kot vodilni partnerji ciljno–raziskovalnega projekta z naslovom »Načrtovanje tehnologij in presoja kakovosti izvajanja de...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127