Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

07.04.2025

Trajnostna raba prostora, vključno z gozdnimi zemljišči, zahteva celovit in interdisciplinaren pristop, ki upošteva ekološke, ekonomske in družbene vidike. Ozaveščenost javnosti o trajnostnem upravljanju gozdnega prostora narašča, kar obenem povečuje pričakovanja gozdarske stroke glede uvajanja trajnostno ustreznejših metod načrtovanja ter umeščanja procesov pridobivanja lesa (Triplat in sod., 2015; Marchi in sod., 2018). Gospodarske potrebe in vplivi podnebnih sprememb dodatno povečujejo pritisk na gozdne vire, kar poudarja nujnost iskanja inovativnih rešitev, ki omogočajo učinkovitejšo izrabo virov ob zmanjšanih okoljskih vplivih (Ezzati in sod., 2016).

Članek je avtorsko zaščiten ..

Preberi članek

Gašper Ogrin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Matevž Triplat, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Sorodne vsebine:

Novice

Zunanja trgovina z okroglim lesom v letu 2024 17.04.2025

Zunanja trgovina z okroglim lesom v letu 2024

V letu 2024 je izvoz okroglega lesa znašal 1,587 milijona m³ (+16 % v primerjavi z letom 2023), od tega s 669.000 m³ (42 %) prevladuje izvoz industrijskega lesa listavcev s prevladujočo zastopanost...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2025 14.04.2025

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2025

V marcu smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen gozdarskih storitev sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spr...

Več ...
Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa 07.04.2025

Modelno odločanje načrtovanja najprimernejše tehnologije pridobivanja lesa

Trajnostna raba prostora, vključno z gozdnimi zemljišči, zahteva celovit in interdisciplinaren pristop, ki upošteva ekološke, ekonomske in družbene vidike. Ozaveščenost javnosti o trajnostnem uprav...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127