Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v DECEMBRU 2020

Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v DECEMBRU 2020

14.01.2021

V decembru 2020 smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije izvedli še zadnje zbiranje odkupnih cen gozdnih lesnih sortimentov iz zasebnih gozdov na slovenskem trgu v letu 2020, ki je bilo že deveto zaporedno zbiranje cen, katerega smo se aprila lotili z namenom spremljanja odkupa okroglega lesa v času razmer, ki jih je na trgu lesa povzročila epidemija COVID-19.

 

V tokratni anketi je sodelovalo 29 podjetij. Kar 80 % teh podjetij je manjših do srednje velikih podjetij, katerih letni odkup znaša do 30.000 m3 lesa. Izmed vseh poročevalskih enot jih 41 % odkupuje les v enakih količinah kot v preteklem zbiranju v novembru 2020. Tokrat nobeno podjetje ni poročalo, da bi se jim odkup glede na november popolnoma ustavil, je pa 7 % podjetij poročalo, da se je odkup ustavil že pred tem poročevalskim obdobjem. Za primerjavo, v novembru je bil odkup ustavljen pri 15 % poročevalskih enotah, v oktobru pa pri 20 % poročevalskih enotah. 41 % enot je tokrat poročalo o zmanjšanju odkupa glede na preteklo obdobje zbiranja podatkov. Zmanjšanje odkupa se pri podjetjih giba med 10 in 80 %. Kot glavni razlog za zmanjšanje obsega odkupa so podjetja navedla manj ponudbe lesa na trgu (v več kot 50 % primerih). Poleg tega pa še zmanjšanje predelave oz. prodaje lesa in vpliv epidemije koronavirusa. Tri podjetja (10 %) so poročala, da so se količine odkupa okroglega lesa v decembru povečale glede na preteklo obdobje.


 




Slika 1: Obseg zmanjšanja odkupa okroglega lesa na kamionski cesti v decembru 2020, glede na november 2020, pri podjetjih, katera so glede na poročanje zmanjšala količine odkupa.

 

V nadaljevanju so podane cene v €/m3 brez DDV, prikazana je srednja vrednost (mediana) vseh posredovanih cen.

 

CENE OKROGLEGA LESA IGLAVCEV

Cene hlodovine iglavcev v decembru 2020 ostajajo zelo podobne cenam v novembru. Pri smreki in jelki imamo nekaj sprememb v ceni za les nižjih kakovostnih razredov, v nasprotju pa pri rdečem boru za les kakovostnih razredov A in B, ter tudi D1. Cene sortimentov smreke za kakovostne razrede A, B in C ostajajo enake kot v preteklem mesecu (100, 80 in 70 €/m3 brez DDV) . V primeru kakovostnega razreda D1 in D2 pa je trenutna cena približno 2 % višja glede na pretekli mesec. Tako za D1 znaša 52,8 €/m3 brez DDV in za D2 srednja vrednost posredovanih cen znaša 43,7 €/m3 brez DDV. Pri jelki smo zabeležili dvig cene v primeru kakovostnega razreda C (+7 %) in padec cene v primeru kakovostnega razreda D2 (–2 %) v primerjavi z mesecem novembrom. Pri sortimentih rdečega bora so se cene najbolj spremenile. Dvig cene smo zabeležili za kakovostni razred A, kjer je cena 4 % višja kot v preteklem mesecu in znaša 72,5 €/m3 brez DDV. Prav tako se je cena dvignila v primeru kakovostnega razreda D1 (+6 %). Za kakovostni razred B pa je cena 8 % nižja in znaša 55 €/m3 brez DDV.


 




Slika 2: Prikaz cen v letu 2020 za kakovostni razred D1 za iglavce.

 

Če primerjamo cene s preteklimi zbiranji v začetku leta (februar) in sredini leta (avgust) 2020, ugotovimo, da so ob koncu leta cene hlodovine smreke in jelke za večino kakovostnih razredov višje (2 do 19 %), razen v primeru smreke za kakovostni razred B, kjer je cena 2 % nižja kot februarja letos. V primeru smreke kakovostnega razreda A cena ostaja enaka. Enaka ostaja tudi v primeru jelke za kakovostne razrede A, B in D1 glede na februar letos. Pri rdečem boru so, nasprotno kot v primeru smreke in jelke, cene ob koncu leta v primerjavi s februarskimi od 3 do 9 % nižje. V primerjavi s cenami v avgustu pa so trenutne cene znatno višje. V primeru kakovostnega razreda A je cena kar 32 % višja kot avgusta letos. Za ostale sortimente rdečega bora pa je cena višja od 9 do 14 %.

 

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče je v primeru smreke, jelke in rdečega bora enaka kot pretekli mesec in znaša 25 €/m3 brez DDV. Če cene lesa za celulozo in plošče primerjamo s cenami v začetku leta, ugotovimo, da so cene enake pri vseh treh drevesnih vrstah. Glede na ceno v avgustu pa je trenutna cena jelke 4 % višja, rdečega bora pa kar 14 % višja, kar predstavlja 5 €/m3 več. Srednja vrednost vseh posredovanih cen brusnega lesa iglavcev ostaja enaka kot ob preteklem zbiranju v novembru 2020, kar znaša 35 €/m3 brez DDV. Decembrska cena je 5 % nižja kot februarja letos.


 




Slika 3: Odkupne cene lesa iglavcev za celulozo in plošče ter brusni les v letu 2020.

CENE OKROGLEGA LESA LISTAVCEV

Cene listavcev so v decembru v večini primerov padle. Cene hlodovine bukve so po dvigu v novembru ponovno padle in sicer za 5 do 11 %. Največji padec smo zabeležili v primeru kakovostnega razreda A2, kjer trenutna cena znaša 80 €/m3 brez DDV, v primeru kakovostnega razreda A1 pa smo zabeležili najnižji padec cene, kjer trenutna cena znaša 95 €/m3 brez DDV.


 




Slika 4: Prikaz odkupnih cen hlodovine bukve v letu 2020.

 

Če primerjamo cene bukove hlodovine s preteklimi zbiranji, ugotovimo, da so trenutne cene 5 do 9 % nižje kot februarja letos, in sicer pri kakovostnih razredih A1, A2 in D. V primeru kakovostnih razredov B in C je cena enaka. V primerjavi s cenami v avgustu pa je trenutna cena za kakovostni razred A1 kar 19 % višja, za kakovostni razred A2 ostaja enaka, za kakovostne razrede B, C in D pa je 3 do 9 % nižja.

 

Cene hlodovine hrasta nam je tokrat posredovalo 7 podjetij. Zaradi manjšega števila poročevalskih enot, cene hlodovine hrasta prikazujemo zgolj za izbrane kakovostne razrede. Cene nižjih kakovostnih razredov (B, C in D), ki jih tudi prikazujemo na grafikonu, so znatno nižje kot pretekli mesec. Vendar višje, če jih primerjamo s cenami v začetku leta (februar) ali cenami poleti (avgust). Največji padec glede na preteklo zbiranje cen smo zabeležili v primeru hrasta premera do 50 cm za kakovostni razred C, kjer je cena padla kar 27 %. Ta trenutno znaša 95 €/m3 brez DDV. Za kakovostna razreda F1 in F2 sprememb nismo zabeležili.


 




Slika 5: Prikaz odkupnih cen hlodovine hrasta v letu 2020 za kakovostne razrede B, C in D.

 

Cene lesa za celulozo in plošče so v primeru bukve padle (–1 €/m3) glede na preteklo zbiranje v novembru 2020, in cena trenutno znaša 44 €/m3 brez DDV. V primeru drugih trdih listavcev pa so trenutne cene enake glede na ceno v novembru, kar znaša 37 €/m3 brez DDV. Če primerjamo cene s cenami v avgustu, ugotovimo, da so trenutne cene ne glede na drevesno vrsto 7 % višje. V primerjavi s cenami v februarju pa so cene nižje. V primeru bukovega lesa za celulozo 2 %, v primeru drugih trdih listavcev pa 3 % nižje.


 




Slika 6: Odkupne cene lesa bukve in drugih trdih listavcev za celulozo in plošče v letu 2020.

CENE LESA ZA KURJAVO

Srednja vrednost zbranih cen lesa za kurjavo, v primerjavi s cenami v novembru, ostaja enaka ne glede na drevesno vrsto. Tako trenutna srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa bukve za kurjavo znaša 50 €/m3 brez DDV, srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa drugih trdih listavcev za kurjavo pa znaša 40 €/m3 brez DDV. V primerjavi s cenami v začetku leta so trenutne cene ne glede na drevesno vrsto enake, v primerjavi s cenami v avgustu pa so trenutne cene v primeru bukovega lesa za kurjavo kar 10 % (ali 4,5 €/m3) višje.

 

ZAHVALA
Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so sodelovala z nami in nam posredovala podatke.

 

 

Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Sistem zagotavljanja kakovosti lesnih pelet S4Q na prenovljenem spletnem mestu 08.05.2024

Sistem zagotavljanja kakovosti lesnih pelet S4Q na prenovljenem spletnem mestu

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije že od leta 2015, v okviru tržne znamke S4Q, slovenskim proizvajalcem pelet pomagamo pri zagotavljanju in kontroli kakovosti pelet na slovenskem trgu. Oznaka S4Q na...

Več ...
Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127