Odkupne cene gozdno lesnih sortimentov - marec 2019

Odkupne cene gozdno lesnih sortimentov - marec 2019

21.03.2019

V prvi polovici marca 2019 smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije izvedli spletno anketo namenjeno zbiranju odkupnih cen gozdno lesnih sortimentov (GLS) na kamionski cesti. Podatke je posredovalo 22 podjetij, ki se ukvarjajo z odkupom gozdno lesnih sortimentov. 13 podjetij izvaja odkup sortimentov samo v eni statistični regiji, dve podjetji v dveh regijah, dve podjetji v treh regijah, eno podjetje v štirih regijah in eno podjetje v sedmih regijah. Tri podjetja izvajajo odkup v vseh dvanajstih statističnih regijah.

Glede na količino letnega odkupa so sodelovala različno velika podjetja. Sedem podjetij je navedlo, da imajo letni obseg odkupa do 10.000 m3; sedem podjetij ima letni obseg odkupa med 10.000 in 30.000 m3; dve podjetji navajata za letni obseg odkupa med 30.000 in 50.000 m3 in pet podjetij letno odkupuje več kot 50.000 m3 lesa na kamionski cesti. Eno podjetje podatka o letnem obsegu odkupa ni posredovalo.


Vse podane cene so v €/m3 brez DDV. Cene veljajo za odkup na kamionski cesti, ločeno na cene za sortimente iglavcev in listavcev ter cene lesa za kurjavo. V grafih je prikazana povprečna cena s standardnim odklonom. Več o metodologiji zbiranja cen je dostopno na povezavi: http://wcm.gozdis.si/cene-okroglega-lesa.

CENE SORTIMENTOV IGLAVCEV

V nadaljevanju podajamo povprečne cene s standardnim odklonom, ki so jih podjetja posredovala za sortimente iglavcev. V primerjavi s preteklim obdobjem zbiranja cen (november 2018), so se odkupne cene lesa iglavcev znižale, razen v primeru lesa smreke in jelke za celulozo in plošče, kjer so cene nekoliko višje (v povprečju 0,25 €/m3 brez DDV).


Odkupne cene hlodovine iglavcev



* A (brez napak, "mizarska roba"), B (I. klasa),C (II. klasa), D1 (III. klasa), D2 (embalaža)

Odkupne cene lesa za celulozo in plošče, brusni les

CENE SORTIMENTOV LISTAVCEV

V nadaljevanju podajamo povprečne cene s standardnim odklonom, ki so jih podjetja posredovala za listavce. Cene prikazujemo ločeno za bukev in hrast, kjer nadalje delimo hrast s premerom do 50 cm in hrast s premerom nad 50 cm. V primerjavi s preteklim obdobjem (november 2018) so se odkupne cene povišale predvsem pri lesu boljše kakovosti in pri lesu za celulozo in plošče (tako za bukev, kot tudi hrast).


Odkupne cene hlodovine bukve



* Kakovostni razredi B, C in D sledijo nekdanji delitvi JUS za hlodovino (I, II. in III).
** Bukev: kakovostni razred A1: hlodi za proizvodnjo rezanega furnirja; kakovostni razred A2: hlodi za proizvodnjo luščenega furnirja (''luščenci'')

Odkupne cene hlodovine hrasta (graden, dob)



* Hrast (graden, dob): hrast s srednjim premerom nad 50 cm, hrast s srednjim premerom do 50 cm
** Kakovostni razredi B, C in D sledijo nekdanji delitvi JUS za hlodovino (I, II. in III).
*** Graden/Dob: kakovostni razred A1: hlodi za proizvodnjo furnirja prve kakovosti (nekdanji JUS F1); Kakovostni razred A2: hlodi za proizvodnjo furnirja druge kakovosti (nekdanji JUS F2).

Odkupne cene lesa za celulozo in plošče

CENE LESA ZA KURJAVO

V spletni anketi smo podjetja vprašali tudi o cenah lesa listavcev za kurjavo, ločeno za bukev in druge trde listavce. Cene so nekoliko višje kot ob preteklem zbiranju podatkov; v primeru bukve za 2 €, v primeru drugih trdih listavcev pa so cene v povprečju višje za 1 € na m3 (brez DDV).


ZAHVALA


Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so sodelovala z nami in nam posredovala cene preko spletne ankete. Prav tako se zahvaljujemo vsem, ki so izrazili željo po sodelovanju z nami tudi v prihodnje. Odkupne cene gozdnih lesnih sortimentov spremljamo dvakrat letno in jih redno objavljamo na naši spletni strani.

Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127