Cene sečnje in spravila lesa – JESEN 2018

Cene sečnje in spravila lesa – JESEN 2018

09.12.2018

V novembru smo izvedli že četrto zbiranje cen sečnje in spravila lesa in sicer ločeno za sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo ter za strojno sečnjo in spravilo. Tokrat je podatke posredovalo 20 poslovnih subjektov, ki se ukvarjajo s storitvami sečnje in spravila lesa. Med njimi je 6 (30 %) takšnih, ki letno posekajo in spravijo do 3.000 m3 lesa, 9 izvajalcev (45 %) poseka in spravi med 3.000 in 10.000 m3 lesa na leto in in 5 izvajalcev (25 %), %), ki so za letni obseg opravljenih storitev sečnje in spravila navedli nad 10.000 m3.

Vse cene so podane v €/m3, brez DDV, ločeno po debelinskih razredih, načinu sečnje ter ugodnih in neugodnih delovnih razmerah. Več o metodologiji zbiranja cen gozdarskih storitev je dostopno na povezavi: http://wcm.gozdis.si/cene-gozdarskih-storitev.


V nadaljevanju predstavljamo aktualne cene sečnje z motorno žago in traktorskim spravilom lesa in aktualne cene strojne sečnje in spravila, za katere so nam podatke posredovala 4 izvajalska podjetja. Iz ankete smo ugotovili, da po mnenju izvajalcev gozdarskih storitev samo sečnja z motorno žago v povprečju predstavlja 46 % skupne cene storitve (torej sečnje in spravila), ravno tako strojna sečnja v povprečju predstavlja 46 % skupne cene storitve.

Cene sečnje z motorno žago in traktorsko spravilo lesa

Povprečne cene sečnje z motorno žago in traktorsko spravilo za debelinski razred A v ugodnih delovnih razmerah se v povprečju gibajo od 18 do 23 €/m3, cene v neugodnih delovnih razmerah pa se v povprečju gibajo od 22,5 do 25,5 €/m3.

Povprečne cene sečnje z motorno žago in traktorsko spravilo za debelinski razred B v ugodnih delovnih razmerah se v povprečju gibajo od 17,5 do 20 €/m3, cene v neugodnih delovnih razmerah pa se v povprečju gibajo od 21 do 24 €/m3.

Povprečne cene sečnje z motorno žago in traktorsko spravilo za debelinski razred C v ugodnih delovnih razmerah se v povprečju gibajo od 16 do 18,5 €/m3, cene v neugodnih delovnih razmerah pa se v povprečju gibajo od 17 do 24 €/m3.




Povprečna cena sečnje z motorno žago in traktorsko spravilo v €/m3 po debelinskih razredih: A (od 10 do 30 cm ), B (od 30 do 50 cm) in C (50 cm in več), ter ločeno za ugodne in neugodne delovne razmere.

Zaenkrat ni zaznati bistvenega nihanja cen storitve med posameznimi obdobji zbiranja. So pa trenutno cene sečnje in spravila skoraj enake (manj kot 0,1 € nižje) kot v aprilu letos in nekoliko višje v primerjavi s cenami v enakem obdobju lansko leto. To je verjtno posledica velikih potreb po izvajalcih storitev v letošnjem letu, predvsem zaradi ujme (vetrolom), ki je gozdove poškodovala konec lanskega leta.

Cene strojne sečnje in spravila lesa

Povprečne cene strojne sečnje in spravila za debelinski razred A v ugodnih delovnih razmerah se v povprečju gibajo od 20 do 24 €/m3, cene v neugodnih delovnih razmerah pa se v povprečju gibajo od 25 do 28 €/m3.

Povprečne cene strojne sečnje in spravila za debelinski razred B v ugodnih delovnih razmerah se v povprečju gibajo od 19 do 22 €/m3, cene v neugodnih delovnih razmerah pa se v povprečju gibajo od 23 do 26 €/m3.

Povprečne cene strojne sečnje in spravila za debelinski razred C v ugodnih delovnih razmerah se v povprečju gibajo od 16,5 do 21,5 €/m3, cene v neugodnih delovnih razmerah pa se v povprečju gibajo od 23,5 do 26 €/m3.




Povprečna cena strojne sečnje in spravila v €/m3 po debelinskih razredih: A (od 10 do 30 cm ), B (od 30 do 50 cm) in C (50 cm in več), ter ločeno za ugodne in neugodne delovne razmere.

ZAHVALA

Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so sodelovala z nami in nam posredovala cene preko spletne ankete. Prav tako se zahvaljujemo vsem, ki so izrazili željo po sodelovanju z nami tudi v prihodnosti. Cene storitev v gozdarstvu bomo spremljali vsaj dvakrat letno in jih redno objavljali na naši spletni strani.


Za več informacij se obrnite na avtorico prek elektronske pošte .

Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127