Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v MAJU 2020

Cene gozdnih lesnih sortimentov na slovenskem trgu v MAJU 2020

04.06.2020

V maju 2020 smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije po aprilu izvedli že drugo zbiranje odkupnih cen gozdnih lesnih sortimentov iz zasebnih gozdov na slovenskem trgu v času epidemije COVID-19. Trenutno mesečno zbiranje odkupnih cen je predvsem namenjeno ugotavljanju sprememb, ki jih je na trgu okroglega lesa povzročila v marcu razglašena epidemija.

V tokratni anketi je sodelovalo 33 podjetij. Skoraj 70 % teh podjetij je manjših do srednje velikih podjetij, katerih letni odkup znaša do 30.000 m3 lesa. Izmed vseh poročevalskih enot jih 18 % odkupuje les v enakih količinah kot v preteklem zbiranju v aprilu 2020, pri 24 % se je odkup popolnoma ustavil, pri 58 % podjetij pa se je odkup zmanjšal glede na rezultate anketiranja v aprilu. Zmanjšanje odkupa se pri podjetjih giba med 20 in 90 % (slika 1). Če tokratne rezultate primerjamo s poročanjem v februarju 2020, je odkup ostal nespremenjen le pri 12 % poročevalskih enotah, zmanjšal se je pri 64 % poročevalskih enotah, ustavil pa pri 24 % podjetij, ki so odgovorila tako na majski kot aprilski anketni vprašalnik. V maju 2020 je glede na april večji delež podjetij, katerim se je odkup zmanjšal med 51 in 90 % glede na preteklo zbiranje podatkov.

 



Slika 1: Obseg zmanjšanja odkupa okroglega lesa na kamionski cesti v maju 2020, glede na april 2020, pri podjetjih, katera so glede na poročanje zmanjšala količine odkupa, prikazan v treh kategorijah.

V nadaljevanju so podane cene v €/m3 brez DDV, prikazana je srednja vrednost (mediana) vseh posredovanih cen.

CENE SORTIMENTOV IGLAVCEV

Med iglavci najvišjo ceno dosega smreka. Trenutna cena smreke ostaja enaka kot v preteklem zbiranju v aprilu 2020 za vse kakovostne razrede, razen za kakovostni razred A, kjer je cena 11 % višja kot pretekli mesec. Pri jelki in predvsem rdečem boru pa je prišlo do padca cen glede na zbiranje cen v aprilu 2020.




Slika 2: Prikaz cen v letu 2020 za kakovostni razred D1 za iglavce.

Največji padec cene smo pri jelki zabeležili za kakovostni razred D1, kjer gre za 10 % padec cene in D2, kjer gre za 5 % padec cene v primerjavi z aprilom 2020. V primeru kakovostnega razreda C pa smo pri jelki zabeležili 9 % rast cene.

Največji padec cen, v primerjavi s cenami v aprilu 2020, smo zabeležili pri rdečem boru, kjer je cena za kakovostni razred B padla za 20 %. Če ceno primerjamo glede na februar 2020, pa gre kar za 33 % padec cene. Pri hlodih C, D1 in D2 pri rdečem boru so cene nižje 7-12 % glede na april 2020.

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče je za vse drevesne vrste nižja za 4 % glede na preteklo zbiranje. Cena brusnega lesa iglavcev pa je 1 % višja kot ob preteklem zbiranju.




Slika 3: Odkupne cene lesa iglavcev za celulozo in plošče ter brusni les v maju 2020.

CENE SORTIMENTOV LISTAVCEV

Srednja vrednost vseh posredovanih cen sortimentov bukve kakovostnega razreda A1 znaša trenutno 90 €/m3, kar predstavlja 12 % rast glede na srednjo vrednost vseh posredovanih cen v letošnjem aprilu. Pri kakovostnem razredu B imamo 5 % rast cene glede na ceno v aprilu, pri ostalih kakovostnih razredih bukve pa sprememb glede na preteklo zbiranje ni. Pri cenah sortimentov hrasta pa imamo ravno nasprotno stanje, saj so cene v primerjavi s cenami v aprilu 2020 za večino sortimentov nižje, razen v primeru hrasta premera do 50 cm za kakovostni razred C, kjer gre za 20 % rast cene in D, kjer gre za 7 % rast cene. Pri hrastu premera do 50 cm je največje znižanje cene za kakovostni razred F2 in sicer 20 %. Pri hrastu premera nad 50 cm se znižanje cen giba od 13 (hlodi C) do 29 % (hlodi F1).




Slika 4: Odkupne cene gozdnih lesnih sortimentov hrasta v maju 2020.

Srednja vrednost zbranih cen lesa za celulozo in plošče v primeru bukve ostaja enaka kot ob preteklem zbiranju, v primeru lesa drugih trdih listavcev pa je cena višja za 9 % kot v aprilu 2020.




Slika 5: Odkupne cene lesa bukve in drugih trdih listavcev za celulozo in plošče v maju 2020.

CENE LESA ZA KURJAVO

Cene lesa za kurjavo so v primerjavi s cenami v aprilu zrasle. Rast cene za bukov les za kurjavo znaša 1 %, za les drugih trdih listavcev pa znaša 14 %. Tako trenutna srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa bukve za kurjavo znaša 45,5 €/m3, srednja vrednost vseh posredovanih cen lesa drugih trdih listavcev za kurjavo pa znaša 40 €/m3.

ZAHVALA
Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so sodelovala z nami in nam posredovala podatke.
 

 

dr. Nike Krajnc, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Darja Stare, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Sistem zagotavljanja kakovosti lesnih pelet S4Q na prenovljenem spletnem mestu 08.05.2024

Sistem zagotavljanja kakovosti lesnih pelet S4Q na prenovljenem spletnem mestu

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije že od leta 2015, v okviru tržne znamke S4Q, slovenskim proizvajalcem pelet pomagamo pri zagotavljanju in kontroli kakovosti pelet na slovenskem trgu. Oznaka S4Q na...

Več ...
Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127