Sprememba cen žagarskih proizvodov v novembru: zabeležili smo tako zvišanja kot znižanja cen glede na avgust letos

Sprememba cen žagarskih proizvodov v novembru: zabeležili smo tako zvišanja kot znižanja cen glede na avgust letos

13.12.2021

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije smo v novembru opravili četrto zbiranje prodajnih cen žaganega lesa iglavcev v Sloveniji v letošnjem letu. V tokratnem poročilu prikazujemo rezultate iz ankete, kjer navajamo prodajne cene (brez vključenega DDV in prevoza) posameznih proizvodov za mesec NOVEMBER 2021.

Vprašalnik o novembrskih cenah žagarskih proizvodov je bil posredovan na 60 elektronskih naslovov. Nanj se je v primerjavi z februarjem, majem in avgustom odzvalo manj podjetij (13 oz. 22 % od vseh povabljenih), ki se ukvarjajo s proizvodnjo žaganega lesa iglavcev. V anketi so tokrat prevladovala podjetja, katerih prodajne cene žagarskih proizvodov iglavcev veljajo v primorsko-notranjski in koroški regiji ter po celotni državi (slika 1).

Največ sodelujočih podjetij (46 %) povprečno letno proizvede do 5.000 m3 žaganega lesa iglavcev, z 31 % sledijo podjetja s povprečno letno proizvodnjo od 10.000 do 20.000 m3 žaganega lesa iglavcev.

Prodajne cene žagarskih proizvodov brez vključenega prevoza je posredovalo 11 oz. 85 % sodelujočih podjetij v tokratni anketi, kar je najmanj od vseh štirih letošnjih zbiranj cen (ostala dva podjetja sta poročala le območje veljavnosti cen). Sodelujoči žagarski obrati so največkrat poročali cene konstrukcijskega lesa smreke, sledijo podatki o cenah nekonstrukcijskega (nerobljenega in robljenega) lesa smreke. V nadaljevanju prikazujemo cene za žagarske proizvode, za katere smo pridobili podatke od vsaj petih anketirancev (preglednica 1).

Rezultati ankete kažejo, da so se v novembru 2021 cene žaganega lesa smreke za konstrukcijske namene pri nekaterih proizvodih zvišale pri nekaterih pa znižale v primerjavi z avgustom 2021 (slika 2). Najbolj so se zvišale pri nesušenem konstrukcijskem lesu, ki ustrezajo razredu C24/S10, katerega srednja vrednost zbranih cen v novembru znaša 285 €/m3 brez DDV (+10 % v primerjavi z avgustom 2021). Zvišale so se še pri tramovih dimenzije 140 x 140 mm (do 5 m dolžine) (+8 %) in tramovih 140 x 140 mm (nad 6 m dolžine) (+4 % v primerjavi z avgustom letos). V novembru je sicer najvišjo ceno med konstrukcijskim lesom smreke dosegel sušen konstrukcijski les C24/S10 (katerega cene zaradi premajhnega števila vzorca ne prikazujemo) ter sušene letve domenzije 50/30–50/50 mm (dolžina 3-5 mm) z oznako CE, katerih srednja vrednost zbranih cen znaša 300 €/m3brez DDV.  Največje znižanje cen v primerjavi z avgustom 2021 smo zaznali pri nesušenih deskah dimenzij 24 mm in 38 mm in sicer 14 %. 

Podoben trend cen kot pri konstrukcijskem žaganem lesu smreke lahko opazimo tudi pri nekonstrukcijskem robljenem žaganem lesu iglavcev. Cene so se v novembru zvišale pri četrtakih ali moralih dimenzij 38 x 76mm  ali 76 x 76mm in sicer za 9 % v primerjavi z avgustom 2021 (novembrska cena znaša 300 €/m3 brez DDV) ter pri tramih dimenzije 120 x 140 mm (dolžine 3–5 m) za 8 % (novembrska cena znaša 280 €/m3 brez DDV). Cene vrst plohov in desk, ki jih spremljamo (glej preglednico 1) pa so se v novembru znižale v obeh primerih za 4 % v primerjavi z avgustom 2021. 

Srednja vrednost zbranih cen za nekonstrukcijski nerobljen žagan les smreke se je v novembru v primeru ozkih desk dimenzije 24 mm znižala za 5 % v primerjavi z avgustom letos (200 €/m3 brez DDV), v primeru širokih desk 24 mm pa se je novembrska cena znižala za 10 % v primerjavi z avgustom 2021 in je znašala 215 €/m3 brez DDV.  

Cene ostalih proizvodov (npr. lamele, embalažni les, opaži, palete) nam je v tokratni anketi posredovalo premajhno število poročevalskih enot, zato rezultatov ne prikazujemo.

Cene žagarskih ostankov nam je posredovalo 10 sodelujočih podjetij. Cena krajnikov ali žamanja še vedno raste; po visokem dvigu cene v avgustu letos, se je srednja vrednost zbranih cen v novembru zvišala še za 20 %. Tako je srednja vrednost zbranih cen za krajnike ali žamanje v novembru znašala 26,5 €/prm. Srednja vrednost zbranih cen za žagovino pa je v novembru znašala 14 €/t, kar je 18 % manj kot avgusta letos (slika 4).

S sušenjem žaganega lesa sta se pri zbiranju cen v novembru ukvarjala le 2 podjetija sodelujoča v anketi, zato rezultatov tokrat ne prikazujemo. 

Vpliv koronavirusa na poslovanje žagarskih obratov v avgustu 2021

Kljub temu, da se je spomladi letos uradno končala epidemija koronavirusa, ki je v preteklem letu in del letošnjega leta vplivala tudi na poslovanje žagarskih obratov, smo tudi v tokratni anketi podjetja spraševali o vplivu ukrepov za zajezitev pandemije na njihovo poslovanje. Po poročanju sodelujočih podjetij v tokratni anketi, so razmere zaradi koronavirusa na proizvodnjo žaganega lesa v novembru 2021 vplivale pri 3 podjetjih oz. 30 % sodelujočih, pri ostalih 7 podjetjih pa vpliva ni bilo. 

Vpliv koronavirusa v novembru 2021 se v primerjavi z letošnjim avgustom znižuje pri prodajnih cenah žaganega lesa iglavcev, saj se delež podjetij, ki občutijo ta vpliv, zmanjšuje. Skupno 4 podjetja (36 % sodelujočih pri tem sklopu vprašanj) so poročala o dvigu cen v primerjavi z enakim obdobjem lani, ostali delež podjetij vpliva na prodajne cene ne občuti.

Z novembrsko anketo smo zaključili s prvim letom zbiranja prodajnih cen žaganega lesa iglavcev. Opravljene raziskave nazorno kažejo dinamiko spreminjanja cen žaganega lesa na trgu. Menimo, da bi bilo spremljanje cen žaganega lesa smiselno tudi v naslednjih letih. Zato nameravamo anketni vprašalnik revidirati (t.j., skrajšati obseg in nabor proizvodov ter vprašanj), da bo anketirancem čim bolj prijazen. Vsa podjetja, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo tudi v prihodnje vljudno vabimo k sodelovanju, saj bodo le z zadostnim številom poročevalskih enot (podjetij) rezultati reprezentativni. 

ZAHVALA

Zahvaljujemo se vsem podjetjem, ki so sodelovala z nami in nam posredovala podatke.

 

Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
dr. Peter Prislan, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127