Rekordni uvoz okroglega lesa, izvoz hlodovine iglavcev najnižji v zadnjih enajstih letih

Rekordni uvoz okroglega lesa, izvoz hlodovine iglavcev najnižji v zadnjih enajstih letih

18.04.2022

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je bilo v letu 2021 izvoza okroglega lesa skupaj 1,34 milijonov kubičnih metrov (m3), uvoza pa 885.000 m3. V primerjavi z letom 2020 se je izvoz zmanjšal za 14 %, uvoz pa povečal za 4 %, kar je po letu 2020 ponoven rekordni podatek. Zunanjetrgovinski presežek, ki kaže na neuravnoteženost med proizvodnjo in porabo okroglega lesa, je v lanskem letu znašal 459.000 m3, kar je najmanj od leta 2007 naprej. Podatki o zunanji trgovini okroglega lesa so sicer še začasni, vendar se najverjetneje ne bodo zadosti razlikovali od končnih, ki bodo na voljo v naslednjih mesecih.

Članek je avtorsko zaščiten ..

Preberi članek

Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Postopek izdelave slojnatega furnirnega lesa iz bukovine (Fagus sylvatica) na primeru operativne skupine GOFAGUS 27.10.2025

Postopek izdelave slojnatega furnirnega lesa iz bukovine (Fagus sylvatica) na primeru operativne skupine GOFAGUS

Inovacije vključujejo nove metode, tehnologije in prakse. Inovacijo razumemo kot proces, ko se ideja, izum ali novost praktično uporabi in prenese na trg ali v prakso. Inovacija, predstavljena v čl...

Več ...
Stanje na trgu lesa v Sloveniji v letih 2024 in 2025 21.10.2025

Stanje na trgu lesa v Sloveniji v letih 2024 in 2025

Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) vsako leto pripravi Poročilo o stanju na trgu lesnih p...

Več ...
Interaktivni priročnik za podporo lastniku ob investiciji v omrežje gozdnih prometnic 08.10.2025

Interaktivni priročnik za podporo lastniku ob investiciji v omrežje gozdnih prometnic

Na zaključni konferenci projekta TehGozd smo med drugim predstavili tudi spletno orodje za podporo lastniku ob investiciji v omrežje gozdnih prometnic.

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127