FOTO: Obiskali smo ElmiaWood 2022

FOTO: Obiskali smo ElmiaWood 2022

20.07.2022

Z enoletno zamudo, so se od 2. do 4. junija ponovno odprla vrata največjega gozdarskega sejma ElmiaWood. Od zadnjega dogodka je minilo pet let in zgodilo se je veliko, tako na področju proizvajalcev strojev kakor tudi na področju tehnoloških novitet.

Elmia Wood je za mnoge najpomembnejši sejem, kjer so razstavljeni vsi stroji s področja gozdarstva in nekateri obiskovalci se odpravijo na dolgo pot z velikimi pričakovanji. Letos pa smo bili slabše obveščeni nekoliko razočarani nad očitnim dejstvom, da so veliki proizvajalci strojev prek svoje zveze ustanovili sejem, katere organizatorji so sami, zato na letošnji ElmiaWood niso sodelovali. Trenutno ostaja nejasno ali sploh še kdaj bodo sodelovali s podjetjem Elmia? Ali bo s tem status največjega sejma prevzela AustroFoma? Ali se bodo obiskovalci iz tujine vrnili čez štiri leta? Vse to ostajajo odprta vprašanja, ki so v veliki meri odvisna od dogovora med »velikimi« in organizatorjem sejma Elmia.

Po zapisu organizatorja Elmia se je letos skoraj 26.000 obiskovalcev sprehodilo po poti, ki je je vodila do več kot 270 razstavljavcev iz 22 različnih držav. Med njimi smo imeli priložnost obiskati tudi največje slovenske (TAJFUN PLANINA D.O.O.; TAJFUN LIV D.O.O.; PIŠEK-VITLI KRPAN, D.O.O.; UNIFOREST D.O.O. in VERIGA K.F., D.O.O.). Na sejmu je svetovno premiero doživel tudi 100 % električni kombinirali stroj, ki je delno stroj za sečnjo in delo zgibni polprikoličar proizvajalca MALWA. In kot zanimivost naj povemo še to, da naj bi baterija zadostovala za cel delovni dan, stroj pa naj bi se polnil ponoči. Večina proizvajalcev strojev, ki so bili na ogled so poudarjali predvsem novitete na področju udobja in varnosti za operaterja ter učinkovitost in okoljsko sprejemljivost.

Priložnosti za srečanje z navdušenci nad gozdarsko tehniko je bilo obilo in ta energija se je čutila tudi ob poti. Po daljšem obdobju izoliranosti od tovrstnih sejemskih aktivnosti je očitno, da si je veliko ljudi želelo sejem kot kraj srečanja.

Na sejmu pa smo lahko obiskali tudi nekaj bolj tematsko usmerjenih točk, kot so:

Wood Innovation Loop

V tako imenovani zanki znanja so kolegi s Švedskega gozdarskega inštituta SkogForsk kot inovativen način gospodarjenje z gozdovi predstavljali sonaravno gospodarjenje z gozdovi. Nekaj kar slovenska stroka pozna in zasleduje že desetletja. Mlajši gozdarji, ki prihajajo iz slovenske šole to verjetno poznajo kot edino alternativo. Zgodba je povsem drugačna v severnih deželah, kjer se način gospodarjenja bistveno razlikuje od našega. V zanki znanja so tako obiskovalci spoznavali celoten cikel v gozdarstvu in med drugim različne postopke gospodarjenja, kot so načini redčenj, izbira vrstne pestrosti in upoštevanje narave. Tekom gozdne poti so bile pripravljene različne tematske točke, kjer so strokovnjaki obiskovalce ozaveščali o prednostih sonaravnega gospodarjenja s ciljem najbolje gospodariti z gozdom, upoštevajoč podnebje, okolje in varnost.

Drone Zone

Brezpilotni letalniki vstopajo v svet gozdarstva, zato so jim na ElmiaWood 2022 namenili posebno pozornost. Tu smo si lahko ogledali in izkusili, kako lahko uporabite to novo tehnologijo za pridobivanje podatkov o gozdu. Tudi med tovrstnimi tehnologija smo na sejmu morda pogrešali opremo za zajem podatkov na večjih površinah. Razstavljavci so predstavili opremo, ki jo pri svojem delu že uporabljajo tudi slovenski strokovnjaki. Po besedah enega izmed slovenskih obiskovalec pa kljub temu ni bilo razočaranja, saj je pozitivno že dejstvo, da smo v domačem okolju tehnološko gledano še v stiku s časom. 


 

TIMBERSPORTS®

TIMBERSPORTS® je ekstremni šport, v katerem tekmovalci nastopajo v šestih različnih disciplinah, od tega v treh s sekiro in dveh z motorno žago ter v disciplini, ki se izvaja z dva metra dolgo ročno žago. Tekmovanje v vseh disciplinah se izvaja z merjenjem časa in zmaga tekmovalec, ki z disciplino opravi v najhitrejšem možnem času. Šport je v Evropo prišel leta 2001, v ZDA pa so začeli s tekmovanjem že leta 1985. Tekmovalne discipline simulirajo sekanje drevesa ali rezanje že posekanega drevesa, športniki pa s tem dokazujejo moč, pogum, tehniko in vzdržljivost. Sicer pa s samo gozdno proizvodnjo športne discipline nimajo dosti skupnega.

Smallwood

Sejem ElmiaWood smo obiskali v sklopu mednarodnega projekta Smallwood, ki poteka pod okriljem programa ForestValue. V sklopu projekta Smallwood smo okoljske vplive, tehnične zmogljivosti in ekonomsko presojo opravljali tudi na opremi, ki jo je projektni partner Bracke Forest predstavil v sklopu svojega razstavnega prostora. Podjetje Bracke Forest je vodilno v svetu na področju proizvodnje mehanizacije za obnovo gozdov po končni sečnji (priprava tal in sadnja). Podjetje Bracke Forest proizvaja gozdarsko opremo in stroje že od leta 1922. Pri razvoju opreme sledijo načelu zmanjšanja okoljskih vplivov mehanizacije na okolje, ne da bi pri tem znižali standarde za tehnično in ekonomsko učinkovito gozdarstvo. Predstavil so procesorsko glavo C16.c namenjeni sečnji tanjšega drevja in s tem predstavil tudi projekt, rezultate projekta in tehnologije, ki smo jih preizkušali v štirih državah (to so Švedska, Finska, Slovenija in Španija).


Zaključek

Obiskovalci smo si lahko ogledali predvsem opremo za lastnike gozdov, kot so prikolice in nakladalniki za hlode ter štirikolesniki. Na ogled je bilo tudi nekaj »težke mehanizacije« kot so sekalniki, drobilniki, manjši stroji za sečnjo... Predvsem je ElmiaWood 2022 minil v duhu manjših strojev za profesionalno uporabo, tako da se je sejem kljub odsotnosti vodilnih proizvajalcev mehanizacije vsekakor splačalo obiskati. Sejem ElmiaWood bo ponovno odprl vrata 2025. 

Matevž Triplat, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
dr. Nike Krajnc, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
Urban Žitko, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko

Novice

Sistem zagotavljanja kakovosti lesnih pelet S4Q na prenovljenem spletnem mestu 08.05.2024

Sistem zagotavljanja kakovosti lesnih pelet S4Q na prenovljenem spletnem mestu

Na Gozdarskem inštitutu Slovenije že od leta 2015, v okviru tržne znamke S4Q, slovenskim proizvajalcem pelet pomagamo pri zagotavljanju in kontroli kakovosti pelet na slovenskem trgu. Oznaka S4Q na...

Več ...
Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127