Julijske ujme so povzročile večjo škodo v gozdovih in na gozdni infrastrukturi

Julijske ujme so povzročile večjo škodo v gozdovih in na gozdni infrastrukturi

25.07.2023

Vremenske ujme so v sredini julija pokazale zobe širom Slovenije. Od zahodne do vzhodne Slovenije so interventne službe odpravljale posledice toče, vetrolomov, poplav in hudourniških izbruhov. Na območju celotne Slovenije je po ocenah ZGS zgolj 12. in 13. julija vetrolom porušil več kot 300.000 m3 drevja (ZGS, 2023). Močnejša neurja pa so sledila tudi v naslednjih dneh.

V medije je hitro prišla novica, da je hudourniški izbruh ponovno močno razdejal Partizansko bolnico Franja. Zadnjič se je to zgodilo v septembru 2007. Nas pa je zanimalo predvsem stanje gozdnih prometnic po vodni ujmi na tem območju. Zato smo si na terenu ogledali posledice hudourniške aktivnosti in intenzivnih padavin, ki so se odvijale 13. julija na območju med Železniki in Cerknim. Prišlo je namreč do izredno intenzivnega padavinskega dogodka. Samodejna meteorološka postaja na Blegošu je tega dne v 24 urah namerila 134 mm (približno 5-letna povratna doba), od tega pa kar 103 mm v dveh urah (približno 250-letna povratna doba) (ARSO, 2023 in CROSSRISK, 2023). Reka Cerknica je v Cerknem dosegla pretok višji od 100 m3/s (ARSO, 2023).

Medtem ko je bila v občinah na prizadetem območju prva prioriteta reševanje javnih cest, so marsikateri vestni lastniki gozdov že takoj po ujmi sami ali z izvajalci ponovno vzpostavili primerno odvodnjavanje na »svojih« gozdnih cestah in zagotovili njihovo prevoznost. S tem ukrepom so bistveno zmanjšali nevarnost za nastanek novih škod na isti prometnici ter omogočili lažji nadzor in sanacijo zalednih gozdov in gozdnih vlak. V naslednjih dneh po tem neurju je bil namreč večkrat ponovno razglašen oranžen ali celo rdeč alarm, tako za severozahodno Slovenijo, kakor tudi za druge slovenske regije, kjer je prišlo do  novih neviht, vodnih ujm in vetrolomov.

Poškodbe na gozdnih prometnicah so lahko posledice tako vodne erozije, kakor tudi akumulacije plavja in plavin. Poškodbe, ki smo jih opazili, so zajemale tako ploskovno in jarkasto erozijo vozišča, kakor tudi ploskovno in bočno erozijo brežin, poškodovanje ali zamašitev naprav za odvodnjavanje in usade odkopnih brežin.

Žal pa smo bili priča tudi posledicam hudourniškega izbruha, ko je celoten odsek gozdne ceste odnesel hudournik. Nanešeno plavje in plavine so zamašile most in cevne prepuste, kar je botrovalo temu, da je hudourna voda prestopila strugo, zalila gozdno cesto in jo postopoma odnesla. Ob tem je hudournik popolnoma spremenil svojo strugo.


Istočasno je potrebno tudi poudariti, da so številne gozdne prometnice, kljub izjemnim vremenskim dogodkom, ostale v odličnem stanju. Ponovno se je izkazalo, da je ustrezno dimenzioniranje in redno vzdrževanje elementov odvodnjavanja na gozdnih prometnicah, v kombinaciji z ustreznim gozdnim redom in skladiščenjem sečnih ostankov, ključnega pomena za njihovo dolgo življenjsko dobo.

Vir:
ARSO – Agencija Republike Slovenije za okolje. 2023. – arhiv podatkov samodejnih postaj

CROSSRISK https://crossrisk.eu/sl/climate?period=10y&accumulation=24h

ZGS – Zavod za gozdove Slovenije. 2023. V gozdovih več kot 350.000 m3 podrtega drevja. Sporočilo za javnost 19.7.2023.
http://www.zgs.si/aktualno/sporocila_za_javnost/news_article/v_gozdovih_vec_kot_350000_m3_podrtega_drevja_942/index.html

Avtorja prispevka, bi se na tem mest rada zahvalila ciljno raziskovalnemu projektu (CRP V4-2212) »Strokovna izhodišča ter smernice za gospodarjenje z gozdovi na hudourniških območjih«.

dr. Jaša Saražin, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
dr. Urša Vilhar, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno ekologijo

Sorodne vsebine:

Novice

Znižanje cen lesnih goriv ob začetku nove kurilne sezone 17.10.2024

Znižanje cen lesnih goriv ob začetku nove kurilne sezone

Les v Sloveniji predstavlja pomemben energent za ogrevanje gospodinjstev, saj je obnovljiv in lokalno dostopen vir energije. V malih kurilnih napravah, razen v odprtem kaminu, je dovoljeno uporablj...

Več ...
Gostota in mehanske lastnosti izbranih drevesnih vrst v Sloveniji 07.10.2024

Gostota in mehanske lastnosti izbranih drevesnih vrst v Sloveniji

V raziskavi gostote in mehanskih lastnosti (upogibna trdnost in modul elastičnosti) smo proučili les naslednjih drevesnih vrst: robinija (Robinia pseudoacacia), pravi kostanj (Castanea sativa), rde...

Več ...
Kakovost peletov na slovenskem trgu v letu 2024 30.09.2024

Kakovost peletov na slovenskem trgu v letu 2024

Letos je potekal že deveti test kakovosti lesnih peletov dostopnih na slovenskem trgu. V analize, ki smo jih opravili v Laboratoriju za lesno biomaso Gozdarskega inštituta Slovenije, je bilo vključ...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127