Lesni peleti

So sodobna oblika lesnih goriv. Narejeni so iz suhega lesnega prahu in žagovine. V postopku izdelave se uporablja zgolj visok tlak in vodna para. Praviloma ne vsebujejo dodatnih kemičnih snovi. Za boljšo mehansko obstojnost lahko proizvajalci dodajo do 3 % škroba. Peleti imajo valjasto obliko premera 6 - 8 mm in dolžine do 40 mm.

O proizvodnji peletov v Sloveniji si lahko preberete: http://www.s4q.si/proizvodnja-pelet-v-sloveniji

8-4-lesni-peleti

 

Slika: Lesni peleti

Skladiščenje

Pelete skladiščimo v zaprtih in suhih prostorih. Skladiščimo jih v:

  • 15 kg vrečah;
  • big-bag vrečah (1t): skladiščenje v vrečah ali jih presujemo v primerne zalogovnike;
  • razsutem stanju: v primernih zalogovnikih oziroma silosih.

8-4-skladiscenje-lesnih-pelet

 

Slika: Obstaja več tehničnih rešitev za zalogovnik pelet

Raba
Pelete se uporablja v sobnih kaminih, pečeh ter v sistemih za centralno ogrevanje enega ali več objektov. Sistemi na pelete delujejo avtonomno, običajno so opremljeni s sistemom samovžiga, ki se regulira s termostatom ali daljinskim upravljanjem. Ob povprečnih razmerah delujejo sistemi povsem samostojno od 5 do 10 dni (odvisno od velikosti zalogovnika s peleti).

Cene pelet
Običajno so peleti najcenejši neposredno pri proizvajalcu, medtem ko so pri distributerjih običajno dražji. Cene peletov naj bi bile odvisne predvsem od kakovosti, vendar analize na slovenskem trgu kažejo, da cena ni vedno odraz njihove dejanske kakovosti, zato podajamo smernice za nakup:

  • Cena naj ne bo glavno vodilo pri nakupu peletov.
  • Cena peletov je odvisna tudi od načina pakiranja; najcenejši so peleti v razsutem stanju, sledijo peleti pakirani v “big-bag” vrečah, najdražji pa so običajno peleti pakirani v 15 kg PVC vrečah.
  • Cena peletov je običajno najvišja na začetku kurilne sezone in nižja ob koncu kurilne sezone – v spomladanskih mesecih.

Za več informacij o cenah lesnih peletov KLIKNITE TUKAJ

Trg lesnih peletov v Sloveniji
V Sloveniji se je poraba peletov po hitri rasti v obdobju 2011–2013 stabilizirala, kar nakazuje tudi gibanje števila prejemnikov nepovratnih sredstev za kotle na pelete v okviru shem Eko sklada.

Grafikon: Prejemniki nepovratnih sredstev za posamezne tipe kotlov (Vir: Eko sklad, 2016)

 

Za več informacij o proizvodnji peletov KLIKNITE TUKAJ.