Obiskali smo podjetje BREZA COMMERCE, d. o. o.

Obiskali smo podjetje BREZA COMMERCE, d. o. o.

12.05.2022

Podjetje BREZA COMMERCE, d. o. o., locirana v Todražu na Gorenjskem, se ukvarja z nabavo, pripravo, sušenjem in prodajo rezanega lesa, odkupom kvalitetne hlodovine ter z uvozom in izvozom rezanega lesa. Na slovenskem tržišču se zadnje desetletje podjetje uveljavlja kot eno izmed najhitreje rastočih podjetij.

Odlikuje jih predvsem velikost, ki jim nudi večjo stabilnost, dostopnost, prilagodljivost ter prisotnost na domačem in tujem trgu.

Izgradnja prodajno – logističnega centra v Todražu je potekala v letih 2005 in 2006. Na začetku je bilo podjetje usmerjeno v prodajo rezanega lesa iglavcev, kasneje pa so se preusmerili na listavce. Danes njihova ponudba obsega okrog 70 različnih drevesnih vrst žaganega lesa, od tega nudijo tako žagan les iz evropskih vrst lesa, ekostičnih vrst ter iz ameriških vrst lesa. Med široko paleto drevesnih vrst, trenutno prevladujejo hrast, macesen, bukev (parjena in bela), oreh. Večji del količin žaganega in okroglega lesa v zadnjem času uvozijo iz sosednje Hrvaške.

 

Podjetje ima v svojih prostorih postavljenih sedem sušilnic, v katerih sušijo žagan les. Po besedah direktorja podjetja, g. Eda Oblaka, se nekatere vrste žaganega lesa v sušilnicah sušijo tudi po dva meseca (npr. hrast). Za učinkovitejše in ekonomično delovanje sušilnic je podjetje investiralo v lastno kotlovnico z dvema kotloma moči po 500 kW, ki porabljata lesne sekance, proizvedene ob lastni proizvodnji (pri decimiranju lesa), manjši del sekancev pa kupijo na trgu.

Podjetje BREZA COMMERCE, d. o. o. oskrbuje več kot 500 mizarjev in lesno-predelovalnih podjetij po Sloveniji in tujini. Približno polovica kupcev je domačih. Prevladujejo dolgoletni kupci, katerih prednost je poznavanje njihovih potreb po lesu, kar posledično podjetju olajša optimiranje zalog. Po besedah vodstva podjetja, v naslednjih letih načrtujejo razširitev centra še na povečanje proizvodnega dela, saj želijo še več lesa predelati sami.

Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
mag. Janez Zafran, Gozdarski inštitut Slovenije

Sorodne vsebine:

Novice

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor 24.04.2024

Inovativne poti za učinkovito vključevanje deklet in mladih žensk v gozdarski sektor

Gozdarstvo in drugi z gozdarstvom povezani sektorji se soočajo s pomanjkanjem delovne sile, in tudi zanimanje za poklice v tem sektorju se zmanjšuje. Kljub temu pa je gozdarstvo prepoznano po ustva...

Več ...
Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom 22.04.2024

Interaktivna razstava – Tehnologija proti požarom

Ogledali smo si razstavo “Tehnologija proti požarom – izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet”. Razstava je bila na ogled od 11. do 21. aprila v Kosovelovem domu v Sežani, organizirala pa sta...

Več ...
Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024 09.04.2024

Cene gozdarskih storitev v Sloveniji – marec 2024

V drugi polovici marca smo na Gozdarskem inštitutu Slovenije med izvajalci gozdarskih storitev izvedli zbiranje cen sečnje in spravila lesa, kjer ločimo sečnjo z motorno žago in traktorsko spravilo...

Več ...
  • © 2021 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127