Obiskali smo podjetje BREZA COMMERCE, d. o. o.

12.05.2022

Podjetje BREZA COMMERCE, d. o. o., locirana v Todražu na Gorenjskem, se ukvarja z nabavo, pripravo, sušenjem in prodajo rezanega lesa, odkupom kvalitetne hlodovine ter z uvozom in izvozom rezanega lesa. Na slovenskem tržišču se zadnje desetletje podjetje uveljavlja kot eno izmed najhitreje rastočih podjetij.

Odlikuje jih predvsem velikost, ki jim nudi večjo stabilnost, dostopnost, prilagodljivost ter prisotnost na domačem in tujem trgu.

Izgradnja prodajno – logističnega centra v Todražu je potekala v letih 2005 in 2006. Na začetku je bilo podjetje usmerjeno v prodajo rezanega lesa iglavcev, kasneje pa so se preusmerili na listavce. Danes njihova ponudba obsega okrog 70 različnih drevesnih vrst žaganega lesa, od tega nudijo tako žagan les iz evropskih vrst lesa, ekostičnih vrst ter iz ameriških vrst lesa. Med široko paleto drevesnih vrst, trenutno prevladujejo hrast, macesen, bukev (parjena in bela), oreh. Večji del količin žaganega in okroglega lesa v zadnjem času uvozijo iz sosednje Hrvaške.

 

Podjetje ima v svojih prostorih postavljenih sedem sušilnic, v katerih sušijo žagan les. Po besedah direktorja podjetja, g. Eda Oblaka, se nekatere vrste žaganega lesa v sušilnicah sušijo tudi po dva meseca (npr. hrast). Za učinkovitejše in ekonomično delovanje sušilnic je podjetje investiralo v lastno kotlovnico z dvema kotloma moči po 500 kW, ki porabljata lesne sekance, proizvedene ob lastni proizvodnji (pri decimiranju lesa), manjši del sekancev pa kupijo na trgu.

Podjetje BREZA COMMERCE, d. o. o. oskrbuje več kot 500 mizarjev in lesno-predelovalnih podjetij po Sloveniji in tujini. Približno polovica kupcev je domačih. Prevladujejo dolgoletni kupci, katerih prednost je poznavanje njihovih potreb po lesu, kar posledično podjetju olajša optimiranje zalog. Po besedah vodstva podjetja, v naslednjih letih načrtujejo razširitev centra še na povečanje proizvodnega dela, saj želijo še več lesa predelati sami.

Špela Ščap, Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko
mag. Janez Zafran, Gozdarski inštitut Slovenije

Sorodne vsebine:

Novice

19.05.2022

Češka: cene okroglega lesa najvišje v zadnjih 20 letih

Cene okroglega lesa na Češkem, so v drugem kvartalu leta 2022 dosegle rekordno vrednost v zadnjih 20–ih letih. Glavni razlog za to je veliko povpraševanje po tej surovini. Cene okroglega lesa na Če...

Več ...
16.05.2022

Nezgode v kmetijstvu in gozdarstvu v letu 2021

20 mrtvih in veliko poškodovanih Leto 2021 je bilo na področju varnosti in zdravja pri delu v kmetijstvu in gozdarstvu v Sloveniji spet slabše od predhodnega leta 2022. Skupaj je umrlo 20 ljudi,...

Več ...
12.05.2022

Obiskali smo podjetje BREZA COMMERCE, d. o. o.

Podjetje BREZA COMMERCE, d. o. o., locirana v Todražu na Gorenjskem, se ukvarja z nabavo, pripravo, sušenjem in prodajo rezanega lesa, odkupom kvalitetne hlodovine ter z uvozom in izvozom rezanega ...

Več ...
  • © 2020 Gozdarski inštitut Slovenije
  • ISSN 2591-2127